No co vim tak snad od digitalnich ustreden vede optika a ta jiste umi vic jak 2MB(teda doufam :-) ).Ale abych Te uklidnil tak co si myslim je ze Teleshit stejne ma ven z CR lajnu kolem 80-160MB -proste vic jak 300MB to nebude a kdyz si spocitas ze napoji trebas 50 000 ADSL/ISDN/Dialup/pevnych linek tak Ti zbyde z 300MB lajny(si ale myslim ze ma sotva 120MB) ubohych
6KB na linku,sice muzes pocitat s nejakym multiplexem ze ne vseci budou hnedle stahovat,ale i tak....nemusis se bat ze by Ti to jelo ADSL 192/64kB dlouhodobe(proste az naberou vic lidi)
na nejake aspon 64kB rychlosti.Trosku jim muzou pomoct levnejsi alternativci,Ti maji vlastni kapacitu,ale mozna tak dohromady se shrabou na tech 300MB ven z CR....jeste neco pomuze NIX,ale obecne....myslim ze to ukaze az realna zkusenost po 3-5mesicich,ruzove to ale stim overbookingem 1:50nevidim... .
Včera a dneska bylo vcelku dobře vidět a tak jsem si od Marteye půjčil dalekohled a udělal pár fotek z mostu v Modřicích(vedle benzinky Aral-Vídeňská) na Rajhrad a okolí.Bohužel jsem neviděl střechu Hrušovanské továrny,jen nějaký komín za Rajhradem,ale nejsem si jistý jestli byl Hrušovanský či možná z Židlochovic nebo Vranovic.Z Rajhradu jdou vidět nějaké bitovky,továrna u nádraží,kostel... .Vzhledem k tomu že v pohodě šlo vidět vysílač na Palavě mě to mrzí....no ale takových 5-10m vyškový rozdíl a může to být vše jinak(vadí vrcholky stromů :-( ),zálaží kde (jak vysoko) bude anténa v Modřicích.Jinak dobře na tom jsou i bytovky a domky v Rebešovicích(jsou ve svahu o dost výš),tuším je tam někdo z CZfree s nodem... .Doufám že Jackie bude mít čas se porozhlédnout z konkrétní střechy a povede se jednání s vlastníkem továrny v Hrušovanech.Jinak Modřice-Vídeňská je vcelku dost Wi-Fi pozitivní:-) ,jen u toho mostu jsou cca 2 firmy co mají na střeše 2.4GHz anteny a jedna dokonce hnedle vedle ní všesměrovku,by mě zajímalo co tam na konci Modřic vykrývá :-) .Fotky pokud se aspoň část povede(většina típlá přes dalekohled) hodím na web jen co docvakám zbytek(tj. tak příští týden :-) ).Zatím je to všechno ve stavu čekání jak dopadne Jackie a věci kolem (od toho se odvíjí vše- od nákupu HW po vlastní zprovoznění),pokud se internet do Vranovic nepovede tak hold budeme muset budovat sí? jen mezi sebou a bude to škoda... .
Zatím se musím fšem omluvit, ale neměl jsem moc času. V Modřicích je to pase. Majitel továrny má ode mě písemnou žádost o umístění "ANTÉNNÍHO SYSTÉMU" s přívodem 220V a čekám na jeho vyjádření. Nechtěl bych ho zbytečně dráždit a upomínat ho, aby mě neřekl ne. Pokud bude vidět na Vinohrady ze střechy této továrny, a nebude nějaká výrazná překážka, tak by neměl být problém internet dotáhnout. Jediný problém by byl v tom, že kdo by chtěl použít něco jiného než 11MB konvertory nebo accespointy by si musel udělat retranslačku, což by ho přišlo dráž, než nákup zmíněného zařízení.
