No nevim, nesouhlasim s myslenkama xchoase, pozoruji delsi dobu ze o tomto problemu pise, ale je to opravdu ciste z jeho pohledu a problem Brevnova, dale jsem pochopil, ze vlastne Brevnov je tezce monolitni komunita zrejme, protoze z jeho slov jsem vyrozumel, ze vse je jasne, vse je prosaditelne a vse ma jednotnou podporu a politiku, v tom pripade mi nezbyva nic jineho nez konstatovat, ze toto je stav ciste v Brevnove a timto hasne.
Cloud neni az tak veci nejake jednotne politiky spravcu cloudu a vlastniku ap, cloud ma za nasledek prinest technicke reseni a technickou autonomii a nezavislost, ale tim to asi v dosavadnim pojeti toho co je to cloud konci.
Takze pouzivat terminy typu "dva sousedni cloudy se domluvi na ..." nebo "qos mezi dvema cloudy je ..." nebo "garance mezi cloudy je takova, ze ..." velmi nepresne.
Tak a teď už tomu vůbec nerozumím. Postavil jsem HW AP+ 2 Pc routery s Linuxem, zájemce vybavyl za vlastní peníze kabeláží a kartou, konfigurací a poskytuji jim připojení hlavně na inet. Platím měsíčně 2500 za připojení on-line. A podle všeho mi nesmějí přispět ostatní na provoz a úhradu konektivity? To je přece blbost... Charita končí tam, kde začíná blbost...Domnívám se, že chtít po každém připojeném příspěvek na úhradu nákladů je normální a slušné, jinak by se stali parazity na konci! Ale možná vůbec nejsem CZFree? Klienty nezajímají hry a různé diskuze, oni chtějí být propojeni co nejlépe, nejrychleji a nejlevněji... A nápad s vyřazováním z routovacích tabulek??? To se brzo vracíme ke komunistickým praktikám, kdy se vylučovalo z kolektivu...
Překvapuje mě, že se pořád držíme takových mýtů jako je "konektivita do CZF zadarmo", "tranzit zadarmo", "32 kbps zadarmo", "street access zadarmo" atd. Zadarmo nic není. I ten Béďa Trávníček nejdřív nějaké peníze vydělá, pak část z nich jinému věnuje a ještě mu zbude na reklamní kampaň. Téhle figurce bych to prominul, ale v (převážně) technických diskuzích na fóru mi to nějak nesedí.
Výše zmíněné "vydobytky" jsou totiž přímo či nepřímo financovány členy CZF buď v příspěvcích na infrastrukturu (AP, hw...) nebo z příjmů iGW (takže zase od členů CZF).
A máme dvě možnosti:
1. uplatňovat pravidlo o CZF konektivitě zadarmo, tranzitu zadarmo atd. a náklady na ně pokrývat jako dosud, tzn. skrytě z jiných prostředků
2. přiznat, že toto něco stojí, spočítat kolik a nechat na každém, aby se rozhodl, zda chce platit
Co je více "free"?
Mimochodem, ekonomicky korektně přeformulované pravidlo "umožní svobodný tranzit" by asi znělo: "ponese náklady na tranzit dat bez dalších nároků". To přece nemůže žádná CZF ústava nikomu nařizovat! Měli bychom hledat jiné formulace a pravidla.