Tak ta první vypadá na sektorovku, asi to bude biquad. Vypadá jako taková hranatá osmička z drátu. Vyzařovací úhel 40° a zisk 15dBi. No a ta druhá je všesměrovka, která se dá přidělat na auto. Délka 15cm, úhel 360° horizontálně, zisk 2.15dBi. To? asi vše.
Ohledne te sektorovky - neco podobneho jiz delsi dobu vyrabim - zatim pouze streva s kabelem a konektorem. Kdyby byl zajem (pokud mozno vice kusu), muzeme se domluvit. Jsem schopen to dat za 500/kus. Kdyztak hodte mail nebo pm.
Pokud staci plechovka nebo neco podobneho na kolene, tak to samozrejme udelejte - plechovku doporucuji. Ja jsem to sem psal spis kvuli tomu, ze se jantar zajimal o tento druh anteny. Ja ji nemam na bazi biquadu, ale jako rezonatory na plosnaku (biquady jsem totiz take delal a nemel jsem s nimi dobre zkusenosti). Da se to pak jednoduse zabalit (treba do epoxidu nebo tak). Parametry bych odhadl na 50h/50v, s cca 14dB ziskem. Kdyz se jeste prida odrazna plocha, tak je to supr vyrobek.
Kdyz je rec o tech quadech... máte někdo srovnání "šimandlovky" s plechovkou ? je šimandlovka opravdu lepší ? My jsme teď v Arachne Labs vymysleli univerzální obal ze dvou novodurových trubek, který se dá použít buď na plechovku, nebo na šimandlovku. V podstatě se dá buď za okno tak, že míří zhruba rovnoběžně se sklem okna, a nebo do okna, a pak míří kamkoliv, kam nemíří při té rovnoběžné montáži - v pohodě tak vykreje všechny podstatné směry pod úrovní střech, a je to přitom lehký, do okna to stačí dát na podstavec, za okno se ta novodurová trubka třeba dvakrát provrtá a prošroubuje do hmoždinky. Levné, nerezavějící. Lze natřít barvou na záchodové trubky, a vypadá to jako zmenšenej Miracle :-)
Šimandlovka je hluboká jen asi 2 cm, takže vznikne takové jakoby "lízátko", což je obzvláš? efektní. Ale zatím jsme stavěli jen plechovky... nevím, jestli se máme pouštět do "lízátek"... samozřejmě antény hluboké cca 3.5 cm (při našem stylu montáže do trubky) by vypadaly líp, než antény hluboké 15 cm (plechovka).
A je někde zveřejněn návod na tu anténu na plošňáku - je to docela levné řešení, které se dá krásně zvládnout i v amatérských podmínkách s dobrou přesností výsledku!
Verim tomu ze ten superbiquad Trellovi funguje lip nez obyc biquadka. Ale v zadnym pripade nemuze mit zisk 16-18dBi, to je fyzikalne nemozny uz kvuli celkovy velikosti te anteny. Zkousel jsem ho vymodelovat v simulatoru 4nec2 a teoreticky by mohl mit 12dBi, tj. o decibel vic nez by teoreticky mohla mit quadka (obavam se ze nema). Navic je impedancne dost mimo. 22 dBi uz je uplny sci-fi. Pri zdvojeni anteny je mozny maximalne ziskat 3 decibely (teoreticky, v praxi o trochu min). Takze zdvojena verze muze mit dejme tomu 15dBi. Ale neberte to prosim tak ze se snazim ocernit "konkurencni" design - Trellova uprava si urcite zaslouzi pozornost a dalsi vyzkum (napr. pokud jde o pripojeni napajece a impedancni prizpusobeni).
Počítačová simulace je jena věc, ale praxe může být úpně jiná...
Schválně vyzkoušej (jestli to půjde) nasimulovat plechovku. Docela by mě zajímalo, co ti z toho vyleze.
2Mikulas: Zkus tu tvojí plošňákovou antánu nakreslit a někam to sem pošli. Dík
sice jsem konkretne tuhle nevidel, ale videl jsme podobnou plochou, jen byla obdelnikova.
uvnitr byly ctyry ctvercove plisky. (v teto to bude asi jen polovicni)
na zakaldnim hlinikovem plechu byly ve vzdalenosti 5mm izolovane predelane dva ctverecky cca 5x5 cm pripojeny na stred kabelu. na techto pliskach byly zase o 5 mm vys od hlinikoveho plechu zcela izolovane mensi plisky 4x4cm.
pre ten spas som si k mojej doublequad dorobil tie "obruce" ale signal zostal rovnaky... horsie to ale bolo so smerovostou, antena nedrzala signal v 60 stupnovom vyseku, ale uz len cca 5 stupnovom.. ked som ale odletoval tie kratsie obruce (stredne), tak sa signal mierne (=1-3dB) dvihol... tot moja skusenost.. mohol som to kludne aj zle namerat, mozete to niekto este vyskusat? (overit)