Já si myslím, že by bylo opravdu nejlepší nechat rozhodování o věcech fora přímo na lidech, kteří toto forum tvoří svými příspěvky - protože je zde zrovna k tomuto ojedinělá příležitost (prostě v ČR se moc přímé demokracii nefandí) a rád bych viděl, v praxi jak to funguje - třebas by pak vznikla nemalá skupinka lidí (né bez vlivu), která by pak přímé demokracii fandila.
Rád bych ale, aby - pokud by k tomuto nakonec mělo dojít se věc neřešila násilně, ale aby současný držitel práv akceptoval "hlas lidu".
Myslel jsem si to dlouho před tím než Danny založil toto vlákno a budu si to myslet, ať někdy v budoucnu ke změně dojde, nebo ne.
Zda se mi, ze je zase silene polozena odpoved cislo jedna.
O portal jako takovy by se mela starat skupina pro spravu fora (snad jiz brzy odsouhlasena).
Kdyby ne, tak si myslim, ze by se o portal mely starat mezicloudy = zastupci vybrani cloudem...
Proc se nikdy nemuze konat diskuse bez simandla nebo dannyho... Se nedivim, ze se to mnoha lidem hnusi a ignoruji veskerou cinnost spojenou s CZF.
Já osobně jsem pro to nechat rozhodování o některých věcech všem uživatelům portálu, který mají zájem být aktivní. Nicméně musí to být uživatelé, kteří provozují "kus CZFree". Ale na druhou stranu - od začátku jsem nevěděl, proč se na portálu objevují hlasování, kterých se někdo nesmí účastnit.
Současné mezicloudy mají řadu problémů - některé cloudy nemají žádnou formální organizaci a těžko říct jak se "hlasovalo" o tom kdo je zastupuje, jiné cloudy fungují více jako firma, a je velká otázka, zda někteří zákazníci (přičemž i některá o.s. se k členům chovají spíš jako k zákazníkům) vůbec někdy slyšeli o tom, kdo je zástupce cloudu na mezicloudech, apod. Je to tedy dost nevyjasněné prostředí, které by podle mě mělo fungovat spíše jako nějaká technická pracovní skupina pro organizaci CZF peeringu a tranzitu a alokaci adres - a neměla by si moc hrát na to, že "dělá politiku". Dělat politiku by měli prostě aktivní členové CZF kteří mají node v mapě..
co takhle definovat jako aktivního člena fóra někoho, kdo nejen má login, ale na koho se prostě dá pingnout v rámci CZF ?
Myslím, že pokud by VF mělo evidenci nějaké IP adresy daného člena, tak to rozhodně může jedině prospět (jestli musí nebo nemusí být unikátní, toť otázka... aby tam za celý cloud nebylo jediné IP, že... jde o to, aby to nebylo předvyplněné, a aby si to každý mohl vyplnit sám, a aby šlo třeba zamknout "toto IP je jen moje" - tzn. vynutit si unikátnost)
A pokud by to vedlo k "lepší karmě" v rámci celého systému, tak by v zájmu každého bylo dostupné, aby pingnutelný byl (byť třeba někteří lidé mají domácí PC a to vypínají... ale opět, toto je detail). Podle mě když budujeme CZFree.Net, tedy nějakou autonomní síť, tak přece má smysl měřit, na koho z tisíců registrovaných členů lze pingnout a na koho ne... a velmi rychle se zjistí, že v některých sítích se o CZF aktivně zajímají třeba desítky členů registrovaných na VF, a v jiných stěží jeden...
možná OT, ale stejně : a co když budu na cestách nebo prostě kdekoliv jinde než doma a zároveň chtít hlasovat? Mé pc bude vypnuto, tedy se nikdo nepingne. co spíše udělat registraci uživatele který provozuje "kus czfree" a takovému uživateli umožnit hlasovat.
Jeste by mohlo jit spachat neco jako OpenID, kde by se slo overit jenom pres vnitrni adresy. Dalo by se pomoci toho pekne decentralizovat sluzby, pro silence by slo i udelat autentizaci na street access AP pres czf id.