Zdravím všechy přítomné mám takový dotaz jestli lze využít 1 utp kabel pro 2 Pc samozřejmě bez využití switche. Tuším že se to tu uřešilo ale diskuzi jsem nenašel :-) předem díky za náměty a rady M
pokud se spokojis se 100Mbps, tak je to jednoduche v kabelu jsou 4 páry na 100Mbps ti staci 2, takze kabel rozpletes a do kazdeho konektoru ti pujdou jen 4 draty
Mno spíše bymě zajímalo jak rodělit vlastně barevné páry vodičů moje představa je taková že z routru mi půjde jeden utp kable na kterým budou naroubované 2 konektory a na konci kabelu budou zas 2 konektory.
barevne je to vlastne uplne jedno(jen si musis pamatovat jak jsi to zapojil na druhe strane), ale aby byly dodrzeny konvence tak jeden konektor bude(pri pohledu na dolni cast(kontakty) z leva do prava) puloranzova,oranzova,pulzelena,nic,nic,zelena,nic,nic
a druhy (ja jako nahradu za oranzovou pouzivam hnedou) pulhneda,hneda,pulmodra,nic,nic,modra,nic,nic
jak si mechanicky osetris to rozdvojeni je na tome ale me se osvedcilo odbuzirkovat 10cm, stahnout v kuse rozstrihnout na pul nasunout na oddelene dvoupary, ve spojeni ti vznikne Y to omotat vulkanizackou, zkratit konce kabelu a osadit konektory
píšeš "bez použití switche". Na jednom konci máš dva kompy a kam strčíš ty druhé dva?
Jestli jsi náhodou nemyslel udělat switch z toho kabelu :-) Což jde ... zapoj ty dva počítače "paralelně" na jeden kabel. A shoď si rychlost na 10Mbit halfduplex.
Kdyz se to udela spravne, tak rychlost shazovat netreba.
Hlavne nedelat odbocky. Jestli chces dat "doprostred" kabelu zasuvku, tak u ni ty pary, co jsou do ni vyvedene, zakonci. Jinak tam budou odrazy a pujde to skutecne jenom 10Mbit half-duplex. Nemam zkusenosti s tim, ze by vykon snizovaly jenom preslechy. Mozna jestli to kolega ludvik tahal az nekam k limitu 100m..
Mě by tohle řešení nikdy nenapadlo :-) takový čuně nejsem. Stalo se mi to kdysi náhodou v jedné firmě, nějak jsem přehlédnul nestandardní zapojení zásuvky. Ale už je to opravdu hodně dlouho, možná byl na druhé straně desítkový HUB.