Ja bych se chtel zdenka trosku zastat, precejenom zkusenosti s ruznymi realtek smejdy od dob ovislinku 1120 maji mnozi lide bohate, z toho, jak se to na nekterych mistech seka a neseka, ruzne pripojuje a nepripojuje na ruzne vysilace, se da udelat generator nahodnych cisel.
Stejne jako nekteri nedaji treba dopustit na d-linky, tak nekteri s nimi maji naprosto katastrofalni zkusenosti.
Pokud ma clovek zkusenosti s realteky takove, jake ma, tak ho tezko nejaky kus papiru presvedci, jak je to kremove a krupave. A nejake hratky na to, jestli tenhle firmware ci tamtem, to je jak v mikrotiku (tuhle poznamku ignorujte ), v jedne verzi nejede to, v druhe zase neco jine, me osobne to taky nebavi tohle resit.
Jeste k tem merenim, ja osobne si s temi mericimi krabickami, co maji na sobe hodne televizi, hejbel a couhaji z toho draty, moc nerozumim, ale asi taky zalezi, co se meri a jak. Treba o atheroskach anebo broadcomech vim, ze maji nejake ANI mody, nevim, co ve skutecnosti to elektricky dela/meni/zlepsuje, nicmene minimalne s broadcomem s tim mam zkusenosti dobre a u atherosu je casto nejaky sw problem. A taky jeste jina vec, takove tecnologie jako breeznet (nevim, jestli tomu nadavam dobre), sice maji asi odolnost proti ruseni o hodne vetsi, nicmene na strese by to vedle vysilace asi moc lidi nechtelo.
(zpetne koukam, ze ANI na atherosu se tu trosku nakouslo, ja spise myslel problemy havarovani driveru pri ruznem nastavovani ANI)
Co se tyce sekani, tak moje zkusenost je, ze z 80procent to dela napajeni. At uz to je Ovislink 1120, 5460, ruzne klony linksyse nebo UBNT Bullet i WISPstation. Jedina vyjimka jsou zatim RB433x resp. prvni revize plosnaku, na webu je navod, ktere soucastky vymenit :/
Ohledne breezenetu, je nejvetsi problem, ze nastaveni radia je mimo dusevni kapacity 99procent lidi. Kdo si to umi nastavit tak je velmi spokojeny
Hele ja jsem pro si to ve visnovy realne vyzkouset. Misto tlachani u piva nebo dopoledniho nicnedelani muzem vzit antenky a delat lidem ufouny.
Docela me zajima to MIMO na 20Mhz se dvema polarizacema do jirousovy anteny. Jestli to fakt da realnych 200Mbit a v jednom kanalu, tak je to zajimavy. Pokud na jedny lokaci rozsvitim kanal ve vertikalu, tak je tam stejne ve valny vetsine pripadu zabitej i v horizontalu. Tak si myslim ze pouzit obe polarizace neni az tak velky zlo. Otazka je co na to madwifi nebo ath9k nebo ath5k nebo jak se ty drivery dneska jmenujou. Co jsem vykoumal tak to snad umi mrkvoshit (pod nazvem dual nstreme), ale tim bych si ani nepodeprel nohu u stolu, takze me to nezajima.
Nedela mi problem si ty karty a anteny koupit a nekde otestovat asi v alixech. Klidne bych tu karticku i poslal vyvojarum, ale ehm, oni si ji nemuzou koupit sami? Nebo ji nedostanou aspon od atherosu jako dar? Dyt je to za par penez... Pripadne bych jim na oba konce testovaciho spoje mohl dat plnej pristup pres verejny adresy.
můžeš tu popsat jak pracuje fyzická komunikace na Nku? Prohledal jsem dost ale jediný co jsem našel je, že díky přepracovaný hardwarový komunikaci může dosahovat daleko větší "efektivnosti" v přenosu dat ale nikde jsem nenašel proč to tak je a co je jinýho v komunikačnim modelu.
Pokud by nekdo chtel tak bych asi do Visnove mohl vzit merak PSV na 2.4GHz a 5GHz (takovy ten jednoduchy co vyrabi tusim DCOM), pripadne i nejaky dalsi testovaci HW...
Ale videl bych to spise na ten chlast ?