Ja vim,ja vim. Mel bych to udelat ronjou, WiFi atd atd.. ale jelikoz me uz spoj do site stal moc a moc penez, nemuzu si to dovolit. Takze jsem popadl par switchu (Edimax - shit neshit, za tohle nemuzou) kus kabelu a pospojoval nekolik rodinych domu pekne za sebou... Mesic pohoda a najednou jeden den vyhorela sitovka pripojena v prvnim dome, druhy nejprve MOJE - pripojena na switch ktery to nakonec vsechno prezil!! - a potom opet sitovka v prvnim dome a za chvilinku po ni ten druhy switch a treti switch. Oba jsou total drunk... Co jsem tak zkoumal, nasel jse nazor o ruznych zemich, ovsem to by melo byt vyreseno tim galvanickym oddelenim vsech portu a napajeni switche. A taky spojovat zeme dvou,trech baraku po zbyvajich vodicich v UTP mi neprijde zrovna stastne reseni...
BTW: jak rikam,mesic naprosto v pohode a pak to lehlo. Mozna se neco divneho delo ve vzduchu, protoze ten ten nam v siti (13km odeme) vyhoreli dalsi dva switche(take zavesnak) a jedno HW AP ale stejne je treba to nejak poresit. Dik
2Clock - Ja to klukum od nas tvrdim taky a porad melou dokola prepetove ochrany,bleskojistky,STP kabel. Pricina vyhoreni je jednoznacne v tom ze kabel je zavesenej ale co se na tnem deje - statika, neco naindukovanyho, fakt nevim.
2Doc - Heeezky ale vsesmerovka a jednotlive karty jsou levnejsi . Spis jsem naivne doufam,jestli nejaky genius nevymysli neco stylu: Narvi tyto tri soucastky mezi tuto a tuto zilu a zem a pojede to jako vino Naivni predstava co? Ale proste neco takovyho,levnyho a spolehlivyho. Jinak to smotam a chlapci si poridi kazdej jednu z tech shit WiFi karet za 1300,- a bude klid. Uvidime. Jestli ale fakt neko vite jak na to, bude neskonale zavazan.
jestli to pomůže? Ale kdysi kdesi jsem delal TV rozvody i venkem takže asi bych s tím táhl zemnící drát tedy pokud je to venku hezky to nacpat do toho hnusnýho šedýho husokrku zamotat pekne s pozink lankem cop se používá na plot a zavesit mezi baráky. nedoporučuji různé stahovačky časem prasknou a upadne to. pekne zaplést . jedna otočka cca 1-2 metry ono to husteji ke konci ani nejde no a na koncích ty pozinky uzemnit UTP je tenoučký a statická elektřina je svině. Vyzkoušený na Ethernetu to bohužel nemám jen na TV.
no jestli to neni pres asfaltove ulice (coz resim do dneska taky s otaznikem), taham to v husim krku u zidky plotu mezi parcelama rodinejch domku, cca 5cm v zemi. Jen dodam, neni rozdilu polozeni na zemi a 5cm v zemi, toto reseni je pouze esteticke - v tomto pripade jsou nejvetsi "svine" manzelky.
bezi to tu uz 3 mesice s par bourkama a pohoda...
PS: mit na optiku, tak ji taky radsi natahnu, ale to uz by si sousedi radsi dali tu wifinu a pak jen prudili, jak to stoji za prd....
Je tam UTP (mozna ze by to chtelo prave STP ale neverim tomu, ze to napriklad problem s vybojema pro bource vyresi. (ne primej zasah a proste jen to posahany pocasi)). Topoligie je takove, ze u WiFi apcka mam switche a pak jeste dalsi dva za sebou (kazdy v jednom dome) a vzdy od toho switche vede kablik pro pocitac v tom dome. Z posledniho swiche uz vede jen zavesnej kablik do posledniho baraku s kompem. V zemi to NENI a zemnici kabel nemam. Cele je to natazene na kovovem lanku. Potrebuju najit reseni,pro kzerem stavajici kabelaz nemusis sundavat ale jen k tomu neco pridat. Protoze jinak se vyplati koupit par WiFi karet a bude to hotove....
Ja bych se pripojil jiz k tomu co tu bylo receno a to, ze ten kabel od sitovky bych cely nejak sikovne omotal a pak konce uzemnil. Dale bych si projistou prezkoumal, zda-li mate vsichni v tech RD stejnou zem a mate ji dostatecnou. Pokud tam nekdo bude mit treba prohozenou fazi ci treba upadle uzemeni tak se taky neni cemu divit. Nejlepsi by bylo asi vse galvanicky pospojovat nejakym tlustsim dratem a pak to poradne uzemnit. Ale pokud to bude 20m nad zemi tak bych se asi bal blesku atd. ale proti atmosferickemu ruseni by to melo stacit.
Sice nejsem zadny odbornik, ale s atm. rusenim mam jiz nejake zkusenosti a se spatnym uzemenim taky. Neni totiz zem jako zem....
Za to nemuze ani tak staticka elektrina jako rozdily potencialu mezi jednotlivymi domy - switch to vetsinou prezije, protoze neni uzemeny a tudiz se nastavi kamsi doprostred, horsi je to s pocitacem. Navic tahat to takhle vzduchem je velmi rizikove kuli blesku - hadej koho by potom zavreli Byt tebou poridim optiku - na kratsi vzdalenosti se da pouzit levnejsi kabel, takze to nevychazi zase tak draho a funguje rychle a bez problemu. Nejlevnejsim resenim by byla asi wifi - ovsem pouze pokud by se dala pouzit bez externi anteny - jinak naklady rostou rychle. 802.11b - je ale pomala a 802.11g bych ven rozhodne nedaval.