ludvik
Senior Member
|
Stejně by mě zajímala statistika členských potřeb ...
takže začnu:
2087 členů, 5066 IP adres, průměr 2,4 IP/člen
z toho wifi je to o něco horší:
1100 členů, 3134 IP adres, průměr 2,8 IP/člen
ethernet naopak lepší:
987 členů, 1932 IP adres, průměr 1,95 IP/člen
Obsazenost segmentu nemám jak jednoduše spočítat, ale od oka už je zabráno víc jak polovina našeho /16
Je to těžký, také jsme tím prošli. Přeci nebudu mít v paneláku víc jak deset lidí, jsem si říkal ... a už jsem segment třikrát zvětšoval (u mě doma).
Wifkám také leckdy /26 (což je u nás standard pro 2.4GHz) nestačí, dává se druhý. Je to dané tím, že odrazujeme lidi od wifi karet v počítačích (je jich tedy fakt jenom pár kousků) a co klient, to tedy 1 IP i pro ovise ... plus spousta si pořídí ještě domácí.
Pro 5GHz raději tedy přidělujeme /25.
A pro paneláky (ty větší, okolo 60 bytů) rovnou /24, u menších je to variabilní, většinou /26.
Lidi "pod wifinou", tedy ti co mají na rodinném domku node dostávají /29 nebo /28 (od oka lze poznat, jak na tom počítačově jsou :-)
Takže otázka, jak "šetřit" je velice vhodná pro nějakou semestrální práci :-) když to tak vidím, tak poměr je 1:50 (skutečnost/potřeba). Což docela čumím, když jsem si to teď po sobě přečetl ... A to si nemyslím, že bychom nějak plýtvali. Samozřejmě, že v těch mých statistikách nejsou "technické" IP jako PtP spoje, servery jako takové, switche ap.
Plus asi málokdo myslí na agregaci rout ... to také potřeby zvyšuje.
|