myslim, ze bychom se nejdriv potrebovali sejit na barrandove a zjistit, kolik nas vlastne aktualne je.
ja jsem se pred casem odstehoval a tenkrat nas bylo asi 20
ted jsem zpatky a vetsina lidi je v trapu. kdo si nezaplatil ADSL nebo UPC, tak pouziva zadarmo Praha5.net
samozrejme vime, ze czf ma i jine benefity, nez jen pripojeni k internetu, otazka ale je, jestli nas je dost, aby melo smysl dat to cely dohromady.
napr obe AP Barrandov1 i Barrandov2 jsou pokud vim na 2.4GHz, ktere je v dnesni dobe prakticky nepouzitelne a prechod na 5GHz neni zrovna zadarmo
prosim tedy vsechny, kdo jeste pusobi na barrandove a maji zajem podilet se na rozvoji czf, aby se ozvali do tohoto fora. mohli bychom udelat po case zase jeden popularne pivni sraz
Nu, mám radost, že to tu tak ožilo. Co se týče konkurenčních poskytovatelů v okolí (trochu jsem měřil), Praha5 je velice zajímavá volba, ač netuším, jak moc jsou spolehliví a jaký datový tok je u nich reálný.
CZF mě sice baví, ale pokud to nebude třeba, nebudu u přítelkyně stavět železo, které nepotřebuje a řešit administrativní ptákoviny se správou domu.
Tedy primárně bych musel získat nějakého nadšence v tomto domě.
Co se týče spojení někam přes řeku (pokud se tedy rozhodnem angažovat), předpokládám, že počítáte, že link na takovou dálku musí být postaven na něčem lepším, aby nebyl co chvíli zarušen?
Ke stavu na barrandovu:
Nejspíš by hodně pomohlo sehnat mapera pro tuto oblast a pokusit se zrevidovat stav bodů. Ve vzduchu jsem naměřil několik AP, které měly v názvu "czfree" a v mapě jsem je neviděl. (Sorry, výsledky měření nemám u sebe, takže konkrétně to teď neřeknu)
v prvni rade delas spatne to, ze chces internet. czfree.net je zajmova sit.
v druhe rade delas spatne to, ze malo ctes. internet tu je take. Jde o to, ze se musis poptat majitele AP, na ktere ses pripojil na moznosti pripojeni do netu...tzn aby TI rekl, na koho miri default routu, a odkad tedy muzes objednat net.
Do tretice majitele AP si vetsinou vemou nejake penize za pripojeni. Ruzne oblasti to mohou mit jinak, ale napriklad u nas ve Vinori se vybere jednorazove tisicovka. Pak dostanes stalou adresu.
Jakmile dostanes pevnou adresu (dle tve MAC), muzes se zacit domlouvat s poskytovatelem internetu. Prave Tva pevna IP jej zajima.
jsem novy clen. Chtel bych se pripojit k siti. Jsem blizko chaplinovo namesti a asi bych byl schopen pripojit se primo na hlavni node. Ale slysel jsem ze je to nejake odpojene. Osobne by se mi hodne libilo kdyby existovala moznost VOIP brany do internetu zdarma. Vsichni clenove s wifi pripojenim k siti by mohli treba i ze smart-telefonu telefonovat pres sveho poskytovatele VOIP. (ceny u voip jsou mnohem nizsi nez u mobilnich operatoru)
Co si o tom myslite?
ahoj,
voip:
ano tak jsem to myslel. chtel jsem se ujistit ze se rozumime. myslel jsem to tak ze by slo udelat nekde gateway jenom pro voip protocol do internetu. tj ucastnik se pripoji k czfree intranetu a pak se skrze gateway urceny jenom pro voip - za nizzsi cenu nebo zadarmo pripoji na net.
ap barrandov B1:
vyborne !!! klidne vam s necim pomuzu. docela bych se podival tam na strechu, musi tam byt vyhled!
nova otazka:
slyseli jste o protokolu ax25 a o soundmodem? mohli bychom udelat pomalou ale dalokonosnou pripojku na delsich vlnach snadno. smart phone <-> kapesni dlouhovlnna vysilacka <-> dlouhovlnne ap <-> czfree
No to je otázka jeslti to free znamená zadarmo nebo svobodu. Svobodně to jde, zadarmo nikoliv. Dát starej šrot na AP to se ještě zadarmo dá, ale kolik stojí zadarmo provoz se můžeš zeptat ladmanj, na kteýrej doplatil 10let sekeru na elektrice, co sežral B1.
Navíc internet nestojí skoro nic. Drahá je síť po které se dostane k lidem. Takže když lidi přispějou na provoz sítě, tak se jim k tomu ten internet může dát klidně zadarmo
Na druhou stranu i u nás platí, že když lidi pravidelně pomáhaj s věcmi kolem sítě, tak se jim příspěvky odpouští. U nás tvoří takoví lidi aktuálně 0.01% a co vím, tak jinde to není lepší. Ale jestli chceš vážn přiložit ruku k dílu, tak určitě máme otevřeno
ad B1: pískni mi mail na ptak at ptak cz a já dám vědět až tam půjdem dělat.
dlouhovlny - tyhle věci jsou mimo mě, .. to je spíš na nějakou hospodu