no, když atherosa přepnu na 10MHz kanál získám taky lepší vlastnosti a pomocí nstreme podobných vlastností jako TDD/TDMA i když ne tak dobrých ale šance tu je.
Canopy používá dobrou technologii ale za tu cenu to neprodám a to se některým nelíbí ani cena za RB411 v jirousboxu a raději si koupí nanostation.
Pokud budu používat wifinu na kanálu 10MHz tak prorazim o dost víc a defakto 2x počet bodů či sektorek což mě přivádí na zajímavou myšlenku a přesně toho asi využívá i canopy a 20Mbit což v reálu nebude 20Mbit ale spíš o něco míň ale i tak je to furt rychlost až až.
Už jenom tim že přepnu kanál na 10MHz se zvíší citlivost karty a ne o málo + co jsem zkoušel tak i stabilita.
To Soooc + hapi: CNP 400 má na 10Mhz kanále lehce přes 19Mbps reálné propustnosti... CNP 430 na 20Mhz (sorry) cca 40Mbps reál. Cena cena no rad bych něco řekl k 430ce ale nejdřív po 29.5 (setkaní MOTO v Brně) ještě doplním jeden v jiném foru napsaný fakt: díky TDD/TDMA si můžete jakkoliv hrát s priorizací paketu už na radiové vrstvě taktéž libovolně omezovat propustnost již na straně klienta.. jinak obecně MOTO SW netuhnou.. (jasně nějakej bug má každá verze svyjímkou zlaté 7.3.6 no upřímě doufám že ze 430 se stane nástupce 200 pro ty kteří to se službama myslí opravdu vážně...
Kazdy si musi uvedomit, ze WiFi bylo projektovane pro indoorovou distribuci signalu s nedefinovanym poctem zarizeni s trvdym durazem na cenu.
To ze to reseni nekdo znasilnil je vec druha..
Vellkou vyhodou Konopek je, ze se jedna o proprietarni vyrobky, ktere maji primo inbuildovane anteny, koaxialni vedeni, tudiz jejich radiove parametry jsou jasne definovane z vyroby a nikdo neresi utlumy na kabelech, odrazy.
Kdyz si clovek veme Wificko, tak tech bodu kde se da co posrat jsou tuny. Bllbej pigos, blbej kabel, blba antena, tak samozrejeme potom i blbej vysledek, protoze pokud se kabel ma promlatit pres tolik hnoje, musi ho to nekde poznamenat..
Mohu jenom tise konstatovat, ze pokud se nezanedba RF cast, tak pres 20 MHz kanal lze na wifine na MP protlaciit kolem 26mbit a vzhledem k jednoduchosti spravy a nakladum porizeni neni celkem co resit..
Rekl bych to asi nasledujicne: Nevis co delas a nezajima te to, urcite ber Kanopky, ty te namj kde zklamat.
ja to vidim i vsude u sousedu, nejprve byly videt panelove anteny, pak prisly ruzne yaginy, nakonec sita jako krava. Porad problem, laborovani, nataceni anten vsemi smery. No a posledni dobou na kazdem druhem baraku nanuk Canopy, a nikde nevidim ze by se v tom nekdo hrabal. Proste dukaz misto slibu.
Ahá, vy jste byli s těma motorolama v zimě na FITu v Brně, že jo? Jsem si říkal, co tam ti lidi chcou propagovat za předraženou wifinu, se mě zdá, že to bylo asi to, o čem se tu mluví teď.
Jako nevim, podle mě nemá profesionální technologie co dělat v nekoordinovaném volném pásmu. Ono ta technologie může být jaká chce, když vám přijde nějakej moula s 3 všesměrama na 5GHz a začně to tam žhavit na všechny strany, tak vám žádné TDM nepomůže a pojede to stejně blbě, jako jiným wifi. Že 5GHz pásmo není ještě přeplněné k prasknutí neznamená, že brzo nebude. Až se bude v jednom prostoru modulovat signál ze 3 současně vysílajících AP libovolné technologie, žádná synchronizace GPSkou vám nepomůže ke kvalitnímu provozu. Leda by to umělo i širokopásmovou rušičku s CDMA kódováním.
