Nejdriv jak vypada situace s rusenim na Tone:
Cca pred 14 dny se objevil narust packetlossu mezi Tonem a Cecomem, ktery vyvrcholil asi pred 3 dny. Vypadalo to na ruseni, ktere jsme pozorovali v Nuslich dole i v Nuslich nahore. Pro jistotu Martin Saidl postupne vymenil kazdy kousek HW jak u sebe na Tone, tak na Cecomu, mel dokonce komp na strese, ale nakonec vse nasvedcuje tomu, ze jde opravdu o ruseni, dokonce nekde v Nuslich. Osobne jsem se dnes spojil se zastupci firem, ktere u nas v Nuslich poskytuji komercni WIFI pripojeni (Mecom, Netel, Vanco), kteri mne rovnez potvrdili narust ruseni v poslednich 14 dnech (pokud nekecali). Zastupce Vanco dokonce nabidl promereni ruseni pomoci spektralniho analyzatoru, uvidime, mozna k tomu taky dojde...
Ted k propojeni Vrsovicko-Nuselskeho cloudu s core Czfree:
Na zaklade vznikle situace jsem se konecne rozhoupal k tomu (taky mne porad ponoukal Oto), ze jsem zacal budovat prime spojeni na i4. Mame uz komp (velke diky Otovi, ktery ho ma prozatim u sebe a konfiguruje na router, t.j. vcetne zebry a BGP), mame sito (uz je na stozaru), dnes jsem zatlacil na konexe a podarilo se mi sehnat skrin (vyzvednu ji v patek), zbyva ji prisroubovat na pude a koupit kabel s konektorama, coz uz jsou drobnosti.
Takze zaverem: az budou vicemene vyreseny soucasne potize s rusenim mezi Tone-Cecomem, tak se do toho vlozi Martin Saidl a zacne konfigurovat BGP (ted je uplne vytizenej tim rusenim). Doufam, ze se v brzke dobe propojeni na Czfree podari...
Sraz se uskutecni v sobotu v 17:00 v jedne hospode u stanice tramvaje c.18 "Na veseli" Jak se hospoda jmenuje jsem zapomel, jeste behem dneska to sem doplnim ;-)
Ahoj,
jelikoz se lazna nemuze dostat na net, poveril me popsanim srazoveho mista.
TEdy > Hospoda se jmenuje Za Vozovnou, nadepsana je snad pouze Pivnice. JSou tam loga PilsnerUrgvel. A je v rohu domu.
Co si pamatuji, tak pred vchodem je sloup.
Tak se budu tesit.
Cau Viktor
Schuzka byla predevsim kvuli dvema novackum. Obecne z toho vzesli dve pozitivni veci:
Ti dva by ode me vzali ty dve XI-626 a ja bych misto nich moh koupit HW AP a routovat CISCEM. Pak by bylo po problemech s propojenim CLOUDU.
Druha pozitivni vec je, ze SCHUM je bastlir a mozna se cejti na RONJU. Zatim studuje dokumentaci, aby se vyjadril, jestli do toho pujde.
Z klicovejch lidi bohuzel dorazil jenom OTO, takze se nic dulezityho nedohodlo.
Po zvazeni situace jsem vcera napsal ROOTovi a TONEmu, jestli by to zatim proroutovali staticky, ze kdyz uz je to CISCO a kupci na ty XI-626, tak ze otazka toho dynamickyho routingu je uz v radu tydnu. U me byl staticky routing obou siti jiz nastaven (podle pokynu zkusenejsich)
L.
BTW: Jeste vcera vecer navzdory psimu pocasi probehla bezvysledna merici akce Ja+Cisticz.
Takze, v nasem Vrsovicko-Nuselskym cloudu (AP Tone) by jiz mela fungovat brana do czfree, kdyz tak to vyzkousejte. Zadne zazraky ohledne rychlosti ale necekejte, okolni nody (napr. i4) jsou sice rychly, ale hloubeji a dal v czfree se to spomaluje...