Ahoj, koukám po nějaké webkameře za pár peněz, ale mám na nic pár požadavků, které není jednoduché vyčíst v oficiálních dokukemntech k výrobku (jsou-li vůbec nějaké).
Hledám něco za pár peněz, nejde mi vůbec o design. Když už ale budu kupovat, chci aby to umělo USB 2.0 a bylo schopné to využít (čili rozlišení 640x480 při 30fps). To není problém zjistit.
Druhý problém je, chci aby to fungovalo pomocí standardu UVC, tedy videorozhraní na USB. Aby mě to fungovalo jak ve windows vista, tak windows 7, navíc i v Linuxu. Snažím se vyhnout nějakým obskurním ovladačům na speciální čip, které sice můžou běhat na obou platformách, ale lepší je nějaká univerzální podpora.
Navíc, nebylo by to špatné s mikrofonem, kde mikrofon by to chtělo opět s podporou v obou systémech, pravděpodobně pomocí USB Audio jako externí zvukovku.
Protože při pohledu do eshopů tyhle informace zrovna nevidím, chci se zeptat na případné zkušenosti s podobnými zařízeními, případně pokud znáte nějakou vyhovující kamerku, která se v současné době dá někde koupit. Nepotřebuju nějakou vysokou kvalitu, hledám tak kolem 400, pár set by se dalo přidat, ale do tisícovky.
Na notesu má kameru s USB 2.0, která sice má jakože podporu UVC, ale jenom po nahrátí firmwaru a nedodržuje správně standard, takže nefunguje úplně správně. To by mě nevadilo, ale občas bych chtěl použít kamerku i u stolního počítače, a vyšroubovávat se mě to opravdu nechce :-) Mám tu starou genius kameru, jejíž kvalita je oproti té notebookové opravdu děsná. Což by nevadilo, kdyby to v nových windows vůbec bylo schopné fungovat aspoň nějak. Což není.
Nejsem si jistý, zda tady je to správné místo zrovna pro hledání uživatelů webkamer, ale pokud chci zkušenosti i pod linuxem, neznám lepší místo, tak se ptám zde.
Tak jsem koupil logitech C200, funguje bezproblémově, zatím ve všech systémech (XP jsem zatím nezkoušel), obraz i zvuk dostatečný. I když podle reakcí tohle nikdo neřeší, ale kdyby někdo hledal inspiraci :-)
Jistě, jenže na linux se vybírá docela obtížně, protože celá řada značek prodávaných tady se pod takovým jménem neprodává, ani se nedočteš, jaký že čip to v sobě vlastně má, nebo nějaké USB ID je taky záhadou. Ten logitech mě nezklamal, má to všechny vstupy podle odpovídajících USB standartů, takže není problém v žádném ze zkoušených systémů, ani není potřeba nainstalovat nějaké utility či ovladače na to, aby to fungovalo. V linuxu, vistě, windows 7 i XP naprosto s přehledem.
Bohužel takovou informaci se nedočtu na krabici toho zařízení, a proto asi ani na shopu, kde jsem to vybíral. Prostě vybrat nějaký hardware pro linux není triviální operace, pokud si ho předem nemůžu osahat a zjistit alespoň základní údaje o té věci. Možná to jenom neumím, ale najít informace o kousku, který nikdo známý nemá a neměl, bývá relativně komplikované, skoro nemožné u (skoro) no-name výrobků. Nemluvě o pochybné kvalitě vygooglených údajů, kdy jeden tvrdí, že to nefunguje vůbec, druhý, že to funguje naprosto bezproblémově... Rozhodně je lepší dostat tip na ozkoušené zařízení, než si koupit krám, který rovnou můžu zahodit. I když tohle je zrovna blbost za pár set, kde vynaložená snaha je asi trochu mimo.
jj přesně tak to je teď i u nás. Nás se taky ptali při síťování paneláku jestli jsme pojištění, tak jsem řekl že ne, ale že se pojistíme
Prostě budeme mít papír a na něm pojištění odpovědnosti za škodu do pěti mega a až někdo z nás upustí anténu nebo něco provrtá tak uvidíme.