CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Hardware > Domací server a teplota na půdě.
12
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Nil3E
Newbie

Registrován: 06.09.2009
Příspěvků: 3

Angry Domací server a teplota na půdě. Příspěvek č. 1 

Zdravím všechny,

Jsem tady nový,takže kdyby bylo něco na tomhle topicu špatně,tak mě prosím neukamenujte

Momentálně řeším celkem problém se svým domacím serverem.
Jde o poněkud neobvyklý server,je to totiz můj starý Notebook na kterám momentálně běží Gentoo
a používam ho k hostovaní Webu pro mne a pár známých,hostovaní hudby a sdílení dat a pro můj
veřejný hotspot.

Ale tedka k problému který mě momentálně trápí...
Server jsem v Letě umistil na pudu mého rodiného domku,vše funguje výborně a momentálně
mám pro mne velice dobrý uptime 80dnů bez jakéhokoli pádu,jenže nastala zima a ja se bojím o zdraví serveru,
i když je to pro mnohé jen kus harampádí,mě přirostl k srdci a vyladil sjem si ho tak jak potřebuju
a vše funguje výborně...

Na pudě jsou momentálně v noci teploty okolo 3- mínus 5 stupnu což je dle mě celkem problém,hlavně pro harddisky
o CPU se ani tak nebojím,aspon je pekne chlazené.

takže mé otázky jsou.
1. Jak je to tedy s tím HDD a co doporučujete udělat
2. Jak jinak by se mašina v takovémhle chladu mohla poškodit
3. Je možné aby server v takové zimě nějak chytl ohen (jen se ujistuji,nechci aby mi chytla puda O.O
4.Mam tam dva routery a antény těm to doufám nevadí

Jakékoli další rady přivítam,jen se mi ho hlavně nechce přemistovat jelikož místo na pudě ja absolutně
vyhovující až na nizké teploty v zimě.

Předem diky vžem czfree memberum za odpovedi
S pozdravem,
Nil3E

Old Post 18.12.2009 v 19:59
Nil3E je offline   Click Here to See the Profile for Nil3E   Find more posts by Nil3E   Click here to Send Nil3E a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kamil2268
Junior Member

Registrován: 06.12.2006
Příspěvků: 195

Příspěvek č. 2 

Disku nevadí nízká teplota, jen se nesmí skokově měnit. Takže z dlouhodobého hlediska v tom není žádný problém...

__________________

DELL XPS 1330
na jinych serverech vystupuji pod nickem Camo

Old Post 18.12.2009 v 20:52
kamil2268 je offline   Click Here to See the Profile for kamil2268   Find more posts by kamil2268   Click here to Send kamil2268 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 3 

Old Post 18.12.2009 v 23:02
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
chronos
Newbie

Registrován: 05.02.2008
Příspěvků: 50

Příspěvek č. 4 

Měl jsem na půdě server přes tři roky a přežil to i s několika disky. Spíše jsem se bál o to, aby nějak nemohl třeba nějakou jiskrou způsobit požár a tedy jsem si přál ho umístit do nějaké větší rozvaděčové skříně. Byla to ATX skříň s vypnutým starým 14'' CRT monitorem. No dnes již je server, původně o třech PCI wifi kartách a třech ethernetových kartách předělán a přesunut jinam do tepla a sucha, a na půdě už straší jen jako náhrada pár Routerboardů, které se s mínusovými teplotami už snad nějak lépe vyrovnají.

Tedy počítač na půdě není doporučován, a když už je to nezbytné, tak jej umístit do nějaké buď uzavřené krabice, nebo se zajištěnou správnou ventilaci vzduchu. Přirozeně všechny komponenty, které mají definován rozsah teplota úžeji, tak extrémními teplotami trpí a snižuje se jejich životnost. Mimo teplotu jistě záleží i na vlhkosti.

