skeptik
HF Assistant
|
Volba všesměrové antény |
Příspěvek č. 1 |
Volba typu všesměrove anteny má pro kazdou WiFi sí? větší význam, než se na první pohled zdá. Podíváte-li se na stránky prodejců komponent, zjistíte, že naprostá většina nabízí všesměrové anteny pouze pro vertikální polarizaci. V důsledku toho se naprostá většina acces pointů provozuje právě ve vertikální polarizaci, proto je zde také mnohonásobně větší zarušení nez v polarizaci horizontální.
Nebudu se zde vyjadřovat k záležitosti home made vertikalních všesměrovek, příspěvek XBOBa je v tomto směru jasný a věcně správný. Je to názor erudovaného praktika, který věci popisuje tak, jak jsou - na rozdíl od většiny příspěvků, kde se často zaměňují pojmy a dojmy a přání je otcem názoru předkládaného jako fakta.
Zkraje uvedené důvody mne vedly k vývoji všesměrových anten s horizontální polarizací, i když jejich konstrukce je mnohem složitější a výroba pracnější i materiálově nákladnější.
Nechci nikoho odrazovat od pokusů, ale je třeba počítat s tím, že bez splnění určitých předpokladů je vývoj anten spíše iluzí.
Jde o přístrojové vybavení (Z-G diagraf, měřící vysílač, přijímač, měrná antena) i odbornou způsobilost.
Měl jsem to štěstí, že pro mne celý vývoj provedl ing. Macoun, který pracoval na vývoji anten všech možných druhů na špičkovém pracovišti celou svoji kariéru.) Ti, kdo ho znají, budou snad se mnou souhlasit, že je to nejlepší praktický antenář v této zemi.
Z jeho rukou pochází ucelený soubor originálních konstrukcí anten pro horizontální polarizaci, zahrnující vedle všesměrovek i anteny sektorove s uhlem vykrytí 65 resp. 180 stupňu a také jeden typ anteny směrové s nevelkým ziskem, která je řešena jako univerzální, to je pro horizontální i vertikální polarizaci.