Abych nějak začal...
Máme zde lokální sí?, která čítá 4 lidi na UTP a pak pomocí AP ještě 2. Na druhé půlce vsi jsme nedávno objevili druhou UTP sí?, kterou by jsme nyní potřebovli připojit k tý naší pomocí wifi, avšak tak, aby se to celé chovalo, jako by mezi námi byl normální UTP kabel a na obou koncích toho kabelu Switch. Nechci žádné řešení s NAT, routerem apod... Už to tak vypadá, že i v té druhé sí?i bude AP a na něm další 3 lidi, a chceme používat DHCP které je na mém routeru do internetu.
Má s tim někdo nějakou zkušenost? Není to co potřebuju náhodou AP v režimu MOST? Uvítám jakoukoliv radu, jelikož jsem chtěl použít DWL700, ale po přečtení pár přízpěvků jsem z toho upustil, poraďte prosím nějaké cenově přijatelné řešení (jen ne Ronju, jsou zde dost často mlhy)
PS. délka spoje 700m
Tak tohle jsem viděl bezvadně fungovat se dvěma AP Zcom XI-1500 v režimu Interbuilding. Po nastavení do tohoto režimu "zmizí" AP s pásma a vzdálení klienti se normálně dostávají do sitě, jako kdyby seděli u Dhcépka.
dobrá, koukal jsem se na to zařízeníčko, vypadá slušně, jen kdyby se pohybovalo v rozmezí cen 2500~3000,-
Asi hochum nezbyde, než trošku zainvestovat...
Jo, a co to propánaboha znamená ten reřim Bridge (MOST) u jiných zařízení??
U netu je router na nem DHCP. Za nim switch a z nej rozvod do lokal UTP a navic do jednoho HW AP (D-Link AP2000+) v rezimu client. Cca 500m od nej (ale na vzadlenosti nezalezi) je Hlavni HW AP (opet D-Link AP2000+), ktery se chova jako normalni APcko. Je pripichlej do switche kam jsou pichly lidi na UTP i dalsi lidi co se chytaj na Hlavni AP.
Pro tebe to znamena k tomuhle dokoupit jedno HW AP (jaky se ti bude libit a umi rezim client), pripichnout ho na jednou stranu vesnice tam kde neni router do switche a antenu od nej nasmerovat na druhy AP zapnout rezim client a jedes. Pri takovymdle malym poctu lidi to bude fungovat spolehlive.
Pro rezim most (bridge) bys potreboval ty AP 4. Dve pro obsluhu klinetu na kazde strane a 2 pro bridge. Bridge funguje tak, ze na kazde strane jedno AP se stara jen o komunikaci s tim druhym na druhe strane a neobsluhuje zadne klienty.
U nas beha to beha na D-Link AP2000+ (napr 3100kc bez DPH u inwifi). A mohu ho vrele doporucit. Umi jak rezim klient tak bridge to mutlipoint (bridge mezi vice AP) a beha na 54Mbit (realna rychlost je nekde kolem 33Mbit). Vyrobce slibuje upgrade pomoci FW na 108Mbit. U americkych verzi uz chodi.
Tak, a teď jsem PAF , jestli Asus WL500g nebo toho D-Linka AP2000+
Jedno to AP-čko bude na místě, kam se horkotěžko v zimě dostanu (potřeba pojistný lano atd..) tak abych tam nemusel každej měsíc běhat kvůli restartování , no poohlídnu se trošku po recenzích...
Tak je asi rozhodnuto => D-Link. Ještě něco, když se to AP-čko dočasně přepne z 54 na 11Mbits (jestli to jde, ale proč ne..), zvýší se i dosažitelná vzdálenost? (ehm. zatím se z finančních důvodů budou muset použít Quady...)
Pozor na ty verze.
Ale trosku jinak! AP2000 (bez +) je 11 kanalova verze co se dodava na americkej trh. To co uvadim ja je AP2000+ je 13 kanalova verze pro UK a Evropu, kde se na 108 jeste ceka. Zrejme prijde az s dalšim FW.