Old Post 19.12.2009 v 00:15
chronos je offline   Click Here to See the Profile for chronos   Find more posts by chronos   Click here to Send chronos a Private Message     Visit chronos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jimmy sublime
Member

Registrován: 28.05.2003
Příspěvků: 308

Příspěvek č. 5 

Už více něž 5 let mám osobní server na půdě. Celé ty roky tam vždy bylo několik HD a žádný mě neodešel. Některé z disků přitom běžely v kuse i více než 3 roky. V zimní provozu nevidím problém, server se vytopí sám. Např. přestože je teď venku -12°C a na půdě je -1°C tak dva disky mají 15°C a 22°C (CPU 14°C). Muselo by asi opravdu nějak extrémně mrznout aby teplota disků klesla pod nulu.

Větší problém může být v létě, kdy teplota na půdě může i přesáhnout 40°C. Už se mě stalo, že disky horka přežily, ale základní deska nikoliv. Ovšem zajímavé bylo, že po dvou měsících v šuplíku jsem zkusil desku zapnout a ona se zase rozběhla. Tak od doby selhání je v provozu další rok a půl a přežila na půdě další léto tentokrát bez problémů.

Naposledy upravil jimmy sublime 19.12.2009 v 08:54

Old Post 19.12.2009 v 07:50
jimmy sublime je offline   Click Here to See the Profile for jimmy sublime   Find more posts by jimmy sublime   Click here to Send jimmy sublime a Private Message   Click Here to Email jimmy sublime   Visit jimmy sublime's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
casio007
Newbie

Registrován: 12.02.2006
Příspěvků: 81

Příspěvek č. 6 

Proč tam nedáte CF kartu namísto HDD ? Pak to může běžet i na Sibiři bez problémů.

Old Post 19.12.2009 v 08:08
casio007 je offline   Click Here to See the Profile for casio007   Find more posts by casio007   Click here to Send casio007 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
mnaga
Senior Member

Registrován: 19.03.2003
Příspěvků: 1214

Příspěvek č. 7 

HDD vadi hlavne start za mrazu. Jak se roztoci, tak uz mu je to celkem jedno.
Nektere CF nechtely pod cca -10°C nabootovat ve WRAPu. Ale bylo to kdysi, kdy 128MB bylo hooodne pameti a neprislo se na to proc.

__________________

http://laser.webpark.cz

Old Post 19.12.2009 v 08:33
mnaga je offline   Click Here to See the Profile for mnaga   Find more posts by mnaga   Click here to Send mnaga a Private Message   Click Here to Email mnaga   Visit mnaga's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Nil3E
Newbie

Registrován: 06.09.2009
Příspěvků: 3

Příspěvek č. 8 

Zaprvé všem diky moc za odpovědi...

Co se týče CF karty na místo HDD,nad tím jsem už uvažoval...Ale přece jenom dam přednost mému 320GB disku oproti nějaké CF karte....

Pravda že se ani tak nebojím toho že mi upře server ale vice toho že mi chytne střecha...Jelikož ani zase nevim jak je to spolehlivý stroj,pořád mi to teda vrtá hlavou..No spíše nebojim s epožáru notebooku jak jeho AC adaptéru...

Budu to tedy muset nějak vyřešit...V lete tam teploty take byvaji tak 35 ale to je server zase na jiném místě,pro jistotu...jen když už mi tedka vše tak pekne funguje nechce se mi to přenášet....

Vedle serveru mam dva routerboardy a jeden AP ty nemají problem dokonce pěkně hřejou..

Server hodim do něčeho co by mohlo zabranit připadnému požaru,budu se snažit něco vymyslet kdyby jste měli nějakou radu ...moc by mi pomohla a postnete ji sem...

Předem dik

mimochodem: kdyby jste znali nějaký SMART monitor přes webové rozhraní,pokud to je vubec možné tak to sem pisněte diky

Old Post 19.12.2009 v 09:47
Nil3E je offline   Click Here to See the Profile for Nil3E   Find more posts by Nil3E   Click here to Send Nil3E a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
hapi
Junior ISP

Registrován: 25.01.2004
Příspěvků: 498

Příspěvek č. 9 

co SSD disk?

