Měl bych dvě otázky pro někoho kdo má s 2,5GHz nějaké zkušenosti:
1. Jestliže je všesměrová (řekněme kolineární) anténa umístěná tak, že kovový, uzemněný anténí stožár vede rovnoběžně s anténou, v osové vzdálenosti menší než, řekněme, vlnová délka. Ovlivní nějak vyzařovací charakteristiku? Pokud ano, tak jen ve směru stožáru nebo i v jiných směrech? A zhorší ji ve směru stožáru (stínění) nebo zlepší (direktor)?
2. Běžné TV rozbočovače/slučovače jsou konstruovány do cca 1GHz. Budou, by? i s větším útlumem, fungovat i na WiFi?
Díky
Mam usmistenou 21.segmentovou vsesmerovku na kostelni vezi, skutecne si nedelam srandu . Je umistena uvnitr vezicky, nad ni je zvon. Ne primo nad ni, ale bokem, vezicka je v podstate jakysi oktagon, kde v kazdem rohu je sloupek podpirajici strechu. Presne postaveni anteny si lze nejlepe predstavit tak, ze si prostor rozdelime na trojuhelniky (pudorys) a zhruba uprostred jednoh z tehto trojuhelniku je antena umistena. Mezi sloupky jsou pochopitelne mezery siroke tak 50-60cm vyska mezer je asi 1.5m. Ted to prijde... vse je pokryto PLECHEM. Antena sama trci v bezpecne vzdalenosti od vsech plehovych kusu, ovsem stale je UVNITR tehle klece. Jak moc negativni vliv muze mit tahle konfigurace?
Odpoved je jednoducha. VF signal se dostane z vezicky ven jen temi misty kde je dira nebo nevodivy material. Vsude tam kde je plech signal bud pohlti nebo odrazi dovnitr zpet k antene. Prakticky receno: Je to na prd, dej to jinam :-)
eHAMnet leader
Hmm, presne tak se mi to take jevilo :( Diry to pusti ven a zbytek se pomlati, odrazi, neco projde. Je jeste jedno misto kam bych to mohl dat. Na vezi je bleskosvod se stozarem cert vi na co. Nu napred vyzkousim to vytahnout mimo vezicku a vyzkouset jak se zlepsi charakteristiky. I takhle jsem pod Win XP na 300m udelal Link Quality 80 Signal Strength 60. ... To abych si objednal opici na to abych se dostal k tomu bleskosvodu