CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Klubovna > UPS s autobaterii? jak?
123
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Stripe
Member

Registrován: 16.03.2003
Příspěvků: 435

UPS s autobaterii? jak? Příspěvek č. 1 

Zdarte,

dneska jsem zjistil, ze mi selhava baterka pri startovani. i kdyz ji dobiju, tak druhej den je to samy. takze 66A ta baterka najednou nevyda, nicmene dlohodobejsi maly odber (100W?) vydri dlouho, tedy napadlo me, ze bych ji mohl pouzit na UPS. akorat nevim, jak to zapojit.....

poradte prosim, jestli to jiz nekdo resil... diky

__________________

...desktop mam usporadany dle Leffingwellova-Bronsteinova schematu psaciho stolu, verze B...

Naposledy upravil Stripe 25.12.2003 v 15:00

Old Post 25.12.2003 v 14:33
Stripe je offline   Click Here to See the Profile for Stripe   Find more posts by Stripe   Click here to Send Stripe a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Doc
Senior Member

Registrován: 27.11.2002
Příspěvků: 2331

Re: UPS s autobaterii? jak? Příspěvek č. 2 

__________________

Old Post 25.12.2003 v 15:19
Doc je offline   Click Here to See the Profile for Doc   Find more posts by Doc   Click here to Send Doc a Private Message     Visit Doc's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
milanc
Member

Registrován: 27.12.2002
Příspěvků: 452

link Příspěvek č. 3 

Old Post 25.12.2003 v 16:00
milanc je offline   Click Here to See the Profile for milanc   Find more posts by milanc   Click here to Send milanc a Private Message     Visit milanc's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ZPX
Junior Member

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 138

Re: Re: UPS s autobaterii? jak? Příspěvek č. 4 

Old Post 25.12.2003 v 17:15
ZPX je offline   Click Here to See the Profile for ZPX   Find more posts by ZPX   Click here to Send ZPX a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
RadeK_B
Senior Member

Registrován: 05.06.2003
Příspěvků: 742

Příspěvek č. 5 

A co nekde sehnat starsi funkcni UPS ? Nejaky APCko sezenes do 1000, vetsinou tam byvaji prave sptany baterky, tak ju vyhodis a pripojis tam tuhletu tvoji. Akorat je dobry do krytu toho APCka vyvrtat nejaky dalsi vetraci otvory.
Uz se to tu nekde probiralo.

Old Post 25.12.2003 v 17:16
RadeK_B je offline   Click Here to See the Profile for RadeK_B   Find more posts by RadeK_B   Click here to Send RadeK_B a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
spasitel
Newbie

Registrován: 13.02.2003
Příspěvků: 86

Příspěvek č. 6 

........ a co se treba zivit na smetisti........hlavni je usetrit

Old Post 25.12.2003 v 21:02
spasitel je offline   Click Here to See the Profile for spasitel   Find more posts by spasitel   Click here to Send spasitel a Private Message   Click Here to Email spasitel     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Stripe
Member

Registrován: 16.03.2003
Příspěvků: 435

Příspěvek č. 7 

no jak to procitam, nejlepsi fakt bude sehnat UPS s odeslou ci chorou baterkou a napojit tu autobaterku.

uprimne je mi lito vyhodit baterku, ktera muze naramne poslouzit v behu routeru, holt na startovani v mrazu uz to neni no. kapacitne se ji zadna "stodolarova" UPS nemuze rovnat proto to chci prubnout, aneb zname heslo "vyhodit se to da vzdy"

diky kluci eventuelne se ozvu, jak jsem dopadl, jestlize nejakou UPS v dohledne dobe sezenu

PS: dle zakona odnest do sberny takovychto odpadu...

__________________

...desktop mam usporadany dle Leffingwellova-Bronsteinova schematu psaciho stolu, verze B...

