Tak to je slovo do pranice- pokud bude slušná všesměrovka na komíně OP, bude to šrumec. Mám nějakou zkušenost se štěrbinovkama, stačilo by spřáhnout dvě. Jedna má vyzařovák široký asi 180 stupňů, v přímé ose je maximum asi 15 dB. Jak vysoký je ten komín a eventuálně, je reálná možnost umístit vodotěsnou krabici s "něčím" poblíž komínu nebo rovnou na něm?
Co se toho kominu tyka - nejdriv potrebuji rozjet nejakou sit, ktera pokryje
Prostejov, Plumlov, otaslavice, vyhledove Strazisko.
Az bude fungovat spolehlive alespon prostejov, tak to na ten komin nejak dostanu.
yeniku, odkud jsi? pokud jsi ze sidliste svobody a jestli to neni tajny, tak cislo vchodu?
Komin ma asi 70 metru - ale ruku do ohne za to nedam.
jinak se zbytek tydne budu ozyvat sporadicky. On line budu az pristi tyden
( jsou prazdniny)
mejte se pekne
radek
Pro zacatek predpokladam antenu - verejne pristupny AP na nasem panelaku. Kdyby to neslo na strechu, tak bydlim 7 pater na zemi.
Dalsi bod jsem si vyhlidl u znamych v Drzovicich.
Mam predstavu, ze to nejdriv odladim lokalne na snadno dostupnych mistech.
Na ten komin bych lezl vickrat strasne nerad.
jakesi APcko mam tady u sebe, jen ho zatim nechci rozebirat - ma neodpojitelne anteny.
Od pondelka bych snad mel mit WIFI kartu do notebooku. tak muzu zacit delat pokusy.
no a budu muset precist archiv teto konference, at nevynalezam kolo.
Da se ten archiv nejak stahnout a prohlizet offline?
ma nekdo zajem na propojeni se ze Sidliste Svobody?
Zatim pouze propojeni - bez Internetu a jinzch sluzeb
Muzu dat na balkon AP. Ale aby jel naprazdno, to je mi lito elektriny
Chci ted trochu laborovat, jestli se bude s Askey RTW020 dat mluvit
co se tyka vysilaciho vykonu, nebo jestli budu muset vzit PC a
PCI WIFI karty.
Ten AP ale dat k dispozici muzu.
Radek
Je z celechovic videt ohrozim?
Je to moje druha zakladna a kostelec, smrzice z baraku vidim.
a vidis z celechovic OP (nejenom komin)?
pripadne zlutohnede panelaky mezi sidlistem svobody a krasicema?
Jak jsi na tom s HW?
radek
Zatim, jak se tak snazim o tom premyslet, to vidim na
jeden nod (pristupovy bod) na OP (zatim ne komin)
druhy nod u me na panelaku - západ prostejova
Dalsi bych mohl dat na strechu do ohrozimi - odtamtud je videt kostelec, lesany, smrzice, snad i celechovice. To se musim podivat ze zahrady.
jo landere, to auticko nevypada spatne. pohybujes se obcas po prostejove? rad bych se na nej mrkl
radek
Yeniku, za kolik jsi schopen udelat ty antény?
jsi schopen zmerit nejak rozumně vyzářený výkon?
přecejenom ta štěrbinovka - 10-15dB je dost slušný rozptyl parametrů na to, aby se to odhadlo.
Jaky je max dosah všesměrová anténa proti klientům s quady nebo se směrovými anténami?
Máš nějaké zkušenosti?
díky Radek
biquad 70 Kč,
plechovka snad ani nestojí za řeč
štěrbinovka - 200-300 ? výroba je obtížnější, trvá 3-4 hodiny
kabel cca 15 Kč/m, (pro spoje do 8m)
kabel cca 40 Kč/m, (pro spoje 8-30m)
konektor reverzní SMA 250 Kč
konektor N/M 60 Kč.
měřit výkon neumím, prakticky se postupuje tak, že se naváže spojení a pak se to potlačí dolů tak, jak je to jen možné při zachování dostatečné kvality spoje (packet loss)
Jaky je max dosah všesměrová anténa proti klientům s quady
všesměrovka z kabelu je vyzkoušená na vzdálenosti kolem 1km,
štěrbinovku (180 stupňů) jsem já osobně testoval na 2,6 km naprosto spolehlivě, troufám si tvrdit, že na 3-4 km to bude fungovat
síto (MMDS) pokud je na obou stranách lze i na 15 km.
¨
důležitá je přímá viditelnost. Na malé vzdálenosti často mezi panelákama se to nějak poodráží a dostaneš spojení i jakoby "skrze dům"
Osobně bych v první fázi nashromáždil lidi, kteří budou schopni udat polohu,(pokoušim se získat map-monitor, kterou bychom mohli používat tak, jak to funguje v Praze) a udělal první krok- propojil je navzájem přes jeden pokusný AP, třeba na té Italské, pomocí štěrbinovky a na straně klientů biquady nebo plechovky.
Yeniku,
potřeboval bych dvě štěrbinovky a dvě nějaké (netuším jaké )
antény jako protistranu k těm štěrbinovkám.
antény ukončit konektorem N female.
Byl bys mně je ochoten udělat?
v případě že ano:
za kolik?
do kdy?
jaké další informace potřebuješ?
Předpokládám jednu štěrbinovku na OP, k ní protistranu ke mě
na balkon. Odtud další štěrbinovka pokrývající sídliště svobody.
k ní jedna k protistrana.
Karty bych měl mít asi příští týden.
Možná se pokusíme s kolegy vyrobit všeměrovou z kabelu, ta by mohla na sídliště stačit.
Od 14.3. bych mel byt v PV alespon tyden a budu mit fotoaparat. Chtel bych nafotit, pokud je to mozne, vyhledy z planovanych mist umisteni anten, tj Balkon Italska, misto v OP (komin, sedak a eventualni jisteni mam, nebo tam muzu poslat kamarady) a moje stanoviste. tak se mi ozvi na sms/telefon, a sdel mi, kdy muzu prijit a kam. Budu mit pravdepodobne cas bud rano nebo az pozdeji odpoledne. Pro fotky od OP by bylo lepsi to rano.