Ahoj všichni!
Vznášim dotaz do plána: Zná někdo správný byrokratický postup pro výstavbu AP?
Myslim tím dodržení všech nařízení a vyhlášek a to ve správném pořadí - např.:
1) Postavim si stožár, namontuju na střechu a uzemnim, nechám si to schválit od revizního technika.
2) Připojim anténu k PC nahodim a spojim se a nechám si to proměřit od příslušného úřadu, že nepřekračuju žádnou normu
.... atd.
Ví to někdo, nebo mám tenhle postup sestavit a vyvěsit.
(Upozorňuju, že nejsem ani právník, ani elektrotechnik, ale naprostý laik. Bohužel jsem tady ve foŕu na nic takového komplexního nenarazil a myslim si, že by se to docela hodilo.
Jde v podstate o to shromáždit všechny informace které jsou potřebné na to, aby byl AP právně a provozně "neprůstřelnej" a současně i o správný postup jak na to.
Pro všechny chytráky jako je skeptik:
Anténu si klidně namontuju, na co je šroubovák, taky vim. Jen nechci případným nepřejičům dávat zbytečně do ruky zbraň, kterou by tomuhle projektu zakroutili krkem. A že jich s přibývající funkčností CZFree.NET bude přibývat. Bohužel...
Spojovat požadavky byrokracie se zdravým rozumem je nesmysl. Vyhovět VŠEM (jak psáno) nařízením a vyhláškám je nereálné. Neseženete ani jejich seznam, natož znění.
Skutečná (ne ta papírová) bezpečnost je dána odborností. Aby mi stožár nespadl zajistím buďto tak, že ho pořádně udělám (to když na to opravdu mám a pak si za to také sám ručím), nebo si to zaplatím a pak mi za to musí ručit dodavatelská firma.
Inzenýre, mluvíš jako na školení a věci , ktere připomínáš jsou přeci povinná výbava každého jen trochu zodpovědného člověka. Nebezpečí, že mi vyklouzne z ruky klíč a spadne někomu na hlavu je zrovna tak REÁLNÉ, jako že při jízdě autem mi sklouzne noha z pedálu a nezabrzdím před přechodem. Jistě, take se to stane a jak často? Je to prostě na tom, co kdo umí (každý něco jiného) a komu padají klíče z ruky, a? na střechu raději neleze. Je totiž REÁLNÉ nebezpečí, že se ohlídne po tom padajícím klíči, zapomene se držet a poletí za ním.
Reálné situace vyžadují odpovídající fortel a zodpovědnost, součástí toho fortelu je i znalost potenciálních nebezpečí. Zbyrokratizované a v naprosté většině případů nekompetentní vymáhání bezpečnosti je kontraproduktivní.
Jak známo je důsledné dodržování bezpečnostních předpisů jedna z forem stávky .
Pro Dancera : jestli ti spadne anténa, nebo budeš usvědčen z vysílání nad limity, tak to zaplatíš ze svého a czfree se to nedotkne. Mnohem nebezpečnější se mi jeví příspěvky, kde se mluví o provozu upravených zařízení se zvýšeným výkonem, používání anten s velkým ziskem a další špinavosti.
Takže na závěr : co kdo dělá, za to si také zodpovídá a jeho věc, jak to zařídí, aby nebyl malér.
Nemá cenu se při výměně názorů schovávat za czfree.
A hlavně to nepřehánět....
Lidi, klídek!
Neměl jsem v úmyslu vyvolat zbytečné rozepře.
K praktické stránce věci:
Když např. mnohokrát vzpomínaný blesk do antény uhodí a bude schválena revizákem (bude na to lejstro), tak pokud dojde ke škodě a budova bude pojištěna předpokládám, že pojiš?ovna škodu uhradí. Když ne, bude cvakat "stavitel" AP.
No abych to nějak uzavřel: Dám dohromady seznam norem, na které bycho si měli dát pozor + najdu nějaké internetové odkazy na firmy literaturu, apod... Nečinim si nárok na tvrzení že shromáždím vše, ale až bude někdo posléze tyto informace potřebovat, bude kam sáhnout.
Kdyby někdo na nějaký odkaz narazil, budu za něj vděčen.
Nekde jsem tu zahlidl, ze existuje jakasi vyhlaska, ktera "narizuje" majiteli (spravci) objektu pustit najemnika na strechu za ucelem montaze telekomunikacniho zarizeni (antena TV, CB, setelit..). Vi nekdo jaka vyhlaska (pravni norma) tohle upravuje?
Kamarad se na Kladne zeptal domovnika v panelaku, zda by mu pucil klice a ten mu rekl, ze strecha je nova a tak mu klice nepuci:( A spravci preci muze byt jedno esli tam chtel pridelat TV nebo jinou antenu.
Diky Krakonos