Old Post 25.12.2003 v 21:17
Stripe je offline   Click Here to See the Profile for Stripe   Find more posts by Stripe   Click here to Send Stripe a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
RadeK_B
Senior Member

Registrován: 05.06.2003
Příspěvků: 742

Příspěvek č. 8 

Akorat pozor - zy male UPSky, hlavne ty novejsi, nejsou na dlouhodobe zalohovani staveny, nemaji na to dimenzovany soucastky, takze urcite dobre chladit.
Pri castejsich vypadcich proudu se baterka nedobije z UPSky, asi b se musela dobit nabijeckou, pri obcasnych vypadcich to bude v pohode.
Pri nabijeni se ovolnuji nejaky plyny - vodik a tak, takze si to nedavej do loznice nebo obyvaku ale nekam uplne mimo a zajisti vetrani !!!!

Old Post 26.12.2003 v 06:50
RadeK_B je offline   Click Here to See the Profile for RadeK_B   Find more posts by RadeK_B   Click here to Send RadeK_B a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Slimmer
Junior Member

Registrován: 23.12.2002
Příspěvků: 139

Příspěvek č. 9 

Ahoj jen par poznamek... (prosim o komentar)

1) povazuji pouziti baterie za celkem dobry napad, uz kvuli tomu, ze je mozne zalohovat po delsi dobu nez nabizi vetsina UPS

2) jak je to doopravdy s tim, ze UPS standartne jsou stavene na maximalni zatizeni pouze po dobu se kterou to jede s dodanym accu ? (je to jen prehrati trafa a soucastek, ci neco jineho ?) (konretne typy APC)

3) vsude se rozebira nesinusoidni prubeh, nechapu proc by toto melo vadit napr. PC zdroji. Zna nekdo konkretni zarizni, kde to opravdu vadi ? (nemyslim tim vetrak na hajzlu nebo zehlicku)

4)jak je to s pretizenim UPS ?? kdyz jej zacnu pretezovat (napr APC 180) zatizim 200W(nebo jen na plnych 180W), je mozne, ze pokles napeti na autobaterii bude vetsi nez na baterii gelove v APC ?(pri stejnem proudu) Mohly by realne pri vybijeni mit jine specifikace za nasledek napr. shoreni UPC popr. zarizeni zapojenych za ? (napr. v dusledku prepetovych spicek?)(nevim kde by se vzaly)

5) problem s plynovanim autobaterii bych nebral jako zavazny, protoze jak zde nekdo predestrel ze chlor je vyborna vec atd... je holy nesmysl, protoze jak jiste vsichni vime elektrolyt tvori h2so4 a h2o .... Presne jak bylo napsano v clanku zive, maximalne se uvolni O2 a H2.... Nebal bych se toho protoze nabijenim baterie tezko vyrobime dostatek H2 na vybuch v normalni mistnosti (pokud ovsem nebydlime v supliku...
Zna nekdo jiny realny duvod jeste mimo vystrikovani kyseliny na to, proc nepouzivat baterii doma ?




Dik Slimm

Old Post 26.12.2003 v 09:13
Slimmer je offline   Click Here to See the Profile for Slimmer   Find more posts by Slimmer   Click here to Send Slimmer a Private Message   Click Here to Email Slimmer   Visit Slimmer's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
RadeK_B
Senior Member

Registrován: 05.06.2003
Příspěvků: 742

Příspěvek č. 10 

no ja to pouzivam totiz v praci jiz asi 3 roky, kdyz jsem zjistil ze stavajici UPS nestaci na radny shutdown serveru a chcipne driv. Vzhledem k cene nove baterie do UPS ci "silnejsi" UPS v te dobe jsem proste zkusil toto.

ad 2/ Nedostatecne dimenzovani soucastek (teplota a vykon) v nejslabsich UPSkach od APC - spinaci kontakty relatka, chlazeni konc.stupne a trafa.

ad 3/ nesinusovka nevadi nicemu co ma spinany zdroj, kde se napeti stejne hned usmerni, ale vadi klasickym monitorum (hlavne kvuli demagnetizaci) a vsemu co ma klasicke trafo, i kdyz neci jako maly parvatovy adapter ji nic neudela (APC 400 pouzivame u PC pokladen pro zalohovani v pripade vypadku, napaji se PC s malym monitorem, tiskarna s klasickym zdrojem, zakaznicky displej s klasickym zdrojem a scaner se spinanym zdrojem - zivotnost baterie v prumeru 2 roky, zavady zadne krom baterie)

ad 4/ nedokazu se vyjadrit, nevim. Jenom vim ze pretezovani vadi vsemu a pri velkem pretizeni UPSka vypne nebo se rozsviti kontrolka OVERLOAD a piska a na vystupu neni zadne napeti. Zatez UPSky by mela byt max. 75procent jejiho vykonu

ad5/ jenom plyny a pripadne vyliti kyseliny, obycejny AKU je asi lepsi nechat otevreny, aby plyny mohly ven. My ju mame v serverovne, kde se vetra, tak me to vubec netrapi

Old Post 26.12.2003 v 10:39
RadeK_B je offline   Click Here to See the Profile for RadeK_B   Find more posts by RadeK_B   Click here to Send RadeK_B a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
highlander
Senior Member

Registrován: 05.08.2002
Příspěvků: 898

Příspěvek č. 11 

Old Post 26.12.2003 v 10:50
highlander je offline   Click Here to See the Profile for highlander   Find more posts by highlander   Click here to Send highlander a Private Message   Click Here to Email highlander     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
zdenek_dc
Member
zastupce cloudu 10.193.64


Registrován: 30.10.2002
Příspěvků: 733

Příspěvek č. 12 

Ty nejlevnejsi UPS jsou opravdu dimenzovane jen na dobu co vydrzi originalni baterka. Proste se to zahriva a sve maximalni provozni teploty to doshane pravy kdyz uz je baterka prakticky vybita. Da se tomu predejit namontovanim vetsiho chladice, vetraku na 12V apod.

Pokud tam bude casto vypadavat proud, tak ta UPS nestihne baterku dobit. V beznych UPS byva vetsinou akumulator 7.2Ah coz odpovida priblizne 1A nabijeci proud. Takze za 7.2hodin ji mas nabitou. Kdezto autobaterku nabijes proudem 1A za necely 2 dny. Nehlede na to ze pretizis nabijeci obvody, ty by to ale meli vydrzet, v tom bych nevidel problem.

Chlor a jine chemikalie bych nepovazoval za problem. Vy si nekdo davate routery do loznice?? Co vim tak vetsinou na pudu, do dilny, do strojovny atd.

U toho clanku na zive je docela uzitecna diskuze, najdes tam par zajimavych prispevku, ale vetsinou jsou to fudy.

Zdenek

__________________

Old Post 26.12.2003 v 11:12
zdenek_dc je offline   Click Here to See the Profile for zdenek_dc   Find more posts by zdenek_dc   Click here to Send zdenek_dc a Private Message   Click Here to Email zdenek_dc   Visit zdenek_dc's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Stripe
Member

Registrován: 16.03.2003
Příspěvků: 435

Příspěvek č. 13 

koukam jsem nastartoval celkem dobry thread... to me tesi

takle router je umisten na vetrane pude, to by dle me nebyl problem, ani v lete tam neni takovy vedro, tudiz UPS+baterce by se tam mohlo darit. router je duron 750 s 40gb diskem, wifi a dvema sitovkama + uvazuju napojit switch pro pripad nutnosti s notebookem, ale hlavne nema zadnej monitor.

vypadky jsou hlavne v zime a to tak 1-2 do tydne, treba na pul hodky.... nicmene CEZ to tu ma udelany do segmentu, takze kdyz lidi primotopy shodi nasi ulici, o blok dal elektrika jede, proto vypadkum tohoto charakteru chci predejit uz kvuli transitu prese me...

takze abych to shrnul, kdyz bych sehnal UPS, rekneme dimenzovanou na 500W, zapojil a korigoval dle clanku na zive a do stropniho plechu umistil 3-4 vetracky 80x80, melo by to byt chlazene OK? poddotaz kabely bych mel dimenzovat asi na jaky proud pri 12V?

PS: jestli se baterka bude misto 6 hodin dobijet 2-3 dny, v tom nevidim problem....

zatim velice dekuji za vase nazory, vazim si toho...

__________________

...desktop mam usporadany dle Leffingwellova-Bronsteinova schematu psaciho stolu, verze B...

Old Post 26.12.2003 v 12:55
Stripe je offline   Click Here to See the Profile for Stripe   Find more posts by Stripe   Click here to Send Stripe a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alp
Junior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 153

upsina Příspěvek č. 14 

Cauky ja se taky podelim o zkusenosti.

Pouzivam stare upsky na nekolik zpusobu:
1. upska v aute jako generator 220V. Vyradil jsem obvod dobijeni baterie, protoze auto se dobije samo, nebo nejakym jinym zpusobem. Velikost UPSky je jako velikost cdromky. Ma to vykon cca 400W. Vcelku na to napojuju ledacos vcetne vysavace
Zkusenosti z provozu: - mam to umistene na ne prilis dobre vetranem miste a zadne dalsi vetrani jsem nedelal. Jenou kdyz jsem jel na dovolenou tak upsina frcela cca 32hodin v tahu. Po 33hodinach a upornych vedrech (cca 40-50 stupnu v cernym aute) se rozhodla stavkovat. Ani se ji nedivim. Po ochlazeni prostoru v aute (o boze dekuju za klimu), se zase rozjela bez problemu.

2. Zalohovani serveru
Starej On line victron s 120Ah baterii. Napichnuto 5 serveru + huby, switche a nejaky hw routery. Vcelku spokojenost. Vydrzi to na to jet v pohode. Akorat ta upsina nezvlada rozumne dobit baterii, proto mam u toho navic nabijecku.

3. Solarni agregat. U kamose na chate jsme dali dohromady 25 baterek a k tomu 2x2kw upsku a nejaky solarni panely. Ty pres den dobiji baterie. Pres noc to frci na baterky. Vcelku spokojenost. Uprava upsky byla takova, ze jsme tam dali vetsi chlazeni a aktivni ventilatory. Preci jen uz je to peknej macek. Pouziva to takhle uz bezmala dva roky. V lete jsme k tomu dodelali jeste starej motor z facka s osmi altikama navic na lahev pbecka. Dobijou to tak za cca 3 hodiny. Na zimu se hodi. Baterie jsou zatepleny a v oddeleny mistnosti s dobrym aktivnim vetranim. Je to fakt poznat ze se tam toho docela dost produkuje.
Vydrzi to na to jet docela dlouho, az me to prekvapilo.

Takze pouzivani upsek se opravdu da na mnoho zpusobu. Ale opravdu je dobre vybirat ty lepsi ...

Pozn pro rejpaly, nepouzivam upsky jako sockar, ale ze proste jine reseni na trhu neni, nebo je dosti neunosne a nebo jen a proste nevyhovuje a nebo sem to chtel jen tak zkusit

Old Post 26.12.2003 v 13:50
alp je offline   Click Here to See the Profile for alp   Find more posts by alp   Click here to Send alp a Private Message     Visit alp's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
zdenek_dc
Member
zastupce cloudu 10.193.64


Registrován: 30.10.2002
Příspěvků: 733

Příspěvek č. 15 

Zdravim

Ten duron co popisujes nebude mit vetsi odber nez 70Wattu. switche a jien plastikove krabicky maj kolem 10W, spis min a je to na nich napsany.

Zalezi na tom jakou sezenes UPS. Mrkni dovnitr na ten chladic. bud ho tam nech nebo tam dej vetsi, to nelze takhle z fleku poradit. ale dal bych tam vetraky tak aby to ofukovalo podelne celej ten chladic.

draty nijak moc diemnzovat nemusis, dej tam takovy jaky tam jsou original. ten duron toho moc nesezere. jde spis o dlouhou dobu nez o vykon. kromtoho s nadproudovou ochranou nic neudelas, ta bude pipat pri stejnym odberu at tam mas jakoukoliv baterku.

zdenek

__________________

Old Post 26.12.2003 v 16:12
zdenek_dc je offline   Click Here to See the Profile for zdenek_dc   Find more posts by zdenek_dc   Click here to Send zdenek_dc a Private Message   Click Here to Email zdenek_dc   Visit zdenek_dc's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Bobbik
Junior Member

Registrován: 19.11.2002
Příspěvků: 149

Příspěvek č. 16 

Old Post 30.12.2003 v 14:46
Bobbik je offline   Click Here to See the Profile for Bobbik   Find more posts by Bobbik   Click here to Send Bobbik a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 10:40.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
123  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz