Tak jsem zkoušel VIA EXT-PCI v Johnstownu, a skutečně, pokud se jumper umístí dle rady v tomto threadu, tak v tom dvě karty fungují.
ALE: vypadá to, že v tom riseru funguje korektně, alespoň ve druhém slotu, pouze INT-A. INT-B až INT-D tam asi vůbec nejsou dovedené.
Takže, bohužel, karty jako RB14, RB18 nebo RB44GV budou fungovat korektně pouze v prvním (dolním) slotu a do druhého jdou dát jen obyčejné karty s jedním chipem.
Škoda.
Jinak v tom VIA EXT-PCI riseru není žádný VIA chip, je tam triviální dekodér od Attansicu, který jen mění slot-ID pro ten horní slot dle nastavení jumperu, zbytek je prodrátován téměř 1:1.
Koukám na ten DeLock riser: to je moc pěkný úlovek! Chce to vyzkoušet, vidím, že má pro každý slot zvlášť jumper - je tedy šance, že půjde i pro Johnstown najít kombinace, ve které budou chodit všechny tři sloty.
Co se týče ALIXe, tak jestli bude fungovat s pasivními risery tohoto typu to závisí jen a pouze na tom, jestli má ALIX v BIOSu PIRQ tabulku správně vyplněnou i pro zařízení se slot-ID větším než 0x00. Nemusí, když fyzicky ty sloty nemá, ale může. Pozná se to podle toho, jestli po bootu přidělí kartám rozumná IRQ nebo ne.
Zdravim,
tak jsem se nechal unest na vlne a misto Alix.1D si taky opatril jeden Johnstown, i s VIA 2xPCI riserem. Musim rict, ze jsem stravil par hodin, nez jsem to rozbehal, tak se chci podelit o radu: jumper jde skutecne na pozici, kterou zminuje vojtech. Prelozeno do obrazku:
OO OO OO
OO XO OO
OO XO OO
To ale v mem pripade na rozchozeni nestacilo, Linux (nejaky 2.6, distribuce SystemRescueCD) v lspci -v hlasil, ze karta v hornim slotu ma nejake IRQ (casto 10), a pokud se ji clovek pokusil pouzit, vypsalo to na konzoli: Disabling IRQ #23, v syslogu navic jeste neco o unhandled IRQ s peknym stack trace. V teto hlasce se take psalo, ze mam zkusit pridat kernelu parametr irqpoll. S timto parametrem fungovaly karty obe, ale podle popisu dela irqpoll to, ze pri kazdem neobslouzenem irq se pta vsech ovladacu, jestli ho nechteji, coz podle me musi snizovat vykon.
Druha moznost, ktera mi fungovala, bylo dat kernelu parametr noapic a zakazat tim pouziti IRQ nad 15. Vzhledem k tomu, ze na tehle desce nikdy moc zarizeni nebude (a USB stejne sdileji dohromady 2 preruseni), tak myslim, ze tahle volba je lepsi.
Co myslite? Ktera varianta je lepsi? irqpoll, nebo noapic?
Nakonec se mi tedy podarilo pripojit k Johnstownu sitovku 3c905B zaroven s bezdratovkou Atheros 50xx.
Mam dotaz k te desce s 945GSE co ma simandl na obrazkach, neni tam osazena RAMka pod slotama pro pamet? Dohadujeme se tu totiz, jestli to ma 2 SO-DIMM sloty nebo jestli je tam osazena ram, jestli je treba kupovat modul pameti.
Těchhle karet máme po síti možná 10kusů, některé už možná dva roky a zatím žádná reklamace, snad jsem to právě nezakřiknul.