No jo, ale ja bych ty pomery pocital z toho co clovek prenese nad objednanou rychlost, bo kdyz ma nekdo 64kbps a nekdo 256kbps tak asi ti lidi vi proc maji prave tolik, nebo ne?
Takze kdyzuz, tak by se mi libil model prerozdelovani v pomeru rychlosti + prenosu nad placenou rychlost at to je trochu fair.
To je docela problém počítat jen to, co jsem přenesl nad danou rychlost. Každopádně se určitě zohlední, kolik dat uživatel přenesl vzhledem k tomu, jak rzchlou má linku a to např tak, že vezmu množství přenesených dat za nějaké období a vydělím je garantovanou rychlostí - tím získám nějaké koeficienty (které se asi budou muset převrátit a vhodným způsobem upravit) a podle nich budu rozdělovat nevyužitou linku. Navíc data, která pujdou z CACHE se jednak nebudou qosovat a také se oenudou počítat do přenesených dat (což je docela výhodné).
Každopádně by se někde mělo zobrazovat aktuální nastavení koeficientů, aby každý věděl, jak na tom vlastně je
Jinak to, ze se zohledni jak velkou mas zaplacenou linku je samozrejme.
Jinak cele je to postavene na teto motivaci:
Linka je rozprodana na garantovane casti. Pokud prenasim data rychleji nez je garantovano 'pujcuji' si sirku pasma od nekoho jineho. Je slusnosti vracet, co si pujcim. A o tom to cele je ..
urcite by meli mit omezeni. jinak si ta VPN zabere pasmo co je volne. coz odnesou klienti co si inet kupuji.
nevim jak to budu resit ja, ale mam takovou ideu, ze bych jim dal
1/3-1/2 volne kapacity (tzn. po odecteni kupovane konektivity do inetu).
Jasne ze je treba, ale ne omezovat, ale rozdelovat (rozdil spise filozoficky)
V podstate jsem pro to na routerech nedelat zadne rozdily mezi traficem, tedy jestli se jedna o internet nebo v ramci czfree (take je to spatne postihnutelne pri neurcitem poctu bran). Navic vetsi vyuzivani zdroju vnitrni site namisto internetu by mel byt podporovan. Podle me je rozumne pouzit ESFQ nebo nejakeho jineho rozdelovatka, ktere umi rozdelovat per IP.
pouzil jsem "lama" vyrazu.
takze to co rika Shake je asi presnejsi.
Ano spise rozdelovat nez omezovat.
Neznam technicke moznosti,ale pokud to jde
tak bych tam vrazil nejaky minimum per IP