Nemohl bys ještě vyskoušet plechovku která má výšku 2x 3/4Lg
nbo 3x 3/4Lg atd?
Co přesně to bude dělat s vyzařovacím úhlem a se strátou v plechovce.
Hodilo by se to pro lidi kteří potřebujou udělat ozařovač pro parabolu od satelitu,.. Jak jsem zjistil tak klasická 60cm parabola od satu je poněkud přezářená s normální plechovkou,...
Nevím, z jak kvalitního materiálu se plechovky vyrábí, ale myslím,
že ztráty nebudou nějak tragické, není to 100 metrový vlnovod
Pro vyzařovací charakteristiku je rozhodující průměr a rozložení pole v apertuře. Zvětšovat se může do té doby, než se začne budit další vid - pak to začne šilhat a je to nepoužitelné.
Z hlavy neznám vztahy pro -3dB a -10dB šířky svazku, doma se na to podívám.
Spíš než délku by bylo zajímavější simulovat rozdílné průměry, snad se k tomu dostanu.
Ahoj
eirp
NEC se diky formulaci pouzite metody pro tenke vodice hodi spis na drat. anteny. Prohrabu se doma v literature, predpokladam, ze ty vztahy najdu.
Vliv delky a pozice sondy v plechovce muzu proverit, ale dostanu se k tomu asi az po vikendu.
eirp
Takze jsem nejake vztahy pro vyzarovani z kruhoveho vlnovodu pri TE11 nasel
(MIT Radiation Lab. Series, Vol.12, McGraw-Hill, NY, 1949) - 1.obrazek.
Horni radek je pro -3dB, druhy pro -10dB.
Bohuzel plati pro lambda/a<1 (kde a=D/2), coz pri D=obvyklych 84mm nevyhovuje.
Nemam moc casu na vypocet vyzarovani v nejakem matem. programu (ktery ostatne plati pro nekonecne dlouhy vlnovod),
takze je asi dobre se drzet (mnohokrat overene) simulace.
Mozna by nekdo chtel experimentovat s kruhovym trychtyrem,ktery by na "plechovku" sel
snadno napasovat. Pro tyto ucely uvadim dalsi dva obrazky s grafem pro navrh
(Balanis: Antenna Theory Analysis and Design,Wiley&Sons,1997)
Ja jsem pro simulaci pouzil prumer 8.4 cm.
Pro prumer 10cm stoupne zisk teoreticky o 2dB.
O vikendu jsem pryc, muzu to spustit a poslat v nedeli.
Pro zvysovani zisku plechovky bych na ni uz radsi napasoval trychtyr - viz. predchozi graf. Napr. s delkou trychtyre L=24 cm a polomerem usti D=36 cm bychom meli byt nekde na 15dBi.
Nezapomeňte že plechovku nemůžete zvětšovat nade všechny meze. Je velice žádoucí aby se vlnovodem (plechovkou) šířil jen dominantní vid TE1,1.
Teď si z hlavy nemůžu vzpomenout na potřebné vztahy pro kruhový vlnovod, ale program HDL_ANT u plechovky o průměru 98 mm už řve, že se vlnovodem šíří vyšší vidy.