Jackie
Vcelku dobre zpravy od Jackie. .Skoda sice ze to nevyjde s temi Modricemi,ale pokud se to povede jinak- tedy mezi Vinohrady -Hrusovany tak i tak to bude super :-) .To ze z tovarny v Hrusovanech jsou videt Vinohrady je 100%,protoze je vidime i my ve Vranovicich,jen je to vcelku daleko.Kdyby jsi Jackie napsal konkretni oznaceni HW AP ci karet se kterymi by jsi to rozvadel po Vranovicich ci mi mezi sebou po vesnicich,pripadne i cenu tohoto HW…,jde mi o kompatibilitu a byli by to dobre informace i pro lidi z Pohorelic(rozjizdeji sit a hledaji vhodny HW-vic upresni x3ge),pokud vyjde George v Pribicich jako retranslace(viditelnost mezi sebou na 99% maji).Snad to vsechno vyjde .
ja budu v brzke dobe bydlet v Ořechove,takze bych mozna mohl byt uzitecny....ale byla by asi z Vasi strany nutna pomoc...jsem uplny neznalec v teto problematice
Jedinou vesnicí kterou vidím ze své střechy nalevo od Hrušovan je.....chvíle napětí......je OŘECHOV :-),před pár dny jsem si ještě dalekohledem nebyl 100% jistý,ale po dnešním výletu do Ořechova vím že vidím cca 2/3 obce,tj. vše co trčí od základu kostela výš.Na cestě není ani stromeček a Bratčice jsou utopené v údolíčku.Típl jsem pár snímků v Ořechově ze hřbitova a je vidět výborně Hrušovanská továrna a vůbec vše směrem na Palavu.Vzduchem je to pouhých 17km až do Vranovic:-) Vzhledem k tomu že jedni moji známí to kalí z Kohoutek do nějaké obce cca 20.5km daleko s 626kama na plné 11Mb rychlosti,tak by to jet mělo(na trase jsou jen vinice a pole,ale samo jsme výš).Stačily by krátké kabely a plechové antény(cca 3000+DPH kus.možná by to jelo i sněčím horším :-) ).Jenže pokud vím daf7 psal že na Palavu nevidí,leda někdo jiný z Ořechova.... .Jirka z Přibic by mohl vidět ještě víc,pač je o těch cca 10m výš.
U nas ve Vranovicích to pořád vázne na retranslačce v Hrušovanech,jestli nám ji majitel továrny povolí,případně jak se Jackie rozhodne dál...už se to dost protahuje....:-( .
PS:Ještě pár oftopic poznámek,co jsem brouzdal netem tak pár významných firem(Intel-chipset Centrino) se pouští do Wi-Fi
a zachvilku v průběhu roku se vyrojí nejen obligátní 802.11g(54Mb standard) ale i ceny mají údajně dost klesnout(cca 3-4krát,snad se to brzy projeví i u nás).Tímpádem nebudou nody tak drahé a Wi-Fi sítě u nás jen porostou jako z vody.... .
Ještě tak kvalitní antény by to chtělo sehnat levněji,myslím že jsou zbytečně drahé... .
Bezva,rád bych je pak viděl v akci.co vím o 802.11g tak mají být více odolné na rušení,ale mít kratší dosah...:-(.Ale to ukáže až praxe,navíc ještě ten standard není schválený/ustálený a možná je lepší do léta počkat než mít pak problémy,ale pokud by chodili i proti 802.11b kartám/APčkům v pohodě tak bych o nich uvažoval,hlavně pokud bude přínos v rychlosti(a stabilita/kompatibilita dobrá) :-) .Kdyžtak se v Německu mrkni po cenách 802.11b PCI/USB/AP věcí,pokud tam jezdíš častěji,dalo by se toho zneužít:-)) .
Cau ,
V pripade rozsireni na Holasice by to pro me mohlo byt zajimave.
Mam pocit, ze jedna strecha, co jsem videl byla tamni. Jinak se
rad zapojim a pokusim se o rozsireni v oblasti kolem Rajhradic.
Zatim nemam ani blby letak, nejak jsem to nestihl