Jsem snad psal , ze na 5Ghz bandu jsou 2 PASMA GL !!
5.2 Ghz = pouziti jen uvnitr budov
5.8 Ghz = pouziti venku do 25mW ERP
na 5.8Ghz jsem videl 11.g i e (11, 54Mb).
Samozrejme za mam na mysli 5.8Ghz jako LINK (SITE).
A ne jako AP nod.
Az bude cas, tak bch zkusil koupit tu 5.2Ghz s 11g.
Jak jsem sehnal schema, tak staci vymenit VCTXCO za sutr o 500Mhz vejs a je sranda (z 3100 na 3600Mhz).
Mel bych jen takovy O. T. dotaz a to jestli je mozne nejakym zasahem preladit vysilaci (prijimaci) frekvenci techto zarizeni napr. z 5,2GHz na 5,8GHz. Ale je to asi blbost co?
To jsem asi zazdil, ale spis by me zajimalo, jestli se takhle jednoduse daji upravovat i jine karty a i na jine kmitocty (hodilo by se mi neco do vojenskeho pasma). V cem byva nejvetsi problem preladeni karty na jiny kmitocet? Smerem nahoru by to mohlo byt omezeno meznimi kmitocty pouzitych soucastek. A dolu? Nejake neprizpusobeni? Mam na mysli "male" skoky, je mi jasne, ze 5G kartu nedostanu na 2,4GHz.
IEEE 802.11 - 2,4GHz - nakejch 2Mbps
IEEE 802.11b - 2,4GHz - 11, nebo 22Mbps
IEEE 802.11g - 2,4GHz - 54Mbps - kompatibilni s beckem, mam je doma
IEEE 802.11a - 5GHz - licencovany pasmo, neni schvaleny pro provoz v CR a neni na to zadna GL
GL 30/R/2002 - Nevim kde ste to vystrachali. Tohle GL neni na nas druh spojeni a nema s nim nic spolecnyho. Z hlavy sem si to nevymyslel, mam to primo od CTU.
jaltman:
imho 802.11g je komp. s 802.11b, nicmene na AP 802.11g nepripojis klienta s 802.11b. To bys ten AP musel prepnout do modu 802.11b.
jak ti jinak funguji? mas pci? jake jsou realne rychlosti?
dik cus
Ja jsem se na CTU ptal take, zda je mozno vyuzit pasmo 5 GHz, posilal jsem nasledujici dotaz:
Dobry den,
mel bych technicky dotaz k moznosti vyuziti pasma 5 GHz dle GL 30/R/2000.
Potrebuji realizovat mistni spojeni dvou pocitacovych siti a vzhledem k tomu, ze v danem miste
je pasmo 2.4 GHz jiz velmi vyuzite uvazuji o moznosti propojeni techto siti pomoci sitovych
karet, ktere vyuzivaji pasmo 5 GHz dle specifikace IEEE 802.11a. Mnou uvazovane karty umoznuji
provoz v pasmu 5725 - 5825 MHz. Dle prilohy 1) k GL 30 je na techto kmitoctech mozno pouzivat
nespecifikovane stanice pro prenos dat. Chci se proto zeptat, zda je podle teto GL mozno tyto
karty provozovat v pasmu 5725 - 5825 MHz za predpokladu splneni podminek danych generalni licenci a prilohou 1) k teto GL.
A dostalo se mi odpovedi:
Vážený pane
k Vašemu dotazu na možnost využívání kmitočtového pásma 5 GHz Vám sdělujeme, že jeho využívání je při splnění podmínek GL 30/R/2000 samozřejmě možné. S odkazem na Vámi citovanou specifikaci (?) IEEE 802.11a Vás upozorňujeme, že provozovaná zařízení musí splňovat zejména bod 5. a bod 1. Přílohy č. 1 uvedené GL s tím, že EIRP může být max. 25 mW.
Takze si myslim, ze pasmo 5 GHz muzeme pouzivat, ale ne jako Hiperlan, ale jako nespecifikovane stanice v pasmu 5.8 GHz
Co se tyce karet, tak dle mych informaci pasmu 5.8 GHz umi nove karty Orinoco.