pihhan
Member
|
Zkoumá RIPE NCC, zda přidělí nebo nepřidělí adresy podle toho, zda různé firmy mají stejného vlastníka?
RIPE totiž přiděluje adresy subjektům, které mají nějakou právní subjektivitu a nějaké vedení. V CzFree dříve převládal model invididualit a samostatných mikrosítí, které se mezi sebou propojovaly. Klidně to mohlo být jeden node propojený s jiným, každý node s jiným správcem, nezaštítěný žádnou organizací dohromady. Uznej, že v takových podmínkách nemohlo fungovat přidělení AS samostatné administrativní jednotce tak, jak to funguje na dnešním internetu.
Situace v Ostravě vznikla právě proto, že oddělené sítě se nebyly schopné domlouvat na společném postupu, protože vedení jednotlivých sítích mělo jiný pohled na věc. U RIPE by každá z těchto firem dostala svoje ASN samostatně, pokud by se uznalo, že jsou dost velcí a mají na něj nárok. V czf nebylo zvykem posuzovat připravenost sítě na propojení podle připravenosti připojit se přímou linkou do peeringového centra s vlastním BGP, změnilo se to nějak?
Já mám právě za to, že oddělené sítě by měly mít svoje vlastní ASN, právě na základě dosavadních zkušeností. To, jaké máš informace o propojení cizí sítě je až zarážející, nicméně mělo by asi záležet na provozovateli té sítě, jestli ji považuje za součást svojí existující sítě, nebo jde spíš o spoluprácující oddělenou síť. Tohle by měl jasně vyjádřit simandl, tvůj přístup ovšem považuju za příliš ovlivněný tvojí nevraživostí vůči němu. Že by simandl zakládal novou síť jenom kvůli tomu, aby dostal hlas k mezicloudům (které stejně nakonec závaznou pravomoc nemají?), mě nepřijde pravděpodobné. Zkus mu neházet zbytečně klacky pod nohy.