Ahoj,
ohledne QoS je zde cela rada navodu a reseni, ale pouze pro linux. :( Mohl by mi nekdo prosim poradit, jak zprovoznit "fair per IP" pod FreeBSD (ALTQ)? Idealne nejaky samplik altq.conf - zatim jsem rozbehl pouze PRIQ, ale rad bych otestoval i to deleni pasma a porovnanal s IPFW+DUMMYNET.
nepodporuje delenie sirky pasma dynamicky uz aj dummynet ? ja som som zacal studovat ALTQ a potom som niekde videl ze aj dummynet dokaze pridelovat rovnomerne casti pasma podla poctu IP... ale uz neviem kde to bolo :-(
mozno cez Googla, pohladaj:
shaping dummynet
dynamic pipes alebo dynamic rules
Ano umí, ale podle mého by konfigurace v qosu mohla být docela jednodusí. Teda ja jsem neprisel, jak to jednoduse pres DUMMYNET nastavit, kazdemu pravidlu jsem musel udelat vlastni frontu a priradit pomernou kapacitu (rucne). Tzn. nova IP, nutna uprava s prepoctem...
Jednoduse se to nastavit da pomoci masky. Ja to mam pomoci DUMMYNETu udelano nasledovne:
1) udelas si 1 pipe na celkovou kapacitu, kterou chces fair rozdelit
2) udelas si 1 queue kterou nasmerujes do te pipe a jako parametr to ma "mask", kterou nastavis podle ipcek ... presne ti ten skript nemuzu poslat, sedim v praci.
To se pak chova tak, ze pro kazde nove ipcko to vytvori novou frontu v ramci te jedne queue. Vsechny aktivni fronty se pak deli o pasmo pipy podle priorit (vsichni maji stejnou = fair queuing)
Je to vsechno hezky popsano v man ipfw sekce TRAFFIC SHAPER