Sile
Newbie
|
Zdravím pánové, obvykle se diskuzí na fórech nezúčasňuji, ale tohle mě donutilo. Já v síti v Polné na vysočině používám téměř výhradně pro PtP a klientské spoje ASD17 už více než dva roky. PtP spoje provozuji na vzdálenost 1500m (měřeno GPS) s 2xASD17 proti sobě zcela bez problému (vše v limitu ČTÚ - 2x CM9 při 54Mbit výstupní výkon 13dBm (13dBm je nastaveno i pro ostatní rychlosti), pigtail, 2x N konektor a kabel cca -2dB celkem, tedy do antény jde 11dBm, tj. 28dBm na anténě (17dBi), na spoji je samořejmě zapnutý i TX Power Control, za dobrého počasí je ještě -2 dBm), rychlost spoje je 54Mbit, při silném dešti klesne signál na přijímači o cca 6dB, což odpovídá -3dB na jednu anténu (započítáno i dorovnání TXPWC). Rychlost spoje klesne na 48-36 Mbit. Takovéto spoje mám i 3 na jedné kolokaci, všechny vykazují podobné parametry. Používám OS FreeBSD v. 6.2 až 7.0 (jak kde, dříve i nižší verze, s ATH HAL od Sama Lefflera, ad-hoc mode a ad-hoc demo mode)
Nejvzdálenější klientská stanice (AP ASH13, klient ASD17) je cca 1200m, opět 54Mbit za slušného počasí, 48-36Mbit za deště. Navíc ASD17 odolávají lépe námraze a povětrnostním vlivům (montáž na stožáru 25m nad zemí, kde letos v zimě vítr ohrnul 60cm parabolu bez radomu;-))))
Takže shrnuto, pokud někomu chodí ASD17 sotva 300m, měl by důkladně zkontrolovat, jak pájel konektory a zkusit si spoj spočítat, prověřit úroveň signálu na vstupu přijímače a samozřejmě najít chybu. Protože ASD17 funguje.
|