Bohužel mám v bytě takové podmínky, že jsem nucen udělat domácí sí? s použitím routeru, ve kterém bude XI 626 karta připojena na AP. Z Routeru povedou dva UTP (jeden do PC a druhý do NTB, ale časem to bude tak, že jeden kabel potáhnu do vedlejšího bytu pro dalšího klienta a já si roztáhnu tyhle věci jen jedním UTP kabelem a na něj píchnu SWITCH). Disk v routeru je 400 MB a procesor je taktovaný na 166mhz (pentium 1). Chtěl bych na router nainstalit Linux. Jakou distribuci by jste mi poradili? Potřebuju něco malého (ne desktopovou verzi), ale zase nic moc složitého, aby mi mohli eventuelně poradit s nastavením jiní uživatelé. Dík Roman Striš
Osobně mám dojem, že to je v podstatě jedno. Právě ve věcech kolem routování se jednotlivý distribuce asi moc nelišej. Důležitý je tim pádem jen použít pokud možno verzi s nějakym stabilnim jádrem, doporučuju sáhnout po něčem, co umí stahovat balíčky z internetu (Redhat, Debian, Mandrake, Gentoo, možná i další), na instalaci ti pak stačí první CD, všechno ostatní stáhneš a nainstaluješ z internetu. A co se týče snadnosti konfigurace, tak tam asi vedou ty účelový distribuce typu CZF Debian nebo WISP. Rozdíly jsou jen v dodávanejch balíčcích a tim pádem i ve velikosti minimální instalace, obecně se vejdeš (i se zdrojákama jádra) na nějakej 600 MB disk, CZF Debian i WISP jsou ale mnohem menší (jádro neobsahuje tolik věcí, nejsou tam zbytečný balíčky) a vejdou se třeba na CF kartu.