Do budoucna, pokud bude docházet ke zneužívání některých serverů, případně pro použití SMTP serveru z Internetu bych nasadil autorizaci, které se někdy říká "SMTP-after-POP" (má to asi i jiný název... teď nevím). Relay je potom zakázán a pro konkrétní IP adresu se na určitý čas (40 minut...) povolí v okamžiku, kdy se úspěšně přihlásím k mailserveru přes POP3.
vlasaty spravce AP Gwartass, Ostrava - Svinov
NH! ..a ve slove "krava" se nad prvnim "a" pise carka!!!
Menil jsem pripojeni sveho ap, kde jede server pro gts-gw.ova.czf, bohuzel to zatim jeste nema sekundar a jelikoz ap se jeste nepodarilo pripojit k funkcni spokojenosti (snad dneska), tak gts-gw.ova.czf ted neresolvuje.
Chtel bych informovat o chystanych zmenach na internetove brane.
Nekdy behem pristiho mesice dojde ke spusteni nove verze QoS, ktera by mela zajistit spravedlivejsi rozdelovani nevyuzite kapacity tak, aby byla zohlednena celkova zatez na branu.
Jde predevsim o upravu pomeru rozdelovani nevyuzite kapacity vzhledem k celkovym prenesenym datum za urcite obdobi (pravdepodobne neco jako 14 dni).
V praxi pujde o to, ze ten, kdo za poslednich 14 dni stahl napr 100M muze ziskat vetsi cast nevyuzite kapacity nez nekdo, kdo za poslednich 14 dni stahl 10G.
Samozrejme garantovanych kapacit se toto nijak nedotkne, a take se pri rozdelovani stale bude pocitat s tim kdo ma zaplacenou jakou konektivitu. Jen proste pribude tento dalsi faktor, ktery by mel vyrovnat nepomer mezi temi, ktery internet vyuzivaji predevsim ke stahovani a mezi temi, kteri internet vyuzivaji obcas.
Verim, ze tato zmena prispeje k jeste vetsi kvalite sluzeb.
Pro informaci zvazuji, ze by se do objemu nepocitaly data prenasena mimo bezne uznavane spicky, coz by mohlo primet uzivatele presunout velke prenosy prave na takove hodiny.
Take by zaroven s touto zmenou mela byt zprovoznena cache, kde pri uspesnem pouziti cache (soubor jiz byl v cache a nemusi se tedy tahat) data opet nebudou pocitana.
Tak to je v kostce vse o pripravovanych zmenach. Podrobnosti rad sdelim na pozadani.
Juhuu, to mi to teda pekne pobezi ).
Souhlasim s tema downloadama 700MB souboru (kdovi co to je zac co pres noc , ostatne klienti AP Michael toto poctive dodrzuji, coz velmi ocenuji, a prispivaji tak k vyborne pouzitelnosti naseho bodu.
Jinak to prerozdeleni volne kapacity mi prijde zajimave, otazkou je za jakou casovou jednotku by se to pocitalo. Bych pro kratkou, napr. hodinu. Tozn. pokud nekdo zacne vyuzivat linku na 50%, tozn za hodinu stahne 450MB/dat, dalsi hodinu uz by mel mensi prioritu. Na konci dne by mohl byt reset.
Jenze je tu druhy aspekt, ktery nevim jestli pujde resit, pokud vim GTS je rozpradana na jednotlive AP, za jednou ppp0 na routeru je vice lidi. Kdyz stahne nekdo dane mnostvi dat, dojde podle noveho QoS k omezeni, na cez doplati ostatni lidi.