Kdyby se to nějak dotáhlo k Frantovi nebo na Krásné, tak by to bylo super, taky bych se ctěl nějak připojit. Jsem ze Seče a k Frantovi to mám nějakejch 3,5km. Pokračuje to nějak?
Obávám se, že to asi nepokračuje, protože jsem v Bojanově jen přes léto a Franta by rád něco zřídil, ale není v oboru fundovaný a všichni mnou oslovení bohužel nemají možnosti jak dostat signál do Bojanova. Ani místní telefonní sí? podle nedávných informací není v dostatečné technické kondici. Kdyby se něco změnilo k lepšímu, dejte vědět
Já jsem založil node Franta Bojanov a ten leží v údolí řeky Chrudimky pod přehradou a je vidět jen na TV vysílač (špička) a kamsi směrem údolní nivou řeky Chrudimky. Takže bída
No já jsem v oblasti wi-fi docela lama, ale myslím si, že se jsem schopnej toho dost doučit - z tohoto můžou vyplývat nějaké moje dotazy. Momentálně nejsem v Seči, takže vidtelnost nemůžu ověřit, ale jelikož je Seč na kopci tak předpokládám, že viditelnost by mohla bejt dobrá všema směrama. Já sem sice trochu pod kopce m(asi 100m od vrcholu na sever), ale možná by šlo zařídit dát AP k někomu na vrchol - pár lidí tam znám. Jelikož se ve wi-fi moc nevyznám, tak by mě zajímalo na jako vzdálenost lze příjímat signál (nejlépe nějakej poměr dBi/km).
Jen stručně a na úrovni mých (ne)znalostí: viditelnost musí být přímá a vzdálenost pak závisí na typu antény od 50-200 m (interní antena), do 1000-1500m (plechovka od kafe), do 2500-3000 m lepší anténa v ceně do 1500,-Kč, nad 3km speciální antény v hodnotě od 3 - 20.000,- záleží též na dalším parametru a to objemu (rychlosti) přenášených dat.
Teď to vypadlo, takže ještě jednou: Je možné samozřejmě vytvořit vlastní sí? WiFi při zakoupení konektivity od poskytovatele ADNS a tu dále prostřednictvím WiFi rozprodat a postupně vytvořit sí?, která se jednou dotkne sousední sítě a jistě se časem najde někdo, kdo přivede vyšší konektivitu za režijní peníz. Chce to ale dráty které umí ADSL, ale to jak vím v Bojanově není a snad ani v Seči
Já dojíždím přes léto. Ale té ceny bych se tolik nebál, dá se na to složit a pokud do toho jdou rozumní lidé tak to jde. Nejde neustále stahovat hudbu či video, to by dokázalo složit celý projekt. Pak by stálo za to sehnat rozpočítávací program a účtovat konektivitu podle stažených dat. Já jsem byl takhle nějaký čas připojen u komerčního poskytovatele a při 24 hod.připojení jsem platil cca 100-200,- Kč měsíčně.