__________________

ja to nebyl

Old Post 19.12.2009 v 09:52
hapi je offline   Click Here to See the Profile for hapi   Find more posts by hapi   Click here to Send hapi a Private Message   Click Here to Email hapi     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
chronos
Newbie

Registrován: 05.02.2008
Příspěvků: 50

Příspěvek č. 10 

Old Post 19.12.2009 v 10:03
chronos je offline   Click Here to See the Profile for chronos   Find more posts by chronos   Click here to Send chronos a Private Message     Visit chronos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lazna
Senior Member

Registrován: 29.10.2002
Příspěvků: 2614

User is Mapper

Příspěvek č. 11 

Taky mam server na pude jednoho cinzaku, je to rackmount masina s SCSI raidem. Je tam od letosniho leta, tak jsem zvedavej. Co se tyce disku, tak pokud se stale toci, tak bych rek ze si uvnitr udrzi nejakou trosku vyssi teplotu nez je v okolnim prostredi. Ale na noc jsou hlaseny az minus dvacitky, tak uvidime :-)

L.

BTW: Vcera jsem tam byl a vetracky v serveru navzdory minusovym teplotam jedou naplno, pritom jsme cekal ze se skoro zastavej...

__________________

Old Post 19.12.2009 v 13:01
lazna je offline   Click Here to See the Profile for lazna   Find more posts by lazna   Click here to Send lazna a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
casio007
Newbie

Registrován: 12.02.2006
Příspěvků: 81

Příspěvek č. 12 

Old Post 19.12.2009 v 22:01
casio007 je offline   Click Here to See the Profile for casio007   Find more posts by casio007   Click here to Send casio007 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Virnik
Senior Member

Registrován: 13.01.2004
Příspěvků: 602

Příspěvek č. 13 

Na strese mam v kovove bedne AP Unimatrix. Jedna se o P4, par wifi karet, atp. Ted je tam teplota 5°C na CPU, 7°C na GPU, a disky maji 2°C. Senzor na desce registruje -5°C.

Zadny problem. I pred tim jsem tam mel staricke P2 233MHz, a kolikrat v zime senzory ukazovaly -15°C, bez problemu. Takze asi toliko vlastni zkusenosti.

__________________

V.I.R.N.I.K: Vigiliant Individual Responsible for Nocturnal Infiltration and Killing
Resistance is, and always has been futile...

Old Post 20.12.2009 v 11:25
Virnik je offline   Click Here to See the Profile for Virnik   Find more posts by Virnik   Click here to Send Virnik a Private Message   Click Here to Email Virnik   Visit Virnik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
zástupce 10.33

Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

Re: Domací server a teplota na půdě. Příspěvek č. 14 

__________________

Old Post 21.12.2009 v 13:55
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 15 

Old Post 21.12.2009 v 13:59
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Nil3E
Newbie

Registrován: 06.09.2009
Příspěvků: 3

Příspěvek č. 16 

Whow,diky moc všem za rychlé odpovědi které mi moc pomohli....
Nakonec jsem tedy koupil železné krabiřky a hodil tam routerboardy...

Jak doporučoval simandl hodil jsem to na místo které není vlhké,timto mu moc diky za připomenutí okolo vlhkosti a vody,přece jenom vlhko tam bylo poslední dobou vcelku dost a zrovna tomuto jsem pozornost moc nevenoval.

Server i routerboardy jsem přemístil z pudy do garáže,kde jsou lepší teploty,meně vlhkosti...celkově to vyhovuje lepe...Už mam doufám po starostech,až na Apache server který se mi dnes kompletně složil takže dnes večer stravim nad konfigurací...

Ještě jednou diky moc všem,hlavně uživatelům co psali dlouhé a užitečné odpovědi

Old Post 22.12.2009 v 21:47
Nil3E je offline   Click Here to See the Profile for Nil3E   Find more posts by Nil3E   Click here to Send Nil3E a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 15:35.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
12  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz