Ahoj,
snazim se propojit nekolik baráků (cca 5), ale nemuzu pouzit klasickych metalickych rozvodu.
Napadlo me, ze bych vyuzil, zde tolik chvalene Ronji, ale premyslim, jak je propojit vsechny mezi sebou.
Napadlo me toto reseni: Pokud bych si oblekty oznacil A, B, C, D, E a na kazdem z nich mel jednu Ronju, ktere by byly nasmerovany tak, ze Ronja v bode "A" bude vysilat na bod "B", z bodu "B" se zase bude vysilat na bod "C" atd. Slo by to? Je toto realne?
Dale jsem se chtel zeptat, na to, jak vytvorit v jednotlivych bode dalsi sit: Rozvod tam jiz existuje a je tvorem metalickymi linkami (UTP). Udajne existuje prevodnik z rozhrani AUI na UTP - pokud ano, bylo by mozne pomoci tohoto prevodniku pripojit Ronju napr. do switche ? (nechce se mi vsude cpat router)
Takhle do kruhu by Ronja zapojit samozrejme sla, pak by se
to jen nakonfigurovalo na tech routerech do kterych by byla Ronja zapichana a uz by to jelo. Jak je to se zapojovanim do UTP nevim - ja to radim zapojovat do routeru, to je nejlepsi.
Nebo by se musela dovyvinout Ronja pro TP, coz je opruz, protoze v ni bude asi o 3 cipy a haldu soucastek navic.
K te ronje: neslo by udelat to zapojeni do trojuhelniku, co poisoval nekde Clock? Na kazdem miste mit pouze jedno TX a jedno RX, ktere by jedno mirilo na predchozi a druhe na dalsi bod. Usetrili by se 4 ronji, ale v pripade vypadku jedineho spoje by spadli vsechny v danem smeru :-(
Propojit Ronju se Switchem teoreticky jde!
Na škole jsme mněli ty redukce AUI x UTP a tak jsem zkusil se správcem sítě tohle:
Pracovní stanici (normálně na UTP) jsme připojili do redukce, z redukce jsem použil jen signály RX a TX. Kolizní vodiče jsem schválně nezapojil, a na druhý konec jsem zapojil ten druhej převodník. (Kříženě RX>TX a TX>RX, dalo by se říct že jsem simuloval Ronju). Ke druhýmu převodníku se připojil již zmíněný UTP kabel jdoucí so Switche. Zapnul jsem stahování souboru 300MB a taky na ostatních stanicích (abych "zažhavil" switch).
EJHLE, ono to bježelo! a ani jsem nepozoroval rozdíl v rychlosti, je tam 10Mbit sí? a jestli to bježí i na 100Mbit to nevim.
Vysvětlení jsem si vyvodil toto: V sí?ovce UTP se kolizní signály vyhodnocují uvnitř sí?ovky (čipu), tudíž se tyto info. nemusejí přenášet mezi redukcemi, a sama redukce pak produkuje testovací impulsy, které ta zatracená UTP sí?ovka vyhodnotí a zozsvítí se. A přesně stejně funguje Switch!
Premyslel jsem otom, a nejlepsi je hvezdicova struktura - jeden barak se switchem a 5 opt. pojitky proti 5 zvlast barakum kde jsou vvzdy pojednom switchi a 1 pojitku.
SDtaci pak jen jediny router, coz je dobre jak pro elejkteriku tak spravu.
Nejlepsi by bylo switch e co umeji trochu qos podle nejakyho 802.x standardu. Aby to nekdo nezadelal. Hvezdicova struktura ma vyhodu oproti meshi nebo kruhu to ze ma vetsi agregatni kapacitu.