Snad se to tady zase nezvrtne do zumpy, ale rad bych zalozil tema, ze kteryho vyleze ktery vyrobce vyrabi kvalitni radia a ktery shity.
Vse se toci kolem toho ze se chystame v nejblizsi dobe kupovat nas prvni 10Ghz spoj a co je kolem toho problemu, to jsem fakt necekal.
Takze me zkusenosti
1.antenni - stale si tam neco ladi a dodani v nedohlednu, takze jdeme jinam.
Alcoma - dodavka od jejich servisni organizace vazne, sice "na tom pracujeme" ale to me jako zakaznika moc nezajima. Kdyz jsem pohrozil orcavem tak prej at si nejprve zjistim parametry tech radii a pak at se rozhoduju.
Orcave - jeste donedavna u me platili za firmu s kvalitnimi vyrobky ale taky s velkou cenou. To se zdase meni, cekam na cenovou nabidkou.
SVM - praktickou zkusenost nemam, ale slisel jsem tolik posmechu, ze to ani zkouset nebudu.
SUMMIT - jakbysmet.
-----------------
Me ted jde predevsim o ty technicke parametry, ktery si pry mam zjistit sam. Prijde mi dulezity aby ty radia byly kvalitni prave po radiovy strance, aby nelezly mimo svoji kanalovou masku, aby drzely nastaveny vykon a meli dobrou citlivost.
Takze bych rad vsechny zucastnene poprosil o podrobnejsi technicke parametry a uzivatele o zhodnoceni nabyzenych radii, at si teda kazdy muze ten obrazek udelat sam.
Pouhe narceni ze "tamten" vysila vsude kolem na vedlejsich frekvenci, nebo ze mu vykon lita jak motovidlo nebo ze je to proste smejd nestaci - to chjce dukazy. Jako u 2.4/5Ghz - neverim zadne antene na ktere nemam milion kladnych referenci nebo jsem ji nevydel na spektraku. Bohuzel u 10g je to ponekud slozitejsi.
-----------------
Zatim to tady akorat vypada tak ze se vyrobci hadaj ze ten tohle a tamten tamto. - to je fakt o nicem
No dam ti jednu obecnou radu, pokud ti obcodnik prodava s tim, jaky maj ostatni sunty, vyhod ho. Spravny obchodnik ti vysvetli, v cem jsou lepsi, co ti daji navic a hlavne realny termin.
Proptoze kdyz nekdo rekne zitra a mysli za pul roku, je to k prdu. Lepsi je kdyz rekne do mesice a za tri tydny zavola a domluvi termin montaze, protoze tobe umozni vse priipravit.
Prakticke a OSOBNI zkusenosti z firmy, kde pracuju a ze sdruzeni.
Miracle Skywalker - spoj stary 13 let (4. majitel), dodnes prenasi 4Mbit FD (ano, trocha historie ) odezva 8ms, obrovske kravy krabice IDU.
Konwes cosi 25Mbit - seka se, pri vypadku napajeni mu trva hodinu, nez se zmatozi, prenosovka asi 22Mbit FD. Anteny klasika s parohama. Nejde ladit vysilaci kanal :( NEBRAT.
Orcave 34Mbit ->88Mbit. 4 roky bezici spoj s jednim 16 hod vypadkem, kdyz nam zhebla ODU, nema dohled pres IP, musi se k nemu dojit kvuli ladeni (asi jsme nekoupili ip modul ), musi mit idu, prenosovka asi 85,5Mbit. Vyborny spoj.
Alcoma 16Mbit. 4 roky bez poruchy, bosch anteny, vse ok, byl levny ale je dobre funkcni
Spoje jsou provozovany v 30k meste, spoju na 10G tady je par (metropolitni sit, propojeni uradu, ISP).
Alcoma nabizi rozlozeni na 10 mesicnich plateb bez navyseni, coz je pri cene 110k za 88mbit spoj(nebo treba 44mbit s 7mhz kanalem, taky musime myslet na to zabrane pasmo ) celkem prijatelne..
podle me uz prave nema smysl kupovat ten 32mbit, kdyz je o nejakych 25k levnejsi(coz snizi splatku o 2500) a pri tech 32mbitech potrebuje kanal 28mhz..cili ve stejnym pasmu do kteryho muzu narvat 88mbit. A az budu za nejakou dobu resit, ze nemam na 10ghz misto pro dalsi spoj, byl by ten co protlaci 32mbit s 28mhz kanalem prvni co bych musel vyhodit
Ahoj používáme už několik let spoje Alcoma ME, ME II a nově i MP 90 a také nějaké v koordinovaném pásmu. Všecny spoje bez problémů a stále funkční.
Za celou dobu co je na síti první ME (náš první spoj od spol. Alcoma) si pamatuji pouze jeden problém s nefunkčním spojem a to bylo způsobené tím, že nás někdo zarušil. Měřáky nemáme a tak to Alcoma vyřešila v prvním volném okně servisního technika - takže oprava do 24hodin po nahlášení (vlastně to byla opraba, ale přátelská prosba).
V síti je také několik spojů Orcave a u těch máme jediný problém a to jsou odcházející zdroje (nebylo by roku aby se alepoň jeden neměnil - většina jednotek je umístěna v klimatizovaných servrovnách s napájením přes diesl agregát) Oprava je samozřejmě ihned po nahlášení provedena a nejdéle jsem na příjezd technika čekal 24hodin (žádná servisní smlouva na ten box nebyla - zrátka servis na objednávku).
Co se týče ostatních výrobců tak se jich tady nechci dotkout, ale před 3 lety někteří ani neuměli doplnit údaje do tabulek, které jsem jim zaslal a místo toho někteří přijiždeli na schůzky a snažili se vždy srovnávat s Alcoma nebo Orcave/Miracle a na tyhle dva leadery na trhu házely špíny více než je normální zákazník (tedy já) schopen usnést.
Společnost Orcave ke každé cenové nabídce vždy udělala perfektní průzkum lokality (fotky se zákresy stožárů, zákres trasy do mapy, ...). U Alcomy to fungovalo trošku jinak a na průzkum jsem musel sám nebo pouze s jedním technikem a já nebo někdo z mých podřízených dělal druhého do party. Ale vždy to vyšlo. Ale od doby, kdy bylo potřeba vybudovat stožár na zelené louce pro 2x 120 BOSH antény a potkal jsem společnost TERMS tak to za nás a za Alkomu dělají oni včetně dodávky stožárů, úchytů. kabelových tras, zaměření a projektů pro památkáře a ostatní úřady. Já jim pouze dodám před instalací předám spoj, který byl námi zakoupen.
Od obou společností bereme "na strídačku" přeci jen kde bylo dříve několik pojítel Miracle není důvod je spojit do jedné vnitřní jednotky a mít tak v racku o trošku více místa a hlavně se nemusí měnit žádná kabeláž. Na nové lokace zase vyhrává Alcoma a na rovinu říkám kvůli ceně.
Jako běžný uživatel a osoba odpovědná za nákup technologií zde prohlašuji, že jsou schopnosti spojů obou mnou zmíněných společností srovnatelné. Zkrátka to přenáší data a má to při zátěži nízkou odezvu (v aplikacích, kde jde o hlas samozřejmě používáme pořád raději samostané E1 - což oba dva umějí skvěle).
Na závěr si samozřejmě rýpnu a zároveň pochlubím. Již rok mám svou domácnost připojenou MP90tkou (byl jsem jeden z prvních) a můžu řící, že to nebyla marná investice - přeci jen každý si chceme dát domů to nejlepší a já jsem si podle mého soudu to nejlepší domů dal (optika, která by byla na pronájem nebo na prodej mi boohužel v okruho 200m od domu nevede).
Doufám, že tímto netechnickým příspěvkem mohu někomu z vás pomoci při výběru vhodného dodavatele.