bez ohledu na to bych rekl, ze nikdo 4 wifi v 1 routeru nema kvuli ruseni v routeru navzajem. pokud by je nekdo mohl dat na kanaly 1, 5, 9 a 13, tak by se asi jeste nerusili, ale takhle optimalni vyber kanalu v praxi asi nikdo udelat nemuze, takze bez ruseni navzajem jsou imho prakticky pouzitelne jen 3 karty/1 router.
minimalni zatizeni procesoru (i hodne spatneho) pri pouziti PCI karet i pri velkem trafficu muzu potvrdit.
je to sice trochu off topic, ale se "stablnim" HostAP 3mi WiFI se stavalo, ze pri velke zatezi wlan0 (2Mbps) se jine interface nadaly ani pingnout - packetloss 98%, protoze pocitac nemel cas na IRQ te jine karty. Presto mela masina load 0/0/0 . Novejsi verse HostAP resi hodne pres softirq, pak zase 2Mbit skrz Celer/450 zbasti 40% CPU.
pouzivam karty sparklan cize WL-360F/pci
v p75 a 8 mb ram!!!, RH7.1
mam 1x Master
1xManaged zo slabym signalom
masina stuhla len raz za den ) ale casto karta vyhnila
signal bol
ale data nesli
.
stjahol som poslledne hostap , vrazil return pred reset a bezim 2 tyzdne
vyladil jsem vsechny moje problemy a to nasledujicim zpusobem, muzu vsem vrele doporucit:
mam v routeru 2x alphawave (client) a 1x XI626 (AP).
prijde mi, ze alphy nemaj problemy s resetama - nevytuhavaj router, uz peknych par dni jedu bez patche na resety a router jeste nevytuhl.
problem s uhnivanim alphy (Tx timeout) na AP jsem vyresil vymenou za XI626 a nastavenim hodnoty retry na 0. alpha uhniva pouze kdyz ma pripojeneho klienta s hodne mizernym signalem, na ktereho jde nezanedbatelny traffic. na druhem suchdolskem AP, kde nikdo mizerny signal nema, jede bez problemu.
kombanice je stabilni s libovolnymi czf2 ovladaci, ja pouzivam moje vlastni, kde neni patch na bap0, s kterym jsem mel 2x za na XI626 na AP problem s uhnitim (jeste na starem routeru asi za 2 mesice provozu).
a jeste neco - nechapu! na onoho klienta se slabym signalem mam vzdycky tak od 8AM cca 40% PL - zrejme dojde k vetsimu zaruseni pasma a ma zatim slabou antenu (planujem upgrade). kdyz se mi na ten router povede prihlasit a pustim tam wavemon, tak klesne PL na hodnotu do 5% (!?!), kdyz wavemon vypnu, tak je tam zas puvodnich 40.
Podle toho, co tu ctu, tak mi pripada, ze je neco spatne. Budto primo Prism2.5 nebo jen XI626m nebo HostAP ma nejakou chybu, protoze neni mozne, aby ubohych 5Mbps zablovalo IRQ (jak psal tygr), nebo aby zpusobylo vytizeni 40% CPU. Jak by potom asi mely fungovat 1Gb metalicke sitovky? Neda se nekak zjistit, kolikrat ta XI626 pouziva IRQ za vterinu a porovnat to s alphawave nebo s nejakou jinou wifi kartou? Kdyby to byly karty do ISA, tak se nedivim, ale PCI, ktera zvladne 100MByte/s? Nemohlo by to byt tim, ze wifi pouziva nejakou extra malou velikost packetu, kterych pak musi poslat moc a vyuziva tim padem casto IRQ? Pokud ano, neda se velikost packetu zmenit? Proc potrebuje Prism2.5 chipset resetovat? Co to je za hovadinu? To ma nejaky HW bug, ze potrebuje reset? Copak je normlani resetovat nejakou vec v PC? Nekdo psal, ze kdyz uplne zakazal reset, karta po nejake dobe vyhnila (v managed modu) a pomohl jen rucni reload ovladacu, neni to tedy spise problem HostAP, kdyz pomohl reload driveru a ne reset karty (nejsem si tim jisty)? Je nutne reloadovat i alphawave kartu nebo i jine karty? Cely mi to pripada nejaky zhuleny: sitovka, ktera bez resetu nefunguje a kdyz se resetuje, schodi system tak vostre, ze pomuze jen HW reset.
Tak XI626kou to neni, stejny problem jsem nasel v nejakych forech na netu i se sparklanama a jinejma prism2.5 kartama, takze zbyva HostAP nebo samotny chipset Prism2.5. Typuju, ze to je nejakou spatnou implementaci PCI sbernice v Prism2.5 a nasleduje HostAP, ktery to neumi resit.
Me to taky vubec nepada P166MMX, hostap, zcomacka karta, plechovka od parku. Ted mam uptime asi 14dni. Takze tech zazracnejch stroju je vic :-) (A v logu mam taky zpravy o resetu karty, nejspis za to padani ale muze neco jineho nez chybny ovladac).