Na JAVA-II je sektorovka 180° 10dB pokrývající sektor od OBI přes sever po libocký kostel. Směrová anténa určená na PtP spoj je samozřejmě daleko vhodnější. Odhaduji, že pro tento spoj vystačí i 18dB MMDS antény.
Co se týče investic na straně JAVA-II, 626-ku mám, kabeláž udělám, nemám anténu, mám jenom 17,2dB Yaginu, ale tu na ten stožár nedám, vypadalo by to blbě. Ale na odzkoušení to nevadí.
Ahoj. Mam moznost zdarma pujcit na vikend smerovou antenu se ziskem 17dB s tim, ze pokud by to jelo tak ji koupim. Stoji 3000. Takze jsem myslel ze bychom mohli vyzkouset rovnou spoj s antenama. Pokud myslis ze na vyzkouseni je to zbytecny, tj. ze bez anteny na "mobilni" strane poznas jestli to s antenou pojede, tak ji brat nebudu.
Dale, nepochopil jsem uplne presne jak dopadlo mereni u nodu Divoch na podzim. Pokud myslis ze je nadeje, ze ze strechy od Divocha by to jelo lip, bylo by dobry to s tou antenou rovnou zkusit.
Byl jsem varovan ze PCMCIA wifi karty (jestli je to tvuj pripad) nemaj konektor na externi antenu, a kdyz tak nejaky proprietarni. Melo by to mit cituji: "N male konektor, odpor 50 ohmu". Moc problematice nerozumim, asi vis o co jde.
Antenu muzu pujcit uz na pristi vikend nebo kterykoliv dalsi. Hodi se vam pristi vikend? Java, Divoch, Hok?
Tak nejprve - termínově proměření můžeme provést v dubnu - teď počítám daně .
S měření, resp. NB+PCMCIA si nedělej starosti, mám jak AVAYu s pigtailem tak teď i nově XI-323 s redukcí, takže vybaven jsem vším potřebným. Uvažuji ještě o půjčení Tyhana - paraboly 60cm (má mít zisk cca 23dB).
Teď to tady ale nemá cenu řešit, domluvíme to v hospodě.
Pokud není Divoch schovaný za nějakým domem, měl by být vidět taky, minimálně z jedné strany (buď od Peata nebo ode mne). Divochu, koukni na fotky od Peata a ode mne!
Před časem tu šla zmínka o panu Junovi a jeho aktivitách, které (z našeho pohledu) nepřinesly nic užitečného. Víceméně náhodou jsem zjistil, že pro připojení používá metalickou linku do Sobína (TeleKomunisti tam vybudovali sí? celkem nedávno v dost velké kapacitě a rozumné kvalitě, která v Hostivici k dispozici nebyla) a odtamtud mikrovlnu 2.4GHz do Hostivic (je na jedné střeše, pro zájemce mám fotku směrové antény). Směrování je někam na kostel, takže téměř v ose našeho zvažovaného propojení IJK - Divoch - Peat...
Prosím někoho s detailnějšími znalostmi IEEE 802.11b aby se vyjádřil, nakolik se dané spoje mohou navzájem ohrožovat/ rušit. Podle licenčních podmínek volného pásma v případě vzájemného rušení vyhrává ten, kdo zařízení zprovoznil dříve, což bohužel nejsme my :-(.
ve ctvrtek (pozitri) se bohuzel stavit nemuzu ale pokusim se vam tam vyslat "zastupce" :-)
to peat: vetsina wifi zarizeni nema vystup Nko samce ale R-SMA samicku
(napriklad D-Linky) coz je silenej opruz protoze tenhle konektor je uplne na prd.
A jednoducha konverze z R-SMA -> N neexistuje (alespon co ja o tom vim) jedine reseni ktere se da koupit a ktere jsem kdy videl je PigTail (R-SMA -> RG58->kabel->RG58->N)
Hok
Pripominam vsem, dnes 17.3. setkani Sobin, hospoda Na hrazi, 19:00.
Pro neznale spojeni - autobusy ze Zlicina 257,306, 357, 358, zastavka Valticka, hospoda 20 kroku pod zastavkou... pokud bude hezky, budeme venku, snad se pozname...
K Peatovi - Juna nas zajima je do te miry, pokud by se nase potencialni propojeni navzajem rusily, coz je bohuzel celkem pravdepodobne :-((. Potom by pro nase spojeni pripadala v uvahu optika, i kdyz roura o vnitnim prumeru 13 cm mi pripada hanebne oskliva, taky je dost tezka a konkretne na moji strese by velmi pripominala amatersky kanon, mirici na letiste Ruzyne - celkem bych nechtel, aby mi nejaci Grossovi boys vyklepani z konfliktu v Iraku zacali odsterlovat strechu :-))).
Ve smeru na Dedinu (Java II) by nam dany spoj nemel vadit, to je temer kolme, cili se smerovkou slusne odfiltrovatelne - nevim vsak, jake dalsi vysilace jsou primo v Hostivici.
Vcera se nas v Sobine seslo okolo 10 ze Sobina a Hostivic + Java z Ruzyne. Vicemene jsme se shodli na strategii propojeni z Ruzyne, kde je nutne najit jednoho prostrednika mezi Javou a nami, bud pres UC007 nebo pres nekoho jineho. Java planuje z tehoz bodu propojeni v opacnem smeru na Bohnice, coz by bylo podstatnym posilenim propojeni do CZF a zrejme zvysilo moznosti pripojeni do Netu.
JirkaM, ktery mel z drivejska vybudovany vlastni spoj Hostivice<->Sobin vyuzije anteny v Hostivicich a spolecne s Javou v nejblizsi dobe promeri spojeni na Ruzyn/Dedinu. Pokud mereni dopadne dobre, nic by nebranilo vybudovani AP v Hostivicich (2 smerovky na Dedinu + Sobin + jedna sektorovka na pokryti Hostivic) a protistrana Sobin (smerovka do Hostivic + antena na mistni pokryti). Pokud by byl problem s umistenim anteny na Dedine, Fulda nabizel nejaky kontakt, take ma pomerne dobry pristup k potrebnemu hardware.
Po vzoru kolegu z Rep (kde se vsak situace zatim vyrazne nehybe) jsme zalozili diskusni forum na Pandore (Viz Nova fora, pripadne Pocitace - Komunikace a site - Bezdratove - CZF Hostivice a Sobin, kde se muzete zaregistrovat. Klasicka emailova konference muze byt operativnejsi nez tahle (cimz tuto nechci zatracovat).
Pocasi se lepsi, takze prichazi cas zacit lezt po strechach :-)).
Koukam, ze uz se vam to povedlo rozchdit, ja na tom zacinam pracova, jsem z Uhonic a mozna se k vam nekudy dostanu, mozna by nebylo od veci propojit nase site, resp. byste mi mohly poskytnout pripojeni do CZF.