chci natáhnout ethernet (UTP) mezi dvěma paneláky. Profíci mě od toho samozřejmě odrazují, kvůli rozdílů potenciálů to prý nebude v lepším případě fungovat, v horším mi shoří minimálně sí?ové karty.
Jenže dle mého názoru to nebude tak horké. Ty paneláky jsou od sebe dvacet metrů, takže ten rozdíl nemůže být výrazný. A sí?ové karty mají přeci na vstupu trafíčko, takže jsou "jakž takž" elektricky od kabelu odděleny. To samé switche. Mám pravdu?
Samozřejmě tam budou bleskojistky a možná pro jistotu i switche na obou stranách.
Co byste radili vy? Máte to někdo tímto stylem v provozu?
Optika je řešení, ale místo pár tisíc by to stálo pár desítek tisíc, což už je docela rozdíl.
Tak teda nevim co zde vsichni ohledne ethernetu mezi barakama resite, neni problem /a podle me ani financni/ proc nenatajnout mezi barakama optiku za vlakno 50/125um 4vlakna je moznost koupit 1m za 27Kc a podle mych zkusensti 100m trasa,ktera vam prijede postou a ma konektory ST nebo SC prijden na 6000,-
Takze radin neriskovat a radeji zakoupit vlakno, protze pokud budes mit zajem a chut tak 1Gb pater mezi panelaky je opravdu zaklad vlastni poradne site "-)))
No diky tomu jiz koupenemu vyrobku /opticka trasa/ odpada probem pri spatnem lepeni/vareni optickych konektoru cela trasa je dodana i s mericim protokolem.
No jakou sitar ti doporucim samozrejme CISCO,ale ta cena co ??
Variantu je COMPEX SGXW26, ci nejak tak stoji cice taky nejake ty tisice cca 26000,- ma 24x10/100 a 2x slot pro ale muzes si taky koupit obycejny witch 1GB ktery nema managnment /tusim ze za 4000,- 6x10/100/1000 / a dokoupit MM konverory na FO/TP za 7500,- takeze GB. jen upozornim ze Fo konvertor Fo/TP na 100 je za 3500,-
Zde jeden příklad nenáročného optického spoje pro propojení budov. Optický spoj je vyrobená na zakázku firmou Optokon (Jihlava) - já jsem použil variantu dvouvláknového spoje zakončeného konektory ST a optokonvertory EDIMAX.
Spoj vyrobí na zakázku s cenou:
"cena konektorů bez kabelu 484,00 Kč + kabel 26,00 Kč/m"
jde o cenu bez DPH - cena okonektorovaného kabelu 50m vyjde na 1784,- Kč (2176,50 Kč včetně DPH) obj.kód "2xsl-d8m5-j-050".
K tomu jsem ve výprodeji firmy Actebis sehnal optokonvertory 100Mbit za cenu cca 1200,- Kč bez DPH za kus (1464,- Kč včetně DPH).
Základní investice do propojení dvou sousedních budov je tedy 2176,50+2x1464=5104,50 Kč; k tomu ještě nějaké nosné nylonové lano, úchyty a jiná kosmetika.
Za spoj 100Mbit fullduplex bez vlivu počasí a jakéhokoliv rušení je to cena víc než přijatelná...
PS: Současná nákupní cena nových optokonvertorů 100Mbit "EDIMAX ET-9003SC 100 CONVERTOR" je 1915,- bez DPH .