Profíci by měli tahat optiky, ať se někdy někam pohnem
Problem je ve vesnicích kolem 400 - 600 lidech (tj tak 100 zájemců - členů os)... na optiku je to málo, na wifinu - pokud počítám že tam člověk není v "éteru" sám docela dost... také řešíme tenhle problémek.... ale motorola řešení není to pravé.... takže holt klasika na 5G....
vychazim z toho co lidi chteji - a to je predevsim levnej net. Kdyz postavim klienta za 3000 vcetne prace na rb411 se slusnou antenou(jejiz zisk a kvalitu si muzu svobodne vybrat z nepreberne nabidky trhu), muzu jim to jaksi nabidnout o "neco" levneji, nez kdyz me klient stoji nejakejch 20-30 tis.
Ze obcas odejde minipci za 500, tak se proste vymeni a klient zustane v hrosim pripade den bez netu. Zdroj, kterej taky semtam odejde, ma i Canopy. RB neodchazeji a anteny a kabely, kdyz se udelaji poradne(nebo se pouzije box s integrovanou antenou), vydrzi dlouha leta.
to casio007: dík jak jsem psal co MOTO napise to platí..
to Pihhan: JJ přednašel jsem tam o GPONU.. (to je ale jina liga, pro ty kteří staví optiku.. žadne PtP "switche" plné problémů.. ) ((možna bych na to založil další vlakno.. (pokud chcete o GPONU můžu vyprávjet hodiny.. nebo pokud by byl zájem udělám pro 5-15 lidi celodenní prezentaci s občerstvením: zdarma stačí říct..
Jinak CANOPY 200 2FSK/4FSK bude stíhat i v hodně zasviněném prostředí.. přeci jen odstup signal šum 3db u 2FSK modulace.. je jasnej.. a obecně FM modulaci nevadí brajgl na pozadí.."pěkně překreje pásmo" u OFDM (WIFI,CNP 400, 430 je to obraceně..) něco málo dožene kvalita radia, systemovej zisk ATP.. je to propustnost na ukor robustnosti (radiové odolnosti) takže až díky rf bordelu budou WIFI a OFDM like demodulovat na základni modulaci kde s odřenejma ušima pojedou 4Mbps FM bude pořád valit 7 alt. 14Mbps... toliko faktu. TDD zabezpečí to že se zařízení CANOPY 200,4xx neruší navzájem bez ohledu zda je používá Evžen speed net nebo Otik super network.. o5 pokud by byl zájem jsem ochoten udělat pro zájemce přednášku... Jinak jak vypadá 2,4 to věděj všichni CNP je i pro 2,4.. no měli by jste vidět co se dělo když jsem si s tím hrál.. přežije to fakt slušnej bordel.. (chudaci WIFKAři..) jinak aby jste mě nenařkli z bludu pokud budu mít na bodě 2 rádia jedno WIFI a jedno CNP a pojedou na stejném kmitočtu se stejnejma RF urovněma nepojede nic.. ale CNP začne 3db fungovat na 100% WIFKa tak 11db... stěží.. (pls odborniky o potvrzení)
to vydrat: řešení to má.. před našim projektem optiky v Pce -B4 a Hradci Králové - Magnalink jsme strávili 2 roky koumáním všeho a všude... znám pár řešení ktere používají seveřané kdy to i v takto malém počtu jde.. ale jinak optika do rodiných domku je masakr.. i při developerské koordinaci.. ale cesta je.. řeknu trapně první krok je GPON...
to superweb: garantuji ti že CNP 200 sic dražší se ti vráti do cca 18 měsícu na servise.. pokud teda nemakáš zadarmo.. ja teda ne..