opravdu se od nás šíří routy se špatnou metrikou. Jsou to všechny dummy0 routy a zatím nikdo neví jak to nastavit aby se metrika sčítala přes všechny hopy tak jak má, a nebyla stále 20. Ptal jsem se na to fyzika i macrose a neví jak na to.
V každém případě otázka nestojí dummy0 ano či ne, protože dummy0 není jediný způsob jak udělat virtuální ip na routeru.
Možná zkusit přiřadit to ip místo na dummy0 na lo a nebo na eth0
pokud má někdo chu? a čas tak to vyzkoušejte a napište jak jste pochodili
místo té dvacítky by tam měly být reálné metriky (vzdálenosti) na daná ípéčka.
Takže dummy0 není nutné, pouze, podle RFC routing je doporučené, aby router měl svoje ip v rozsahu 10.X.0.0/24
teď jsem si zkusil na jablonecké příkazem
ifconfig lo:0 inet 10.33.0.13 netmask 255.255.255.255 broadcast 10.33.0.13
přidat další virtuální ip a chodí to dobře. Jenže taky se mertika šíří špatně. To samé i s eth0.
Nejsem odborníkem na počítačové sítě, ale dle použitého jazyku soudím, že posudek je z trochu jiného světa, než ve kterém bych chtěl žít...
Myslím si, že založení neziskovky, která by mimo jiné zprostředkovávala převod peněz mezi velkým (neustále se měnícím) počtem uživatelů a poskytovatelem připojení na Internet a případně i dalšími firmami, je správný způsob řešení. Jisté je, že zavádění komunitní počítačové sítě bude čím dál tím obtížnější a nevděčnější, jestliže již nyní jsou "hoši" nepřímo (řekl bych podprahově) obviňováni z nekalých úmyslů.
Přeji tedy nám hochům (a dívkám pochopitelně také) méně vševědů a všudybylů, kteří vždy tak naprosto přesně vědí co je dobré a co naopak je třeba "důrazně ihned zarazit".
zitra budeme se Simou delat dalsi drzak na antenu. Svarecku tu mam jenom docasne, takze jestli nekdo potrebujete nejakou konzolku tak se ozvete nebo zitra dopoledne rovnou prijdte. Materialu je dost (jekl, trubky).
Rozběhli jsme spoj kozel-orgj (byl ukroucený kabel) Seděli jsme nad tím dost dlouho a dělo se spousta divných věcí nad kterýma zůstával rozum stát. Dost nám zamotalo hlavu to že signál od kozla byl 30/92 a nemohli jsme se na něj připojit. Nakonec to bylo tím že kozel byl shozenej (omylem na něm dal djDodo init 6) ale napájení se nevyplo a tak karta propagovala AP u kozla i když software dávno nejel. Jo další zkušenost.
Link kozel-jarov byl obnoven na úkor linku kozel-s88palmovka, který je sice strategicky výhodnější, ale signál je na prd. Pokud se dohodnem a zafinancovali bysme extra kartu a anténu na nódu s88 tak by link od kozla na s88 byl rozhodně super. Je to kousek a posílilo by to náš spoj do města.
Spoj orgj-kozel je třeba sledovat jak to pojede.
Měli bysme udělat další poradu o routování a nastavení hlavních cest na Proseku. Měli bysme se s routováním snažit vyhnout dvojnódu kobylky-cerneho aby přes ně nešel jiný provoz než provoz do inetu. Je to v zájmu nás všech.
Spoj kobylky-cerneho je totiž vniřně jen 1Mbps i když se to tváří jako jeden nód.
Na routeru orgj 10.33.0.7 jede jabber server (chat)
Na routeru jablonecka 10.33.0.2 jede teamspeak server (telefonovaní)
k prislušným serverům je třeba příslušné klienty. Vše existuje zdarma pro winy i linux ke stažení na inetu.
Já se snažím mít archiv potřebného softu na ftp na jablonecke
Včera jsme zkoušeli teamspeak v sestavě boči, bratrk, cicmon a já a vlada byl nuceně za bukem, protože neměl mikrofon. Já jsem ještě neodladil všechno tak jak má být, takže musím zapracovat.
ad kaspi: pomalinku to postupuje ale za pár dní už bude link kaspi-orgj funkční
Ahoj lidi jsem tu novej a rad bich se mezi vas zaradil.Bydlim v Prosecky 686 prizemi smer benzinka Shell.Myslite ze na vas na nekoho uvidim?Predem dekuji za jokoukoli odpoved.