Chci se připojit ke komerčnímu ISP, které bude vzdáleno 1Km(zatím prej probíhá testovací provoz!?!) ,problém je v tom že to mám daleko na střechu takže mezi wifi kartou a anténou to bude asi 18-20m, chtěl jsem použít Zcom XI-626 a chci to provozovat WinXP.Zatím mi něni jasné jakou přesně kabeláž budu potřebovat? ( pingtail,kabel(koax) + bleskojistku) ale je mi jasné že na tom 20metrovém kabelu bude velkej útlum signálu takže by mně zajímalo jaké řešení mi navrhnete, jakou anténu, uvažoval jsem i o HWAP, ale...
Je mi jasné že to vše neni tak jednoduché, ale zatím nemám přesné informace o vysílacím výkonu AP ISP takže zatím hledám řešení kterého bych se měl držet...
Na nasem APcku visi jeden clovek, co ma zcom 626, 18 metru H1000 a pak 18dB sito. a na AP, ktery je od nej cca 300 metru ma nejsilnejsi signal ze vsech... nicmene je treba si to promyslet, protoze 18 metru kabelu prijde v obchode, kde nakupuju, na 720 korun. proti tomu 18 metru UTP vyjde asi na 90 korun
Všem moc děkuji za odpověď ještě to promyslim, ale asi zůstanu u XI-626ky jelikož se mi nechce tahat napájení na střechu pro AP...nebudu dráždit sousedy...
ježiš marjá to je opět jak u blbejch na dvorečku. jo lze takové spoje postavit, stejně tak lze postavit spoje ve 2.4 na více jak 20km pořád ještě podle GL. ale bavíme se tu o konrkétním případu. prostě neexistuje obecný model, protože v každé oblasti existuje různé velké rušení či interference, skladba terénu a podobně, takže nemůžu říct, jo použít 20metrů kabelu a xi-626, a 19 anténu je v pohodě a pojede to.
kurwa začněte uvažovat hlavou a ne kolenem. ty spoje co tu jmenujete jsou stavěné na přímou viditelnost, to v tomto případě není, další věc, je tam rušení, je to vidět na netstumbleru. nemluvě o tom, že tam je miliarda proměnných, teplota, rychlosti, velikost fresnelky a další podobný hovadiny. občas tu mám pocit že většina zde přítomných v czf si představuje stavění sítí jak hurvinek valku.
Nemůžete stavět sí? tak že vezmete teoretické parametry a tu sí? se do těch teoretických parametrů snažíte napasovat. počítejte vždy až s 50% výkonovou rezervou. do budoucna se tím vyvarujete spoustě problémů.
ad měření, měření signálu bez zatížení sítě přenosem dat má jiné parametry než kdy se data začnou přenášet, v praxi lze vidět úbytek signálu v průměru až o 5db.