Insider
Senior Member
|
Jak vnímáte realitu používání měkkých masek? |
Příspěvek č. 141 |
Tak jsem měl zase tu příležitost prokouknout tuzemské spektrum na 10GHz a trošku mě to děsí..
Trh se zbavil jedné rušičky a vzhledem ke vzniklé mezeře se musí objevit další??
Už jsem to tu nakousl před půl rokem, doufal jsem, že se třeba někdo chytí za pačesy a ono kulový s přehazovačkou. Vesele se to valí na trh dál..
Zcela otevřeným textem říkám.. Na trhu je zařízení, které jede podle tzv. měkké masky, konkrétně dle ETSI 302 217 - 2 - Class 5A.
Co z toho plyne?
Třeba to, že na stejném site v podobném směru jde nasadit v lepším případě 2 spoje a ostatní maj peška.. A kanály se snažím ze zásady nepoužívat.
Myslím, že jsem dodstatečně přinasraný, abych začal nadávat a hůavně vysvětlovat.
Lidi uvědomte si jednu krásnou věc.. Spektrum není nafukovací a pokud stojíte o to, aby byla desítka ještě nějakou dobu použitelná, kupujte jen taková zařízení, ktera spektrum využijí jenom v rámci přiděleného kanálu, a nelezou z něho ven, tam kde můžou škodit ostatním zařízením ať již je záminka jakákoliv..
Na desítce máte jen a pouze 4 kanály.
V momentě, kdy použijete zařízení, které není schopné fungovat na paralelní trase na vedlejším kanále, zbydou vám pouze 2 volné kanály Class 5A a v lepším případě v opačné polarizaci další 1. Prostě a jednoduše, jsem tu sám a okolí mne nazajímá.
Proto je norma Class 5,6B ACCP, která Vám zaručí, že zařízení bude
1/dodržovat výstupní masku, tudiž do vedlejších kanálů poleze jenom v nezbytné míře, která nemá vliv na okolní zařízení, které dodržují stejnou normu.
2/Pokud bude mít vedle na kanálu na paralení trase zařízení, které bude tyto pravidla dodržovat, budou moci fungovat bez toho, aby se ovlivnily.
V ideálnim případě nasadíte do 1 polarizace 4 spoje zabírající celý kanál což je více než 2.
V případě, že Vaše zařízení splňuje požadavky na normu Class 5,6B a dokonce v rozsahu CDDP, budete schopni provozovat další 4 kanály v opačné polarizaci. Celkem tedy 8 spojů zaměřených do 1 sektoru.
8 a 3 je rozdíl, nestojí to za úvahu? Zeptejte se svých dodavatelů, zda-li to vaše zařizení umí. Nebojte se a šetřete si spektrem na sitech.