No pokud si dobře pamatuju, tak základní význam je v zabránění vysílání více uživatelů najednou a tím i kolizím. V případě, že je zajištěno, že všichni uživatelé AP se navzájem slyší a ví, že někdo vysílá, tak se může použít SHORT. V opačném případě se používá LONG, kdy si vysílací strana nejdříve vyžádá něco jako povolení vysílat.
Nekde jsem kdysi cetl ze long premamble je kvuli zpetne kompatibilite se starymi 2Mbit wifi kartami.
Takze pokud mate same 11Mbity neni duvod long premamble nastavovat.
Povoleni k vysilani je "RTS" (Request to Send). Kdyz je delka vysilanych dat > RTS threshold, vyzada si stanice povoleni k vysilani, a AP zarezervuje na X mikrosekund pasmo (ramcem, na ktery reaguji klienti odmlcenim a zadatel zahajenim vysilani).
Ironie je, ze pokud to takhle funguje, melo by to byt nasazeno prave u klientu, protoze AP slysi - a tudiz jeho vysilani detekuji - vsichni.
Ano, prave. Myslim, ze RTS je jiny parametr nez delka preamble. Reagoval jsem na jeden z predchozich postu, ktery tvrdil, ze delka preamble ma vliv na handshake mezi STA a AP. IMHO nema. Ale nazor je to ciste vycteny z webu.
Zkoušel jsem to nastavit v HostAP nastavením příslušného registru Prism čipsetu přes iwpriv, problém byl akorát v tom, že se to tam dlouho neudrželo. Ale moc intenzívně jsem s tím nelaboroval, protože zase až tak mně ten problém netrápil. Určitě nějaký postup bude, ale je otázka, jestli to přežije reset karty. Mi to moje přenastavení mizelo prakticky okamžitě i bez resetu. Já vycházel z popisu v souborech ISL3873B.pdf a ISL3874A.pdf stáhnutých ze stránek intersilu. Třeba někdo bude mít více štěstí a na základě těchto popisů se mu to podaří.