Ahoj lidi, koukám že jste (Frodo&Johanka) tady Símovi na uvítanou připravili moderátorskou rozcvičku Nezačnem ještě flamewar Win x Lin?
Mám tu pár novinek:
Ověřili jsme možnost vybudování retranslace ze dvou D-Link DWL-900AP+. Dík za pomoc zejména AmiAndrewovi. Budu asi potřebovat pomoct s vybudováním této retranslace u Peterssona, jsem na tom špatně s časem a v nejbližší době to lepší nebude. AP bude zároveň sloužit k pokrytí bezprostředního okolí (části starého Proseka).
U orgje v bytě jsme udělali UTP vedení, už se ke svému routeru nemusí připojovat přes wifi. Takže asi bude mít na prodej jednu XI-626. Díky Johance za UTP kabel a Símovi za zapůjčení kleští.
Veronique by potřebovala přidělit IP na jabloneckou.jz. Zatím jede přes mého dlinka, d-link ma nejakou pevnou IP, kterou jsem asi zapomněl, počítač si adresu bere od DHCP. Veronique bude mít asi zájem připojit se k jedné ze skupinek placených Thundernet-sdílečů.
Nepodařilo se mi zatím splnit Símou zadaný úkol (instalace pigtailu u Kozla místo upadávacího kabelu). Taky by se tam měla uhromosvodit ta tyč s anténami, nechtěl by s tím někdo pomoct?
Budu mít možnost půjčit z práce nějaké pcmcia karty a AP, můžu je zapůjčit na přechodnou dobu např. novým členům. Nějak se mi nedaří rozchodit pcmcia-isa redukci (tuhne to), ale snad se to poddá. Má někdo zkušenosti s laděním hardwarových konfliktů apod?
Mám tu dva mono monitory k routerům (jeden 14", jeden malý pokladní), časem si chci nějaký router pořídit, ale jeden z monitorů je každopádně volný. Taky mám k dispozici asi 13m ekvivalentu kabelu H1000.
Ten počítač, který jsem nabízel pro použití coby router je stále k dispozici.
Pokud se pamatuji, tak Veronique psala něco v tom smyslu, že nepotřebuje žádnou super rychlost. Nabízím tedy, umístění její IP adresy pod svůj účet (64 kbps vyhrazené konektivity). S ohledem na velmi rozumné ceny Thundernetu a malé nároky Veronique by ode mne bylo neslušné za to něco chtít
Jinak, ty diskusní přestřelky mi připadají velmi roztomilé, takže doufám, že nebudou "umoderovány", aneb co se škádlívá, to se rádo mívá . Všeobecně však platí, že jakmile se začne řešit něco, co může vést ke konfliktům, tak je třeba se setkávat osobně, jelikož osobní kontakt otupuje hroty a vůbec...
naše výprava dorazila z Asie v pohodě a krom toho, že jsem přibral asi dvě kila a přivezl plnou pračku špinavého prádla, jsem přivezl dost fotek takže zájemci si je u mě na webu budou moct během příštího týdne prohlédnout.
ad costy: Zatím není nikde mapa ale obecně jsem to tu už popisoval.
### rule ###
Routery uvnitř našeho cloudu 10.33.0.0/16 by měly mezi sebou mít nastaveny cost 200. Jsou to routery kozel, orgj, johanka, kasik (ten by měl mít costy 100 aby převzal tranzit z johanky na sebe), jablonecka, jaja, yenik, bratrk, maska a rman. Pokud některý z těchto routerů má link mimo, tak by měl mít nastavenu cost 1000. Routery mimo jsou jarov a dvojnód kobylky/cerneho. Na kobylkách by měly být nastaveny costy na 1000 na obou AP.
### /rule ###
Pokud to je nastavené takto tak veškerý provoz do inetu jde nejkratší cestou na kobylky a czfree provoz mezi nódy se kobylkám a jarovu vyhne. Samozřejmě jen pokud jsou všechny routery v pohodě.
Problémy by se měly řešit jejich odstraněním a ne úpravou costů. Ono se to ale někdy snáz řekne než udělá, zvláš? v případech kdy nelze ovládat všechny routery. Já sám jsem neustále šašil svého času s tím aby provoz z kozla běhal přes orgj a ne přes djdodo.
Router by měl provoz směrovat pokud možno bez omezení a neměl by nijak upravovat nebo zahazovat pakety. Teď to například opravdu vypadá že u orgj jela maškaráda krerá maskovala cizí pakety.
Asi nejproblémovější je ale router na kobylkách. Poměrně často (třeba i zrovna teď visí v routovací tabulce na kobylkách cesta na kasika 10.33.0.8 i když je kasik od včerejška dole) se tam z dynamického routování stává statické. Dělat se s tím dá asi málo protože roota tam má carlique a frodo. Na kobylkách je routování nespolehlivé a tento stav tam je už několik měsíců. Frodo (a ostatní správci kobylek) by udělali nejlíp kdyby si v tomto případě zametli před vlastním prahem.
Obecně platí že systém je tak funkční a spolehlivý jak se o něj správci starají. Na tom jestli to je rh nebo debian, podle mě, vůbec nesejde.
ad problémy jablonecke: Jsou způsobeny asi tím že zebra a ospfd z nějaké příčiny postupně polykají swap až nakonec kernel začne sestřelovat procesy a nejde se tam ani nalogovat. Zatím nevím jak to řešit jinak než se rychle nalogovat a restartovat zebru a ospfd a tak uvolnit swap. Ty samé problémy mají i routery jaja a kasik. Je to vidět na hotsanicu na jablonecké.
ad "štábní kultura": Snažte se prosím psát bez vulgárních výrazů. Je to sice efektní ale není to, podle mě, nutné.
ad sraz: Navrhuju se sejít teď ve středu 23.7. večer v té zahrádce na Střížkově jako jsme se sešli minule. Program by mohl být následující:
- vítání občánků
- topologie a costy
- dns/mail servery
- zkušenosti s inetem
- jak zjiš?ovat proč "to nejde"
- různé
Ahoj, mozna se na styk i zvladnu dostavit, v kolik to bude? Jinak koukam, ze nesplnuju costovaci politiku z duvodu uprednostneni linku na orgje pred jabloneckou, ale to se nejak vyresi. Doufam, ze jste (diky simo za ohlas v diskusi ) cetli dnes muj akcni zebri clanek
nejak se zblaznily default costy a vsude jsou stejny a to 50
a z dola z mesta se k nám šířila default s cenou jen 40 takže Prosek nejel do inetu přes kobylky.
Odpojil jsem prosek od jarova (kozel a rman) a tedy už jedeme do inetu správně přes thundernet ale stále se všude na všech routerech šíří default s costem 50
tento stav nastal dnes ve 14:10 a zatím nevím co ho způsobilo
něco je jinak
Froduv dodatek: Uz jsem to opravil... a jede to jak ma