Umistenim sveho veledila na nosic zpusobi "umelec" neco uplne jineho nez se nam snazi tahle banda vyzirku nakukat. V dnesni dobe je to ekvivalentni se zverejnenim na webu volne ke stazeni. Tvurci webovych stranek se nesnazi vyrazit z lidi penize jako priplatek k cene kazde sitove karty. Ani nezakazuji ukladat svoje stranky na disk. Vyvinuli proste obchodni model adekvatni stavu technologie a neodporujici zakladnim lidskym svobodam. Umisteni veledila na nosic se spise podoba umisteni tisicovky na lavicku na zastavce MHD. Predstava, ze by pak nejaky dement vymahal po vsech obyvatelich mesta nejakou castku je nastesti alespon zatim smesna. Stejne jako predstava, ze ve meste zrusi MHD protoze k lavickam dopravuje lidi.
jj, Aq. to upřesnil. Ovšem autora se to také trochu týkalo, ten copyright, velice záhy.
celkově ten, kdo zrovna drží peníze/moc (ono je to to samé) se historicky vždy snažil nějak držet pod kontrolou šíření informací. Internet jako takový je fenomén, který je v lidské historii dost bezprecedentní (tedy s výjímkou Číny - tam se drží v zajetých kolejích...)
Mě by jenom zajímal trochu uchopitelný program takové strany. Argumentovat tím, že mládež nemá úctu k autorskému právu a proto je třeba autorské právo změnit, je naprosto mimo. To bych mohl stejně tak argumentovat tím, že na dálnici stejně kde kdo jezdí 160, tak proč neposunout maximální rychlost na 180, abych chudáci nebyli piráti silnic.
Ne že by celá řada správce práv nebyla silně kontroverzní a přitažená za vlasy, ale hrdě se hlásit k pirátství, byť elektronickému, není následování hodné. Až to budou propagovat primárně tvůrci děl, prosím, nemám nic proti. Pokud to ale prosazují konzumenti, kteří sami mají nějaký příjem, ale cizí práce si neváží a chtějí to zadarmo, nevidím důvod k jásotu. Je to víc laciné gesto, než nějaké šrotovné nebo rušení poplatků u lékaře a nemůže z toho vzejít nic dobrého.
Já bych spíš od podobné strany očekával boj proti špehování na internetu, zákazů šifrování, logování tel hovorů a cenzůře všeho druhu, stahování filmů a hudby pro mě není tak důležité.
Já jsem opravdu nepochopil, co přesně vůbec Česká pirátská strana nabízí nebo propaguje, není mě to úplně jasné. Ani z homepage, ani z otázek a odpovědí jsem nepochopil, jak si vlastně ta revidovaná pravidla představují (ani přibližně). Velice pochybuju, že většina těch podpisů je od lidí, kteří opravdu nechtějí mít nic společného s kopírováním autorských děl mimo reálnou osobní potřebu. Pokud by se ukázalo, že všichni zastoupení a hlásící se ke straně skutečně chtějí jenom lepší zákon i s jeho dodržováním bez toho, aby požadovali právo na každý brak přes internet gratis, jsem rozhodně pro.
Protože ale velice pochybuju, že prudký růst lidí znamená kvalifikovaný zájem o právní problematiku, ale spíš pochopení lidí akci za legalizaci sosání čehokoliv z internetu, vidím to skepticky.
Známe skutečné uživatele, především ty, kteří nikdy žádné hodnotné intelektuální dílo nesplodili. Oni si díla prostě neváží a je to pro ně jenom "mptrojka velikosti 3 mega", nebo tady mam photoshop a tuhle k němu crack... Prostě nějaká podpora je velice předčasná, pokud se nevyrýsuje alespoň nějaký náznak konkrétních představ, za co se vlastně bojuje a jakými prostředky se toho chce dosahovat.