Ahoj přátelé,
prosím potřebuji radu, chtěli bychom propojit dvě lokální sítě WIFI technologií, a následně se připojit do CZree, avšak potřebuji informace jestli má vůbec smysl se o něco pokoušet, a jestli je vůbec možné se spojit. Proto se ptám na jakou vzdálenost a s jakým typem antény je možné se spojit. Máme mezi sebou asi 2Km vzdušnou čarou, avšak ne až tak přímou viditelnost.
Prosím o radu. Předem mockrát děkuji, s pozdravem Filip
dalo by se rict toto s dobrou antenou nezalezi na vzdalenosti........ ( skoro )
Dulezita je prima viditelnost..... zadne stromy, kopce, domy proste nic......
ta vzdalenost je tak do 10km po meste..... ale to je maximum, nesmis zapomenout na CTU.
Ale propálí - pokud to není panelák (taková pěkná kovová konstrukce) a nemá nějak moc silný zdi (60 a víc ) tak se to dá s ziskovějšíma anténama ... - alespoň bez antén (s tím malým pendrekem (1dBi)) mi to chodilo přes 2 zdi asi 40-50 cm ... - takže záleží na konkrétní situaci ...
V navodu na pouziti karty awaya psali cosi o 270km, ale bylo to anglicky, tudiz asi ne psane pro nase pomery (GL CTU).
Nicmene na vlastni oci jsem to videl behat na cca 30km na jedne strane (AP) vsesmerovka na druhe strane velika (d>1m) parabola svarena z trubek (evidentne profi vyrobek), udajne 36dB.
Samotne karty bez anteny (resp. s vestavenou antenou:-) se vidi na nekolik metru, prolezou i skrz zed do vedlejsi mistnosti, ale to je tak vse.
Ono je tohle 12-ti centimetrove pasmo velice osidne :-) vhodne spise pro mikrovlnne trouby nez pro spolehlivou komunikaci. Je to tim, ze pri techto frekvencich nektere latky (hlavne voda) ?absorbuji? energii (viz. teorie elmg pole). lepe by to asi osvetlil nekdo z FELky :-)
Kazdopadne na sousednim radioamaterskem pasmu 2.3GHz se da udelat neuveritelne spojeni s par pidiwatama, ale staci strom, kopec, ci jina prekazka a nekolikawatovy koncovy stupen je k nicemu :-(
Podle toho co tady ctu bych nemel mit zadne problemi, >>ale<< mam antenu ISM 14 db kartu avaya a 17m kabelu AP je v prime viditelnosti 300m a presto mi to chodilo, ze SNR bylo tak 10 a vcera dokonce to spadlo takrka na 0. Ja vidim reseni vetsi antena, ale nehci porusovat GL CTU. Tak co mam delat??? Predem dik za navrhy.
Zajima mne, do jake miry ovlivni vedeni vysokeho vedeni
mikrovlnne spojeni mezi point-to-point partnery pri pouziti wi-fi
technologie v pasmu 2,4GHz, predpokladam smerove anteny.
Blizsi popis situace:
- vzdalenost mezi point-to-point partnery: 300-400m
- prima viditelnost
- vzdusna cara prochazi
- asi v 1/10 sve delky skulinou mezi domy o sirce asi 15m
- priblizne v polovine skrz vedeni vysokeho napeti
Lze pro tuto situaci pouzit wi-fi? Bude zalezet na polarizaci?
Jeste bych se rad zeptal - dejme tomu, ze pouziju nejakou PCI
kartu (ZCOMAX XI-626), po zavedeni ovladacu se bude
operacnimu systemu (linux) jevit jako bezne ethernetove rozhrani?
Pokud se pripojim k AP, prideli mi IP adresu pres DHCP?
Jak je vlastne rizen adresovy prostor v czfree?
Dik, tematu bezdratovych siti se venuji nove a jeste jsem se zcela
nerozkoukal.
Ahoj chtel bych se zaptat na nejvyhodnejsi volbu ohledne vyberu anteny, kdyz se potrebuju spojit se sektorovkou,ktera je cca 500 metru ode me, snad na ni i vidim. dikis Dre