Ahoj, potřebuji radu. Zkusil někdo, nebo má zkušenost s IPTV na tomto routeru? Nepotřebuji IPTV přes Wi-Fi, ale potřebuji aby se z WAN portu na LAN dostal IGMP. U některých nových ADSL modem/routerů již toto uvádějí, ale u tohohoto Asusu jsem zmínku nenašel.
No, takže si odpovím sám, kdyby náhodou někdo měl stejný problém. Originální firmware Version 1.9.7.7 od Asus sice má zatržítko enable multicast, ale to je asi tak všechno a nefunguje to. Firmware od olega 1.9.2.7-10 (2008-03-30) funguje. Stream funguje i přes wi-fi, ale rozpadá se. IP-TV tedy funguje bez problému. Pokud máte někdo možnost IP-TV a potřebujete router tak tento se dá použít.
Pokud se dá použít, kolik to tak uživí programů? Nezabije to jeden HD kanál? Dělá to multicastové routování, nebo jenom fungující bridge pro multicast?
Nechová se jako bridge. Skutečně to routuje. HD kanál nemám možnost zkusit. Zkusil jsem pustit na dvou PC dva různé programy a výsledek byl, že to funguje, ale programy jsou rozkostičkovaný. Jsem připojen na 10Mbps interface na WAN a neměřil jsem datový tok jednoho programu. Ještě to můžu zkusit. Výsledek bude, že buď to nestíhá WAN interface a nebo to nestíhá router. Každopádně stejný kanál si pustíš na kolika PC chceš, jelikož multicast provoz je na tom 4portovym switchi v tu chvíli všude.
Záleží jak efektivně umí pracovat ten procesor s tím interfacem. Každopádně 10mbit interface je na hranici fungování jenom jednoho programu, když k tomu přičteš slabý výkon CPU.
Na routování multicastu potřebuješ jednak zabudouvanou podporu pro routování multicastu, druhak nějakého démona pro routování, kterého budeš mít i jinde na síti. Já celkem dost pochybuju, že by to v běžném firmwaru jelo, že by tam byly všechny potřebné věci. Jenom upozorňuju, že quagga routování multicastu nepodporuje.
Mimochodem s tím igmp snoopingem bych to tak růžově neviděl. Od doby, kdy máme na síti inteligentní switche, multicast prakticky fungovat přestal, routování multicastu již nefunguje, quagga se musela nastavit na unicastové adresy, aby to i nadále fungovalo. Takže tvrdit, že nasazení drahých krámů to vyřešilo, je minimálně v našem případě nadnesené.