Ahoj, mel bych takovy dotaz, mam v planu zrealizovat spoj na vzadalenost 2.2km, prima viditelnost, na jedne strane muze byt jakakoli smerova antena venku, na strane druhe je ale problem v tom ze tam je nove udelane zatepleni baraku a maj zakaz cokoli pripevnovat na fasadu nebo ji jakkoli narusovat ( pruraz ven atp.) ,a provrtavat plastove okna taky neni zrovna dobrej zpusob, takze dotaz je zdali je mozne nechat antenu v mistnosti za oknem, pokud ano jaky to tak muze mit utlum, pripadne jakou antenu by jste me na to radily pouzit. I kdyz ta antena bude za oknem porad ty anteny na sebe "uvidej".
Diky
podle mých pokusů je to možné - útlum dvojitého zasklení ve dveřích je cca 6-8 dB a možné využít parabolu s plného materiálu, např. parabolku z reflektoru (mám tady z náklaďáku :-) : Parabola je poměrně hluboká (křivá) a snímačem je dipól přímo z koaxu. Mám odzkoušeno stálé spojení ("do zeleného")na vzdálenost 1500m. Dutina bytu má jednu obrovskou výhodu, že je vlastně anténa v prostředí stíněném před jinými nežádoucími signály a karta jede na plnou citlivost.
Jako drzak jsem zatim vymyslel ze by mohl poslouzit magnetickej drzak co se pouziva pro auta na CBcka, parapety pod oknem jsem sice plastove, ale stacilo by slusnej kus plechu nebo zeleza soupnout pod parapet a myslim ze by to drzelo fest. Vetsi starost me prave dela ten pruraz ven. Bez poruseni zatepleni to proste nejde. :(
Diky za vase rady, urcite se budou hodit. Tenhle problem si bude muset ve finale stejne vyresit kamarad, ale samotnyho me to s tim oknem zajimalo.
S tim magnetem od CBcka to stejne zkusime.
Plastová okna mají většinou průduchy, kterými by šlo protáhnout tenký koax, který se používá třeba na pigtaily. Protahoval jsem takhle u kamaráda čidlo k teploměru. Otázka je samozřejmě útlum, ale na krátkou vzdálenost by to mohlo jít.