CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Klubovna > PROSÍM O REAKCE NA TÉMA: OZ - PODPORA A SUBVENCE, DOTACE A LOBBING (námět k zamyšlení
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
month
Newbie

Registrován: 04.06.2002
Příspěvků: 58

Exclamation Příspěvek č. 1 

Našel jsem několik zmínek o sponsoringu a podpoře působících jako zbožné přání. Je to samozřejmé, protože u klasického sponsoringu jde v první řadě o to, co získá donor (kromě odpočitatelnosti položky od daně) za svůj příspěvek - zpravidla se jedná alespoň o jeho zviditelnění prostřednictvím medií. Vždy ale potřebuje jednat s existujícím subjektem. (Ostatně, jak uvádějí podpůrci myšlenky zřízení OZ).

Nicméně je ještě několik dalších možností:

- granty Magistrátu
- dotace městských částí
- ministerské dotace
- dotace v rámci některých projektů EU (Leonardo...)

(Výška příspěvků v řádu milionů není neobvyklá.)

Pravděpodobnost úspěchu závisí na osobních kontaktech, politické situaci (je škoda, že OZ neexistovalo pár měsíců před volbami), přesvědčivosti a quasiseriosnosti žadatelů, atraktivitě projektu z pohledu medialisace donorů.... a patrně v poslední řadě na kvalitě projektu, která je pouze podmínkou nutnou.

Nezanedbatelnou možností je fakt, že jednotlivé politické strany hledají libovolnou záminku, pod kterou by lidumilně oslovily nás, plebs. IT je jedním ze zaklínadel (viz humorná causa elektronického podpisu - Mlynář &spol), které funguje jako politikum. Je jen otázkou času, než někoho napadne, aby si zvolil "dostupné připojení domácností k Internetu" jako svůj píseček. Otázkou potom je, koho, nebo co, si zvolí jako protistranu k jednání.

Nemám moc pochybností o tom, že rozhodnutí nebude motivováno ryzím altruismem, ale naopak, značně přízemními pragmatickými pohnutkami, což může vést k tomu, že nakonec "lidumil" Telecom zlevní s velkou slávou připojení mezi 04:00 a 05:00 AM o 11,3% za mohutné dotační podpory státu. Všichni budou tleskat a my ve vší tichosti "utřeme hubu". V současnosti ale je tady volný prostor a kdo do něj kvalifikovaně vstoupí první, má největší šanci.

Pokud existuje vůle k vzniku OZ, potom by se tak mělo stát co nejdříve, a to s dvojí motivací. Tou první by mělo být vytvoření pravidel hry pro "aktivní" a "pasivní" členy (budu-li pouhým "odběratelem služeb", tak nemohu očekávat, že budu mít stejná práva spolurozhodovat, jako aktivní tvůrci). Tou druhou (stěžejní) by mělo být vytvoření celku, který může vystupovat veřejně a zísávat prostředky na financování rozvoje sítě od státu, subjektů státní správy, jednotlivých sponsorů a případně ze zdrojů EU v rámci jejích projektů. Leží tam hromady peněz, které se v rámci evropského sociku jednoduše přerozdělí jinam.

Jsem velmi pro, aby vzniklo OZ, které bude schopné přesvědčivě (vybaveno solidními písemnými podklady a argumentací) jednat s potencionálními donory. Je to ale spousta nechutné práce a běh na relativně dlouhé trati.

Určitě se mezi námi najde pár lidí s kontakty, kteří by uměli "otevřít dveře na příslušných místech" (myslím, že mezi ně trochu patřím, ale moc záleží na stavu po volbách). Za dané situace to ale stejně není možné, protože by to vedlo k ostudě a potažmo k "poškození vazeb".

Nepochybuji o tom, že kdyby se měla realisovat nastíněná struktura, že by to odpuzovalo spoustu členů, ale, ce je jednoduššího, než vytvořit "přidružené členství" pro ty, kteří by jinak byli odpuzeni. V jeho rámci potom mohou využívat služeb sítě, aniž by se obtěžujícně podíleli na výkonu práv a povinností "aktivních členů".

POKUD VÁS TENTO NÁSTIN OSLOVIL (NEBO ROZZLOBIL), PŘIDEJTE SE PROSÍM K DISKUSI.

__________________

MONTH - Praha 6 - Vokovice

Old Post 14.06.2002 v 09:06
month je offline   Click Here to See the Profile for month   Find more posts by month   Click here to Send month a Private Message   Click Here to Email month     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
root
Team Leader
zastupce cloudu 10.23


Registrován: 09.05.2002
Příspěvků: 312

Team Member: MOD

OZ -- ANO/NE Příspěvek č. 2 

Chapu nutnost a vyhody OZ. Ale jak sam rikas, spoustu lidi pravidla a "clenstvi" odrazuje. Ta dvoji uroven clenu je mozne a docela elegantni reseni, ale primlouval bych se, aby i totalni necleni meli moznost se pripojit. V praxi by to vypadalo asi takhle:

PLNE CLENSTVI:
Ti kteri chteji se chteji plne zapojit do deni ve sdruzeni a ridit se pravidly pro plne cleny. Tyto cleny a eventuelne casti site ktere predstavuji by sdruzeni bralo jako sve jadro a primarne je vyuzivalo pro experimenty a realizaci grantu a planu. Pravidla by byla tak tuha, jak by vyzadovala momentalni potreba a smer vyvoje sdruzeni. Za to by mely samozrejme sve vyhody. Garantovala by se urcita uroven sluzeb a zaruka za ni. Jednalo by se zrejme hlavne o spravce hlavnich uzlu, lidi kteri vkladaji svuj cas, invenci ci finance.

PRIDRUZENE CLENSTVI:
Ti kteri z nejakeho duvodu nechteji akceptovat pravidla pro plne clenstvi, ale akceptuji pravidla pro pridruzene clenstvi. Byli by to lide, kteri za to, ze nejak pomuzou sdruzeni (udrzuji dulezitou trasu, accesspoint, pomahaji s vyvojem atd) ziskaji mensi vyhody a mensi povinosti. Nebudou mit takove moznosti(omezeni sitovych zdroju, hlasovaciho prava) jako plni clenove, ale nebudou mit ani tak prisna pravidla.

NECLENI:
Nemaji vubec na nic narok, ale nechal bych je pouzivat volnych kapacit sitovych zdroju - samozrejme na vlastni nebezpeci/zodpovednost a bez zaruky.

Add prispevky:
-------------------------
Pokud se nekdo rozhodne cokoli dat sdruzeni, tak je to jeho vec. Otazka je, jak bez velke rezie,aparatniceni a intrikareni tyto dary zpravovat a rozdelovat. Ja osobne mam strasnou hruzu z toho, ze tyto organizacni veci nakonec povedou k necemu jako ISP. Chtelo by to hodne dobre vule a poctivosti tyhle veci uhlidat ku spokojenosti vsech.
Pokud by to bylo jen trosku mozne, primlouval bych se, za to, aby ve stanovach bylo, ze sdruzeni NEMUZE nakladat zadnym vlastnim majetkem. Pripadne dary a dotace by se resily formou zapujcky/prava uzivani. To se urcite da nejak smluvne osetrit. Ostatni drobne vydaje spojene s provozem by pokryly clenske prispevky.

root

Old Post 14.06.2002 v 12:38
root je offline   Click Here to See the Profile for root   Find more posts by root   Click here to Send root a Private Message   Click Here to Email root     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
month
Newbie

Registrován: 04.06.2002
Příspěvků: 58

KONKRÉTNÍ POČINY Příspěvek č. 3 

Tak mě napadá - kdyby se někomu chtělo FORMULOVAT části stanov, jednacího řádu a pod., tak sem s tím!

__________________

MONTH - Praha 6 - Vokovice

Old Post 15.06.2002 v 01:19
month je offline   Click Here to See the Profile for month   Find more posts by month   Click here to Send month a Private Message   Click Here to Email month     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
LuckyLuk
Newbie

Registrován: 03.05.2002
Příspěvků: 47

ISP a ilegal Příspěvek č. 4 

Hmmm - dobra diskuse, ale co se lagalnosti tyka jak to pak asi dela UPC, telecom atd kdyz vlastne lidi svazany s nima urcitou smlouvou tahaj nelegalni veci po netu.... To stejne policajti seberou jen toho jednoho pirata - a ISP se smeje protoze ma klauzuli ve smlouve ( nesmite tahat warez, tyty pod pokutou tolik a tolik)... ja teda nevim jestli ISPcka z toho vybrusli uplne bez uhony, ale proc by melo Czfree jako OZ neco odnaset za nektery pristizeny cleny - kdyz bude "delat" neco proti tomu

BTW SORAC ZA PRISPEVEK NA TOTO TEMA DO "Pripojovaci body"

__________________

LukaSoft computer services

Old Post 15.06.2002 v 20:50
LuckyLuk je offline   Click Here to See the Profile for LuckyLuk   Find more posts by LuckyLuk   Click here to Send LuckyLuk a Private Message   Click Here to Email LuckyLuk   Visit LuckyLuk's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jk
Newbie

Registrován: 04.05.2002
Příspěvků: 59

Navrhy, stanovy, OZ (crosspost) Příspěvek č. 5 

Prosim, navstivte forum Oznameni/Zadost o komentar. Pokud jste to jeste necetli, berte to jako reakci na zdejsi prispevky a zadosti o formulaci neceho.

Pokud jste uz cetli, tak k v kontextu zdejsi diskuse



1. ziskavat granty a pod. bude moci velmi dobre SIG vyzkum

2. udrzeni vyzkumneho/obecne prospesneho statutu celeho sdruzeni je dlouhodobe nemozne. Cil "mit doma levny a rychly internet pro osobni/firemni vyuziti", pokud jej ma bezny zamestnanec/firma komercniho sektoru neni vyzkumny a podle beznych meritek ani obecne prospesny.



Old Post 15.06.2002 v 22:12
jk je offline   Click Here to See the Profile for jk   Find more posts by jk   Click here to Send jk a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 22:09.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz