S kamosem budeme stavet u nas na vesnici sit.
vsechno je celkem vyreseny (server celer+128MB Ram, 2x XI-626, 24dB sejto, 12dB omni vsesmerovka, StarOS)
Tedka jsem cetl nejaky thread ze nedoporucujete vsesmerovku na vic jak 15 uzivatelu. Prej jsou lepsi dve 180 stupnovy sektorovky. (nebo vic) nikde jsem se nedopatral proc je tomu tak?
diky za odpoved
jeste dodam ze se bude pripojovat neco mezi 20-30 uzivatelu
Ja teda nechapu proc ma vliv pouzita antena ?
spis jde o to, na co to AP bude slouzit, jestli jenom na pristup k netu nebo i komunikaci lidicek mezi sebou. Pak je jasne ze pri nejake rozumne rychlosti je pocet lidi tak do tech 10ti, pokud to bude mit jenom (nebo hlavne) distribuovat inet, tak i vic, pokud bude stacit nizsi rychlost.
tedka uz me to je jasny. Myslenka byla vtom pouzit pro vic jak 15 lidi misto 1xXI-626+Vsesmerovku tak 2xXI-626+2xsektorovky. Zajima me to teprve tyden, takze omluvte muj blbej dotaz. (proste me nenapadlo ze se 11mbps bude jeste delit poctem uzivatelu - bral jsem to tak ze bude mit kazdej tech 11. sorry ;o)
Myslim, ze by se melo zduraznit, ze dve sektorovky misto omni sami o sobe nic neresi - to by bylo zavadejici. Je treba na kazdy sektor pouzit jednu kartu (popr. HW APcko) - pak je ten pozadovany narust kapacity. Ovsem pri pouziti vice karet to chce rovnez posilit i pater - je-li predpoklad, ze hlavni provoz nebude primo mezi jednotlivymi klienty.
Osobne si myslim ze nez dve karty na kazdou sektorovku je vhodnejsi pouzit rozbocovac. Je to levnejsi (usetri se karta a kabel, rozbocovac je levnejsi - do 1100), neni obsazeny kanal, karty se nerusi a pokud pracuje vice siti, nerusi se navzajem, nemusi se toho moc dal nastavovat v systemu. Da se to zprovoznit rychle a v podsate s minimalnim vypadkem site. Toliko muj nazor, ktery ale nikomu nevnucuji.
Zalezi na uhlu pohledu - pokud potrebuju zvetsit kapacitu AP, pak je to samozrejme jinak - potrebuju dve a vice AP a anteny dle potreby, ale pokud me kapacita staci, pak je na miste moje reseni.
Jde o to ze ze vsesmerovkou zarim v uhlu 360st na nejmene 1-2 km i dale a to uplne zbytecne, ve vetsine pripadu me staci pokryt uhel podstatne mensi (120st,180 st nebo treba 60st a na uplne jinou stranu taky 60st.) pak je preci uplne zbytecny tam cpat vsesmerovku a dve karty, kdyz toho sameho dosahnu s jednou kartu a rozbocovacem. Takze jak rikam - usetrim kartu nebo muzu koupit kartu kvalitnejsi (orinoco, ze) a NEZASERU pasmo zbytecne siroko daleko . A s kvalitnim AP (kartou) me kapacita vetsinou staci, resp. jeste jsem nemel nikdy problem s kapacitou na AP, ale tohle je zase vec individualni a zalezi na navrhu topologie site a pouzitych technologiich.