Jo jo, presne tak. Dela tam takovej dobrej nadsenec do elektrotechniky, RNDr. Lustig atak nejak s tema titulama. Chci u nej delat projekt a statnice. Mozna by stalo za to se za nim zastavit a pokecat, je to docela nadsenec a ma pomerne dost zdroju a i kontakty na kdejaky firmy. Treba ze siemensu mi sehnal veci za tezky vyvojarsky prachy uplne zadax. No za zkousku to stoji a jestli jeste nemas projekt, tak si ho muzes udelat i u nej. No mozna bychom mohli nekdy pokecat. Koneckoncu uz se zname (kdysi jsi mi nabizel ronju ke komercnimu vyuziti do jedne nejmenovane pocitacove firmy ))
Pokud k tomu pujde udelat jednoduse hardware, tak proc ne... na druhou stranu se tim stale neresi problem s dalsimi VF castmi pojitka... :(
Ale s tim ze by slo pouzit /dev/hdx bych si tak jistej nebyl... ja teda nikdy pakety na tohle routovat nezkousel ;-), ale myslim, ze to bez vlastnich driveru neudelas. Navic hdd je delanej na uplne jiny styl fungovani (blokovy device (versus net jako znakovy), no error, cache apod.).
Ale jestli to bude mit opodstatneni, tak ten driver se napsat da.
Co se týče železa, to IDE je asi opravu to nejjednoduší řešení. Je to defacto skoro normální procesorová sběrnice a k základní komunikaci stačí zapojit datové signály (16bitů), adresní signály (3bity), R/W (dva signály) a to je pokud se nepletu snad všechno. Tudíž to stačí prásknout přímo na sběrnici nějakého vhodného jednočipu a je to.
Co se týče software, tak pokud by se jednočip na druhém konci naprogramoval tak, aby se tvářil jako normální IDE harddisk s datovým prostorem namapovaným někam do RAM toho jednočipu, je napůl vyhráno. Měl bych potom k dispozici blokové zařízení, řekněme, /dev/hdc s velikostí, plácnu, 24kB do kterého můžu normálně číst a zapisovat. Teď už jde jen o to vyhradit několik "sektorů" pro signalizaci/diagnostiku a zbytek na datovou cache/buffer a napsat démon, který se bude starat o vlastní routování paketů mezi tímto bufferem a normální sítí. Tím mám vyřešenou kompletní komunikaci pojítko<>PC.
1) délka IDE kabelu je irelevantní. Prostě budeš mít jednu krabičku uvnitř kompu (nebo vedle) a zbytek na střeše.
2) volná IDE pozice - problém jak pro koho
3) jde o vývojovou fázi. Hotový produkt může komunikovat úplně jinak.
4) Právě že není potřeba patchovat jádro, stačí daemon, která může být bez problémů portován kamkoliv kde je k dispozici disk jako blokové zařízení (tedy veškeré unixy a snad i windoze).
pokud vyvines pojitko 100Mb
ktere bude splnovat pozadavky ktere potrebujeme
tj.
1) dosah 500-1000m
2) snadna reprodukovatelnost
3) pokud mozno co nejlevnejsi cca v radu tisicu
4) spolehlivost tj. aby fungovalo i -5 a +50 st C
5) standartni interface
Tak ho od tebe rad ihned koupim a myslim ze nejsem sam.
Jinak rad podporim kohokoli kdo se do toho vyvoje
( ne zvaneni o vyvoji pusti ).
Vsiml jsem si ze prispevek dali cca 4 lidi registrovano je jich 650. no comment
lada>
ad:Mozna ze by to slo s ADSL modemy, ktere maji ethernetove rozhrani - spojit je a na obou stranach mit ethernet k dispozici a mezitim at se cipset postara o zasumenou linku, ale tam se pouziva vicestavova analogova modulace coz by pres optickou linku slo ale ....
ADSL modem je de-fakto to co se drive nazyvalo base-band modem. Pouzivaji se vicestavove kvadraturni modulace. Takova modulace neni pro optiku. Kdysi jsem s tim pracoval. Je to cele optimalizovano na medene draty. 100% to netvrdim, ale tohle nebude cesta.
Spravna cesta k tomuto cili je ta co je popsana na zacatku - uprava SW. Slo by o upravu protokolu - vlozeni dalsi mezivrstvy mezi 2. a 3. vrstvu s vyuzitim obdobneho principu, jako je to v X.25 (zabezpeceni kazdeho useku samostatne). Prestal by to byt Ethernet, ale na point-to-point by to melo pozadovane vlastnosti. Je to tedy zasah do driveru karty, pripadne IP stacku.
Takhle obecne je mi to jasne, bohuzel naprogramovat to neumim :-(.
Na me napadlo brutalne vzit to co leze na konektoru TP za trafem a poslat to analogove pres laser dal a tam to analogove zesilit (problem akorat s AGC - muselo by si to automaticky nastavovat zesileni) a poslat zase do sitofky. Ale asi by to bylo hodne brutal kdyby to vubec chodilo....
Jinak k ADSL, tak nejak jsem si to predstavoval ze to tak je.....