nevím čím to je, ale stále se mi nedaří sehnat informace o WIMAXu, jak to funguje a hlavně za kolik a kde se dají koupit jednotky a vysílače. Koukal jsem na google (fotky) a tato technologie se rozšířila do zemí 3 světa. Někdo s informacemi nebo zkušenostmi ?
Nevěděl jsem kam příspěvek založit, protože tu sekce pro 3,5 Ghz není
jakou reálnou rychlost lze vyvinout ? prostě fakt o tom chybí informace, ale o jsem četl tak to vypadá zajímavě že klientské jednotky se sami aktualizují přes "mateřskou stanici", je to dělané přímo pro provoz ven (ne jak u wifi do indooru). škoda že je to tak drahé, připadá mi to trošku jako technologie 3G nebo EDGE ...
airmax má velice hezkou prezentaci ... a začíná se mi líbit ... ale myslím, že pecka by to byla, kdyby to začalo pracovat na licesovaném pásmu (konec rušení se)
Zakladnova stanice je full dupexni, CPE jsou half duplexni. V kanalu sirokem 3,5 Mhz to pri rozumnem odstupu SNR (99% klientu) da okolo 10 Mbitu na obe dve strany. Realne fungujici NLOS, na kratsi vzdalenosti skutecne neni treba prima viditelnost, samozrejme nesmi stat v ceste prekazka typu hora Rip. Firmware do CPE jde updatovat pres zakladnovou stanici, vicemene vse na CPE se necha nastavit vzdalene opet pres zakladnovku. System podporuje az 16 front prioritizace paketu, umoznuje nastavovat pro kazdou CPE CIR/MIR a klasifikovat provoz a prioritu prenosu dat celkove na CPE nebo podle typu provozu, pripadne oboji. Samozrejme se jedna o plne TDMA system, zadne pseudo TDMA typu AirMAX. Latence zatizeneho i nezatizeneho systemu je stabilne okolo 50 ms a je pomerne stabilni, nema nejaky vyrazny jitter.
Osobne jsem zatim neprisel na nejakou vyraznou systemovou nevyhodu. Nekdo namita ze systemova kapacita je mizerna. Na to odpovidam, ze je treba si uvedomit ze pracujeme s kanalem 3,5 Mhz. Pri pouziti kanalu 7 Mhz splha kapacita nekam k 18 mbitum full duplex. Ve svete je mozne pouzit kanaly siroke az 20 Mhz, kde je se bavime o realne kapacite cca. 70 Mbitu na jednu zakladnovou stanici a to bez pouziti MIMO technologie a podobnych vychytavek. Celkove je podle meho technologie dobra, a jeji jedina nevyhoda ktera me napada je jeji vyssi cena. Ale to uz tak byva, ze dobre technologie se proste neprodavaji v I4 a podobnych shopech a stoji nejake penize. :-)
sleeper_cz: super, akorát nejsem sběhlej ve zkratkách, cenovou představu už mám a teďka toto:
A ted ty ceny. Zakladnovka se sklada z 1U vysoke IDU jednotky, ktera je budto dvoukanalova nebo ctyrkanalova. Dvoukanalova IDU stoji okolo 70.000,- Kc, ctyrkkanalova potom okolo 135.000,- Kc. K tomu je potreba ODU jednotka v cene cca. 32.000,- Kc. Pro kazdy kanal jedna ODU. Anteny stoji cca. 7.000,- Kc kvalitni sektorka a okolo 10.000,- Kc OMNI. CPE jednotka vyjde na necelych 7.000,- Kc.
jediný co jsem z toho pobral že CPE je klientská jednotka, to další mi orpavdu nic neříká :(