Muzu trochu offtopic ?
Kam mam dat bleskojistku, tam kde jde kabel ze strechy dovnitr nebo az pred pigtail Je to ten klasicky panelakovy model kde se kabel vede vnitrkem stozaru podel STA.
hehe, ten rozvod po hromosvodu se ti fakt povedl :-)
ne ze bych to umel udelat jinak, ale v nasem dome mame plno nevyuzitych kominu a velkou pudu, tak jsme bez problemu. No vlastne tak bezproblemu nejsme :(
Je to asi dva roky, co jsme vysouseli zvlhlou zed odkopanim nanosu hliny u baraku, no a nejak nam v tom vadil hromosvod. Tak jsme ho precvakli, a hromosvod nam konci asi 2m nad zemi
Takze az to do nas prasti, tak to s nama prasti
BTW: Tata je vyuceny elektrikar, ne kazdy ovlada remeslo jak se patri a ne kazdy dela vsechno podle predpisu. Smula je, ze se to stane i u "profesionalu". Nekteri na to dlabou tezce. No, zbyva jeste jeden uchyt na uplne opacnym konci baraku, snad ma maly odpor
Jinak by me zajimalo, jak bych mel uchytit ronju a jak je to s tema bleskojistama a pripojenim ke hromosvodu. Sice tam kdosi psal (Clock?), ze by se to melo pripojit az u zeme k hromosvodu. Jenze to by vyslo hodne draho, pokud nepocitam praci hromosvodare. Takovy lano musi stat majland.
Tak s radosti vam vsem oznamuji, ze jsme asi pred pul hodinou dokoncili presun routeru pod strechu. Ted stoji v mistnosti se zebrikem na policce a venku zustala jen antena.
Tak mi jen napadlo / a nejvíc v noci na dnešek / jestli nehrozí nebezpečí, že při ev. zásahu domu - párkovka na doufám uzemněným stožáru na plechový střeše - mi antenní svod přivede ten výboj nebo jeho část přímo do pokoje.
To bych se asi neudržel smíchy ...
jo a nesmis ji zemnit na nulak v dome, ale na nulak primo v rozvodne skrini. Takze ne, abys to tahnul do nejblizsi krabice a tam to prisrouboval nekam na zem
Hmmm, mohl by tady nekdo podat vycerpavajici popis , jak je to tedy s tim uzemnenim bleskojistky. Dal jsem na rady a uzemnil ji na nulovy kolik v nejblizsi elektricke zasuvce. Takze predpokladam, ze je to opet spatne :(...
jo, to je uplne spatne - musis to dovezt az do nejake rozvodne skrine - kdyz mas bleskojistku v byte, tak ke skrini pred bytem a tam na spolecnou zemnici listu, kdyz nekde v baraku na chodbe, tak az do hlavni rozvodne skrine nekde ve sklepe - mozna, ale to nevim jiste by ses mohl dohodnout s nekym a napalit to nekomu jinemu do skrine pred bytem - ale to nevim, jestli norma povoluje
Vse to musi byt neprerusenym celistvym dratem
100 let stary cinzak, elekrorozvody v podstate puvodni, po byte dvoudratovy rozvod 1,5 v hliniku, izolace opleteni hadrikem, na chodbe jistic na drevenem prkenku a od nej cca. 2,5 hlinik ve stejne kondici jakozto "domovni rozvod". Nekde v prizemi, 25m vzdusnou carou prastara HDS, jeste s napisem Krizik a v ni tri nozove pojistky. Kam bys pripojil bleskojistky, za predpokladu ze nechci panu domacimu delat gratis kompletni rekonstrukci rozvodu? Ma vubec smysl porizovat bleskojistky, nebo se dobrovolne smirit s tim, ze router funguje jako "tavna pojistka"? Nemyslim to nijak ironicky, vazne hledam nejake reseni, ktere ma sanci na alespon nejakou funkcnost ...
mimochodem: dneska jsem po Praze neuspesne shanel 3m pozinkovaneho zemniciho dratu (prumer tak 10mm), kterym bych pripojil antenu k hromosvodu (i kdyz je zrejme v ochrannem pasmu jineho hromosvodu) ... netusite kde ho sehnat? (a k hromosvodu se chystam taky pripojit bleskojistku - podle i4 ji staci pripevnit pomoci Cu vodice 2.5mm