záleží jak je anténa uvnitř udělaná, např pokud je uvnitř biquad tak bude mít nulový odpor,.. nebo pokud je tam dipol s balunem,. případně více sfázovaných dipolů,... takhle neni možné jednoznačně říct jestli je to oka nebo ne,... Skus k někomu vzít tu anténu a porovnat ji s jinou existující anténou na jeho zařízení,... tim zjistíš jestli je anténa vadná nebo je vadné tvoje zařízení.
Osobně si myslím, že to asi anténou nebude, protože pak by byl příjem signálu mizerný pořád.
Aktuálně úroveň přijímaného signálu periodicky v průběhu pár desítek vteřin stoupá (a zas klesá) od "no signal" k "excellent", vypadá to, jako když odchází wifi karta.
Navíc reportuje absolutně zkreslené číselné hodnoty a ukazuje neměřitelný šum, což je nesmysl (ani jednou za 7 let tu taková situace nenastala).
Počítám, že za Orinoco Gold nenajdu takovou kartu, aniž bych kvůli tomu musel předělávat konektor k externí anténě (pigtail) ... takže asi nějakou starší, funkční...
Koukal jsem po shopech, že se nabídka wifi karet docela dost omezila a většinou mají i nižší citlivost.
Mohli byste mi poradit vhodnou, dostatečně výkonnou a citlivou náhradu?
To jsem vůbec netušil, že v MMCX konektoru je nějaký přepínač.
Víš to jistě? Je v tom prostředním female pinu?
Jinak, zkoušel jsem se do té karty (Avaya Silver) nějak dostat / rozebrat jí, ale zatím se nepoštěstilo. Ale nějak by to jít mělo, ne?
Pokud někdo víte, jak do ní jít..
Jinak, klientský software ukazuje 34dB zisk při -102dBm šumu a -95dBm signálu (už to samo o sobě je podezřelý údaj), tj. "signal excellent"; přičemž údaj o šumu zůstává stále konstantní (což neodpovídá skutečnosti).
Windows klient ukazuje naopak "no signal".
Jediná šance asi testnout kartu na jiném PC, zkusit se do ní podívat a pak asi už jen koupit jinou.
Včera už si karta vůbec neťukla, jen svítila/blikala, ale žádnou síť už nebylo vidět po celý den.
Dokonce ani v airodumpu, který normálně těch sítí odhalí asi 50.
Tak jsem ji večer rozebral, zjistil jsem, že tam není co poladit, tak jsem jí zas složil
Jinak, ten anténní konektor v sobě žádný viditelný přepínač nemá, prostřední kolík je tam napevno... za hodku jí jdu testnout ke kolegovi s notebookem.
Pokud bude vadná, tak asi koupím tu USB z Jirkova linku a budu shánět RSMA konektor (Nko mám a tenký koaxiál taky, nechce se mi dávat za redukci 3 stovky)... doufám, že ho někde zvlášť seženu.
Ideálně bych koupil náhradu ve formě stejné pcmcia karty, jako Zcom XI-325H nebo Orinoco, ale na inzerci po netu se zatím nikdo neozval.
Ten prepinac neni videt, je v tom konektoru a je to nejcastejsi zavada, zejmena, pokud se casto pripojuje-odpojuje ten konektor.
Da se uplne odstranit a kablik pripajet primo do karty.
Ještě jeden dotaz - může ten rozbitý přepínač způsobovat, že se nic nedá naladit ani na zabudovanou anténu?
Vzal jsem tu kartu notebooku, přímo pod access point a dokázala naladit stěží ESSID a nakonektit se na 1Mbit/s, takže asi nefunguje ani ta integrovaná anténa.
Kartu jsem měl 7 let ve stolním PC, konektor jsem vyndaval za tu dobu asi tak 5x. Takže jdu znovu smontovat pigtail a pájet Za zkoušku nic nedám.
Tu USB kartu si asi koupím taky, aspoň budu mít záložní řešení.