Zalozil jsem toto tema v navaznosti na Tesneni N konektoru proti vlhkosti. Diskuze se tam rozbehla smerem vypoctu a dokazovani, ze se konektory rosi, ale o tom snad nikdo nepremysli. Vic je zajimave to, jak se proti tomu branit.
Konektorum se ale da i uplne vyhnout, rizikovym mistem tak zustava misto pripojeni napajeciho kabelu primo na antenu (dipol a pod.). Jak se da toto misto chranit proti vniku vlkosti ?
V praci uzivame tmely na tesneni topnych teles a problemy nejsou, predpokladam, ze takovy tmel vydrzi i velmi narocne povetrnostni podminky a pritom korozi nezpusobuje, jinak by telesa urezla..reklamace nejsou. Nebo se da tesnit i jinym zpusobem ?
A kontektory, nestaci je napriklad umistit az pod strechu na pudu, jak se pak zmeni potreba je chranit ?
Prosim piste vase prakticke zkusenosti a rady.
jestliže se někde něco rosí, znamená to, že je tam zavřená vlhkost. Čili, pokud má konektor tesnění, tak po poctivé montáži je uzavřený dostatečně a nevznikne uvnitř koroze. Montovat kabel do antény je jedině žádoucí. Jinak kabel dodaný z anténou lze zavést spodem do pomocné krabice a ta může být zespodu děravá (díra je nejlepší těsnění ), a tam se nechají případné další konektory.
Závěr - ven patří jen tzv. venkovní konektory - mají těsnění u průchodky. Je třeba konektory dotáhnou klíči, nestačí rukou.
01.06.2004 v 11:41
lisak.petrik
Newbie
takze u anteny resit ochranu proti vniku vlhkosti nema smysl?
Jestlize tedy dam napr. mou antenu YAGi do plastove trubky s vyckama a udelam jen vetraci otvor smerem dolu, ochranim tim kabel pred vnikem vlkosti do nej ?
já mám na střeše krátkovlnnou anténu a koax mám chycený přímo na prvek a deš?ová voda teče po něm a dobrý. A malá čtvrtka na WiFi je úplně holá a rovněž na povětrnosti úplně bez ochrany. Vyhnul jsem se tedy úplně konektorum na střeše.